Sanal Alemin Sanal Güvenlik Duvarı VPN

İnternet artık hayatın her alanında doğrudan veya dolaylı olarak kullanılır hale geldi. Başlarda mail göndermekle sınırlı olan iletişim şimdilerde görüntülü görüşmelerden tutun da online iş görüşmelerine, konferanslara hatta uzaktan eğitime kadar dayandı.

Özellikle Corona virüsü salgınında online eğitimler ve dil öğrenimi ile ilgili bir sürü yeni uygulama kullanılmaya başlandı. Alışveriş siteleri de bu gelişimden nasibini aldı ve adeta online alışverişin kuralları yeniden yazıldı diyebiliriz. Elektronik ürünlerden araba lastiğine, deterjandan bebek bezine, kıyafetten yemek takımına varıncaya dek hemen her şeyi internetten sipariş verebilir olduk.

Hatta şarküteri ve manav alışverişlerimizi yapabileceğimiz, civarımızdaki birçok lokanta ve restorandan hazır yemek söyleyebileceğimiz uygulamalar geliştirildi. Bunlar gibi daha birçok alanda yaşanan yeni gelişmeler sanal ortamın gelişmesine katkıda bulunduğu gibi yeni sorunların ortaya çıkmasına da sebep oldu.

Başını erişim sorunları ve güvenlik problemlerinin çektiği bu sıkıntıları aşmak için de elbette yeni programlar ve uygulamalar geliştirildi. İşte şimdi size Adguard VPN uygulamalarından bahsetmek istiyoruz.

VPN nedir?VPN

Virtual Private Network, kısaca VPN olarak adlandırılan bu uygulamanın dilimizdeki karşılığı sanal özel ağ. Aslında bu yazımızda VPN’nin ne olduğunu anlatırken VPN bağlantısı nedir, VPN uygulaması nedir sorularını da cevaplamış olacağız.

Temel mantık olarak isminden de anlaşılacağı üzere online platformlarda bulunduğunuz alanı size özel kılan bir uygulama VPN. Mobil ve PC uygulamaları bulunan VPN, özellikle ortak ağlarda size güvenli ve serbest bir ortam sağlar. Ortak ağları sık sık kullandığımız toplu taşıma araçları, oteller, misafirhaneler, kafeler, teknolojik parklar gibi yerlerde kullandığımız ağların herkese açık olması kişisel ve işle ilgili belgelerimizi art niyetli kişilerin hedefi haline getirir veya buna zemin hazırlar.

Özellikle banka kartı ve kimlik bilgilerinizin herkese açık ağlarda erişilebilir olması ciddi tehlike arz eder. Bu sebeple internete ortak ağlar üzerinden erişim sağladığınızda bir VPN uygulaması kullanmanızın ve onun da aktif çalışmasının kendinizi güvende hissetmeniz açısından size çok faydası olacaktır.

Ortak ağ içinde erişiminizi kısıtlamayan ve bağlantı hızınızı etkilemeyen bir uygulamayla ağda bulunan diğer kullanıcıların size ve bilgilerinize ulaşmasını engellemek her halde sizi de memnun eder. İşte VPN tam da bunu yapıyor.

Ortak ağ içerisinde size özel mini bir ağ kuruyor desek yeri var. Peki VPN sadece güvenlik sağlamakla mı yetiniyor, tabi ki hayır. VPN’nin güvenlik hizmeti yanında sınırsız erişim sağlama ve bu özelliği sayesinde sunduğu birçok imkan ve fırsat da mevcut. Haydi şimdi bunları biraz detaylandıralım.

İnternette Kesintisiz Erişimin Tek AdresiVPN

VPN uygulamaları ile bulunduğunuz yerden hiçbir kısıtlamaya veya olumsuzluğa takılmadan istediğiniz tüm bağlantılara erişebilirsiniz.

Tüm bağlantılar derken bulunduğunuz ülkede yetkili yargı organlarının getirdiği yasaklar nedeniyle engellenen ve sansür uygulanan içerikler ile yaşadığınız yerde henüz yayın ve kullanım izni verilmemiş içerikleri kastediyoruz.

VPN, engellenen içeriklere ulaşma konusunda gerekli izinler yani yasal prosedürler kısmını sizin için hallediyor ve sizi engellenen sayfalarla ilgili yargı kararlarının bulunduğu sayfalar yerine tıkladığınız bağlantıya yönlendiriyor. Böylece Wikipedia, YouTube, Twitter gibi popüler sitelerin geçici olarak da olsa engellenmesi sizi hiç etkilemiyor ve istediğiniz her an her siteye erişim sağlayabiliyorsunuz.

Tüm dünya ile birlikte, güncel kalın.

Diğer taraftan bulunduğunuz ülke için henüz kullanım ve yayın izni verilmemiş programlarla film, dizi, belgesel gibi video içerikleri için de başvurabileceğiniz en etkili kaynaklardan biri VPN uygulamaları.

