Alman Parlamentosu Loot Box’a Yaş Sınırlaması İstiyor

Alman parlamentosu onaylarsa loot box kumar sayılacak
Belçika’nın kumar olarak etiketlemesi sonrası Alman parlamentosu loot box içeren oyunlara 18 yaş sınırlaması talebinde.

Belçika’nın kumar olarak etiketlemesi sonrası Alman parlamentosu loot box içeren oyunlara 18 yaş sınırlaması talebinde. 

5 Mart’ta Almanya federal parlamentosu, ganimet kutuları (loot box) içeren oyunlara 18 yaş derecelendirmesi getiren bir reform tasarısını kabul etti. Alman yetkililer, Hamburg Üniversitesi’nin 2018’de yaptığı araştırmayı örnek gösterdi. Buna göre, ganimet kutusu içeren oyunlar kumarın tüm unsurlarını taşıyor.

Çevrim içi içerik ve hizmetlerle ilgili gençlerin korunmasından sorumlu kurum önceki açıklamasında şunları söylemişti:

“Tartışmaya yakından bakılıyor. Eğer belirli riskler varsa bunların yasal olarak nerede konumlandırılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bununla birlikte analizin bir parçası olarak mağaza tekliflerinde izin verilen ve yasaklanan kriterlere de bakıyoruz. Ancak bu kurallar genel olarak çevrim içi satın alımlar için. Bu yüzden, ganimet kutuları için de geçerli.

Alman tartışmasında ganimet kutusu terimi oyun içinden çeşitli ve rastgele öğeleri içerir. Bu nedenle, ganimet kutuları Alman yasalarını ihlal etmiyor. Her içeriğin ayrı koşullarda değerlendirilmesi gerek” 

Alman parlamentosu onaylarsa loot box kumar sayılacak

Tasarı kabul edilmeden önceki bu açıklamada ifadelerin henüz net olmadığını görebiliriz. Şimdi ise Alman eyaletlerini temsil eden yasama organının bu tasarıyı onaylaması halinde yürürlüğe girecek. Yani henüz her şey kesinleşmiş değil. Reform tasarısı, küçüklere oyun ve filmlerin yanı sıra alkol, tütün, kumar ve bunları sunan tesislerin satışlarını düzenleyen yasaya bu konunun eklenmesini öngörüyor.

Almanya’da 2008’e kadar 18 yaşının altındakilere aşırı kan ve şiddet içeren oyunları kısıtlayan bir yasa vardı. Örnek vermek gerekirse Carmageddon’un Almanya sürümünde insanlar yerine robotlar yer alıyordu. Ayrıca, 2018’de Almanya’nın video oyunlarında Nazi sembollerini yasaklayan yasası da ortadan kalktı.

Bu yeni gelişme de söz konusu eski yasaklardaki gibi özel Alman sürümlerine sebep verebilir. Bununla birlikte oyunları değiştirmek yerine o ülkedeki 18 yaş sınırlamasını kabul etme yoluna da gidebilirler. İki durumda da oyun firmaları büyük maddi zararları göğüslemek durumunda. Özel sürümler kutulardan kazanılan gelirleri düşürecek. Diğer durumda ise geniş bir oyuncu kitlesi oyunları oynamayacak. Almanya’nın 2019’da yaptığı oyun içi harcama miktarı 4,2 milyar dolardı.

Diğer haberler:

>> Türkiye’de Büyük Paralar Kazandıran Meslekler Belli Oldu!

>> Türkiye Uzay Ajansı roket göndermeyi planlıyor