ACRON BİLİŞİM GENEL MÜDÜRÜ Semih GÜR Röportaj

SAP Ürün ve İş Alanında Uçtan Uca Hizmet Verebiliyoruz

Kurumsal yazılım sektörünün gelişimine ve büyümeye sürekli yatırım yapan bir kurum olan ACRON BİLİŞİM firmasının Genel Müdürü Semih Gür ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Bakın Semih bey bizlere neler anlattı.

Öncelikle kısaca Semih Gür’ü tanıyabilir miyiz?

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. 15 yıla yakın süredir “SAP” ekosisteminde çalışıyorum. Kariyerime, 1999 senesinde SAP Türkiye’de başladım. 10 yıla yakın bir süre boyunca SAP Türkiye’de çalıştım. 2008 yılında SAP’den ayrıldıktan sonra, BIZCON firmasının kurulumunu gerçekleştiren yönetim birimi içinde yer aldım. BIZCON firmasını 2014 yılında MBIS ve UNITEAM firmalarıyla birleştirerek, ACRON firmasını inşa ettik. Şu anda da bu firmanın Genel Müdürü olarak kariyerime devam ediyorum.

Birleşme sürecinin detayları hakkında bilgi verir misiniz?

ACRON çatısı altında; “BIZCON, UNITEAM ve MBIS” firmalarını birleştirdik. Her 3 firma da SAP’deki en yüksek partnerlik seviyesinde (SAP Gold Partner) çalışan firmalardı. Bu firmalar birbirine yabancı kurumlar değildi. Daha önceden birçok projelerde beraber çalışmışlardı. Firmaların kurucularının büyük bölümü de daha önce SAP’de birlikte çalışmış danışmanlar. Hepsinin ortak özelliği, danışmanlar tarafından kurulan yerel sermayeli firmalar olmalarıdır.

Bu şirketleri birleştirmeye şu nedenle karar verdik; Hepsi SAP İş Ortağı olsalar dahi, farklı uzmanlık alanlarında kendilerini geliştirmiş kurumlardı. Örneğin UNITEAM sektördeki 22 senelik tecrübesiyle başta demir çelik endüstrisi olmak üzere, Türkiye’de birçok önemli SAP projesini başarıyla hayata geçirmiş bir firmaydı. MBIS sektördeki 15 senelik tecrübesiyle otomotiv, ilaç, gıda, kimya gibi sektörlerde, proje yönetim alt yapısı, destek merkezi ve iş süreci danışmanlığı gibi konularda kendini geliştirmiş bir firmaydı. BIZCON, bu firmalarla karşılaştırıldığında daha genç bir kurumdu. BIZCON 2009 yılında kuruldu ancak İş Analitikleri, Hazine ve Risk yönetimi gibi ERP dışındaki alanlarda ciddi bir birikimi vardı. BIZCON’un büyük bir teknoloji takımı, insan kaynakları ekibi vardı. Dolayısıyla bu üç firma, birbirinin rakibi gibi algılansa da aslında hem sektörel hem de ürün anlamında birbirinden farklı uzmanlık alanlarına sahiplerdi ve birleşmeyle birbirlerini tamamlayarak, birçok SAP ürün ve iş alanında uçtan uca hizmet verebilir hale geldiler.

ACRON kurulduktan sonra, BIZCON, MBIS, UNITEAM’in sahip olmadığı belli sektörel alanlarda ve ürün alanında da bilgi transferini devam ettirdik. Bu kapsamda Mayıs 2014’ten itibaren, perakende sektörü ve elektrik, su, gaz dağıtım sektöründe proje tecrübeleri olan Elis firması bize katıldı. Özellikle perakende sektöründe, hem kurumsal kaynak planlaması hem de iş analitikleri çözümlerimizi daha güçlü bir kadroyla sunmayı hedefliyoruz. Bu unsurları bir araya getirmenin bize ciddi bir rekabet avantajı kazandıracağını düşünerek bu kararı aldık.acron_gm_semihgur

ACRON’un içyapısından söz eder misiniz?

ACRON şu an 420’den fazla personele sahip. Tüm danışmanlık ekiplerimizin, proje yönetim ofisimizin, süreç ve üst seviye modelleme kaynaklarımızın yer aldığı “Saha Operasyonları” departmanımızda 350’den fazla danışmanımız çalışıyor. Destek merkezimiz var, burada hali hazırda SAP kullanan, canlı kullanımda olan müşterilerimize 40’tan fazla personelimizle, yardım masası hizmetleri sağlıyoruz. İş geliştirme departmanımız, ürün ve teknoloji geliştirme konusunda çalışıyor. Sektörel servis paketleri ve ürünler geliştiriyor. Satış departmanımızda da yine 20’ye yakın personelimiz çalışıyor. Satış yöneticileri, presales, pazarlama, marketing, tele-marketing konusunda uzman olan arkadaşlarımız bu departmanda görev yapıyor. Tüm bunları tamamlayıcı olarak İnsan Kaynakları ve Mali/İdari İşler bölümlerimiz var.