Birçok VPN uygulamasında bulunan farklı ülkeler üzerinden internete bağlanabilme özelliği, yani basit bir VPN ekleme işlemi yaparak kurduğunuz VPN bağlantısı sayesinde uygulama sizi tüm dünyadaki bağlantılara ulaşabilir kılıyor. Tabi bu da yeni çıkan filmlerin ve dizilerin ülkenizde yayınlanmasını beklemek yerine size onlara anında ulaşma imkanı sunuyor.

Sadece internet keyfi için değil işlerinizle ilgili de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Ofiste kullandığınız çizim ve hesap programlarının yeni ve güncel sürümlerinin ülkenize gelmesini neden bekleyesiniz ki! Bir VPN uygulaması ile istediğiniz programın en güncel halini kolayca indirin ve çalışmalarınızda daha verimli ve hızlı olun.

Hazır iş dünyasından bahsederken VPN’nin bir diğer iyi tarafını daha anlatmanın sırası geldi. VPN ile coğrafi konuma bağlı kalmadan araştırma yapabiliyor olmanız, sizi arama motorlarının ülkeler bazında getirdiği sonuçlarla sınırlı kalmaktan kurtarıyor ve çok daha geniş bir yelpazede araştırma yapabilmenize kapı aralıyor.

Bu sayede akademik araştırmalarınızda çok daha fazla makaleye, güncel haberlerle ilgili daha fazla yorum ve bakış açısına, tüm dünyada aynı konunun nasıl yansıtıldığı ve ne gibi yansımaları olduğuna ve hatta birçok kaynağın dipnotlarına varana kadar ulaşma olanağına sahip oluyorsunuz.

Fiyatları bir de ona sorun.VPN

VPN’nin farklı ülkelerden bağlanma imkanı veren bu önemli özelliğinin belki de en dikkat çekici tarafı internet üzerinden satışa sunulan ürün ve hizmetlerin hangi ülkede daha uygun olduğunu tespit edebilmenize imkan sağlamasıdır.

Evet evet, aynen okuduğunuz gibi, aynı ürün ya da aynı hizmet; fakat her ülke için farklı fiyat. Nasıl yani, diye şaşırmış gibisiniz. Dilerseniz şöyle bir örnek verelim. Türk Hava Yolları ile belirli bir tarihte Berlin’den İstanbul’a uçacaksınız.

Bu uçuşa ilişkin bilet fiyatı, bileti Türkiye’den alıyorsanız 3.000 Türk Lirası iken Almanya’dan almak istediğinizde 150 Euro, yani yaklaşık 2.500 Türk Lirası. Ya da başka bir örnek vermek gerekirse; Alanya’daki bir tatil köyüne aynı şartlarda aynı günler için yaptıracağınız bir tatil rezervasyonu için Frankfurt’tan aldığınız teklif ile Ankara’dan aldığınız teklif arasında ciddi bir fiyat farkının olduğunu göreceksiniz. Veya hepimizin iyi bildiği dünya çapında bir alışveriş sitesinden çok daha çarpıcı bir örnek verelim.

Amazon’dan sipariş vermek istediğiniz Seiko marka bir kol saatinin Türkiye fiyatı 1.500 Türk Lirası civarında iken aynı saati Almanya’dan satın almak istediğinizde yaklaşık 2.300 Türk Lirasını gözden çıkarmanız gerek. Yani sizin anlayacağınız, VPN yalnızca veri güvenliğinizi sağlamakla kalmıyor, cebinizin de güvende kalmasına yardımcı oluyor.

Tahmin ediyoruz ki bu yazıyı okuduktan sonra yurtdışından da satın alabileceğiniz birçok ürünün fiyatını en az iki ülkeden daha kontrol etmek isteyeceksiniz. Bu da gayet doğal, çünkü hayat pahalanıyor ve fiyat farkları azımsanmayacak kadar fazla.

Sonuç

VPN hakkında buraya kadar anlattıklarımızı özetlemek gerekirse, VPN sanal ortamda sizlere kapsamlı ve sınırsız erişim sağlayan, ortak ağlarda koruma ve güvenlik hizmeti sunan, farklı coğrafi konumları kullandırabilme özelliği ile keyfi, resmi ve maddi birçok farklı bilgi, belge ve veriye ulaşma imkanı sunan çok yönlü bir uygulamadır, diyebiliriz.

VPN ve uygulamalarını, detaylara çok fazla yer vermeden genel hatlarıyla anlattığımız bu yazımızda VPN nedir ne işe yarar sorularına cevap vermeye çalıştık. Ümit ederiz ki yazımız özellikle ortak ağlarda çok fazla vakit geçiren kullanıcılar için faydalı olur ve VPN’nin ne kadar önemli bir uygulama olduğu konusunda onlara bir fikir edindirir. Bir başka yazımızda görüşünceye dek, sanal ve gerçek alemde hep güvende ve hoşça kalın.