ACRON kurumsal yazılım sektörünün gelişimine ve büyümeye sürekli yatırım yapan bir kurum. Bu yıl Danışman Yetiştirme Programı’mız çerçevesinde, 200’den fazla yeni üniversite mezunuyla mülakat yapıyoruz. Bunların arasından 50-60 adayı seçerek, yaklaşık 2 aylık bir eğitim programına tabi tutacağız. Bu eğitim süreci sonunda katılımcıların SAP’nin uygulama alanları, modülleri, ürünleri ve proje metodolojimiz konusunda genel de olsa bir fikre sahip olmasını amaçlıyoruz. Bu çalışma sonunda, çalışmaya katılan kişilere, şirketimizde danışman olarak çalışabilme imkânı sunacağız. Önümüzdeki yıllarda da bu danışmanlık programlarını büyüterek devam ettirmeyi düşünüyoruz.

Hedeflerimiz arasında bölgesel büyüme de yer alıyor. SAP’nin Orta Doğu’daki ofisiyle iş ortaklığı görüşmelerimize devam ediyoruz. Hali hazırda Birleşik Arap Emirlikleri’nde iki ofisimiz var ve danışmanlık hizmetlerimizi bölgede sürdürüyoruz. Ancak gerçekleştireceğimiz anlaşma ile bundan böyle Orta Doğu Bölgesi’nde SAP’nin satış tarafında da iş ortağı olmayı hedefliyoruz.

Farklı çalışma ve iletişim kültürleri ACRON’da tek çatı altında toplanıyor, bu süreç şirket içinde nasıl yönetiliyor?

Bu firmaların çalışma ve iletişim kültürleri, aslında birbirinden çok da farklı değildi. Birleşen firmaların kurucuları, aynı çalışma kültürüyle yetişmiş insanlar. SAP’de çalışmış çok sayıda kurucu ortağımız var. Birbiriyle daha önceden iş ortaklığı yapmış, beraber aynı projelerde yer almış kişiler. Ama bütün bunlara güvensek dahi kurumu inşa ettiğimiz süreçte ortak bir iletişim kültürü oluşturmak ve aramızdaki iş akışlarını, iletişimi, bu yeni kuruma özgü hale getirmek için de çalışmalar yapıyoruz.

ACRON’un uzmanlık alanları ve hakkında bilgi verir misiniz? Büyüyen yapı ACRON’u hangi alanlarda uzmanlaştırdı? Buna bağlı olarak SAP ile olan iş iletişiminizden söz eder misiniz?

Sektörel olarak baktığımızda, demir – çelik sektöründe ciddi sayıda proje referansımız mevcut. Bununla beraber; gıda, yiyecek-içecek, ilaç dağıtımı, makina, otomotiv, servis ve lojistik sektörlerinde de önemli sayıda proje referansımız mevcut. Elis firmasının katılmasıyla, yine perakende sektöründe önemli müşterilere ulaşma imkânı elde ettik.

Çözüm olarak baktığımız zaman, ACRON özellikle iş analitikleri alanında pazar lideri olarak konumlanıyor. Üst yönetim raporlama araçları, bütçeleme, planlama, konsolidasyon çözümleri, strateji yönetimi, finansal konsolidasyon gibi alanlarda ciddi bir proje birikimine sahibiz. Bununla beraber, özellikle hazine ve risk yönetimiyle,  yeni gelişen gayrimenkul çözümleriyle ilgili yatırımlarımız var. Ayrıca SAP’nin insan kaynakları için sunduğu bulut çözümlerinde ilk partnerlerden biri olduk ve yetkin danışmanlarımız var.

SAP’le olan iş iletişimimizden söz etmek gerekirse, ACRON çok büyük oranda SAP işi yapan bir firma ve SAP’nin Türkiye’deki en büyük danışmanlık kaynağına sahip olan partneri. Özellikle satış süresince SAP ile uyum içerisinde çalışıyoruz. SAP’nin Türkiye’deki ürün, çözüm ve hizmet stratejilerine paralel bir startejimiz var. Örneğin 200’ün üzerinde sertifikalı danışmanımız var. Projelerimizde SAP’nin öngördüğü metodolojileri kullanıyoruz. SAP’nin Türkiye’de yeni uygulamaya koyduğu çözümlerinde, Türkiye’de ilk kez etkinlik kazanan iş ortaklarından olmaya çalışıyoruz.

ACRON, Türkiye’de danışmanlık sektörüne nasıl bakıyor? Sektörü kısaca değerlendirir misiniz?

Benim de içinde olduğum 15 yıllık süreç boyunca danışmanlık sektörü büyüdü ve büyümeye de devam edeceğini düşünüyorum. Bugün danışmanlık sektöründe, daha fazla uzmanlık alanı var, bu anlamda sektör daha zor bir hale geldi diyebiliriz. Geçmişe göre birçok farklı ürün ve hizmet var. Bunlara göre farklı uzmanlık alanlarına danışmanlarımızı yönlendirmemiz, onlara yatırım yapmamız, eğitmemiz, sertifikasyon süreçlerini takip etmemiz gerekiyor. ACRON bu konuda da ciddi yatırımlar yapan bir firma. ACRON’un kurucusu olan şirketler, son 4 yılın 3’ünde en çok SAP sertifikası alan iş ortağı ödüllerini kazandılar. Yeni yetişmekte olan danışmanlarımıza da yine SAP ürünlerini öğrenmeleri ve danışmanlık sektörü içinde ilerlemeleri için imkân tanıyoruz.