Aptal Telefon Kullanmak Güvenli Değil: Uzmanlar Uyarıyor

Aptal telefon kullanmak isteyenlerin zorunlu kalacağı 2G bağlantılar daha düşük güvenlik önlemlerine sahip

Akıllı telefonların yarattığı güvenlik sorunlarına karşı aptal telefon kullanmak bir çözüm gibi duruyor. Ne var ki bilişim uzmanları bunun sandığınız kadar güvenli olmadığı konusunda uyarıyor. Konunun detayları haberimizde…

Ortaya çıkan “Pegasus” gibi skandallar akıllı telefonların gelişmiş teknolojiye rağmen ne kadar tehlikeli olabileceğini gösterdi. Kısacası bu tarz bir çok zararlı girişim çok fazla bilginizi emanet ettiğiniz bu cihazların nasıl kolay ele geçtiğini gösteriyor. Bu yüzden özellikle güvenliğinden endişe edenler sıklıkla aptal bir telefona geçmeyi düşünür. Lakin güvenlik konusunda uzman bir isim olan Safe Security CEO’su Saket Modi bu konuda uyarıyor.

Modi bu konu hakkında sert ifadeler kullanmaktan çekinmiyor. Modi bu tarz fikirleri “bir felakete yol açabilir” şeklinde yorumluyor. Hiçbir akıllı özelliği olmayan telefonların güvenlik bakımından da gelişmemiş olduğunu hatırlatıyor:

“Bunun sebebini açıklamama izin verin. Bu tarz bir telefonu kırmak bir bilgisayar konusunda ilgili liseli bir öğrencinin 15 dakikasını alır. Böylece bir çocuk bile 2G üzerinden gerçekleşen görüşmenizi dinleyecektir. İşte bunu yapmak bu kadar kolaydır.”

Aptal telefon kullanmak isteyenlerin zorunlu kalacağı 2G bağlantılar daha düşük güvenlik önlemlerine sahip

Risk ölçümü konusunda uzman bir isim olan Modi 2G’nin eski bir teknoloji olmasına dikkat çekiyor. Uzman isim bu teknolojinin taşıdığı şifrelemenin 1998 ya da 99 yıllarında halka açık olacak şekilde kırılmış olduğunu söylüyor. Böylece bu görüşmelerin kimlik doğrulama ve şifreleme sistemini aşmak oldukça kolay bir hale geliyor:

“Kırılalı 20 yıldan fazla bir süre geçti bu yüzden iletişim kurmak için oldukça güvensiz olduğunu söylemek gerek. 2G bağlantısını kırmak, anten takılı bir dizüstü bilgisayarla paketleri yakalamak ve şifresini çözmekten ibaret. Bu sadece birkaç dakika sürer. Bu telefonlarla bir sorunum yok ama bu kesinlikle güvensiz bir iletişim yolu.”

Uzman isim tabii ki 2G bağlantıların güvensizliğine rağmen olumlu yönleri de hatırlatıyor. Pegasus gibi kötü niyetli yazılımlar bu tarz telefonlarda çalışmıyor. Ancak akıllı telefonlarda da bundan korunma yollarını Modi anlattı.

Uzman isme göre atılması gereken ilk adım telefonu güvende tutacak araçların bulunup bulunmadığını kontrol etmek. Ayrıca işletim sistemini güncel tutmak da bir hayli önem taşıyor. Modi “iOS ya da Android fark etmez güncel bir sistem en önemlisi” diyor.

Ayrıca Modi mesajlaşmak için birden fazla uygulama öneriyor. Sadece WhatsApp ya da Signal kullanmak yerine bunları eş zamanlı kullanmayı tavsiye ediyor. Aynı şifreleme sistemini kullanan bu platformlardan ziyade sohbeti farklı noktalarda devam ettirmenin anlam çıkarmayı zor hale getireceğini söylüyor. Güvenlik uzmanı, iki önemli ipucu veriyor:

“Eğer her yıl telefon değiştiremeyeceksiniz iki ipucunu unutmamanızda yarar var. Telefonunuzun pilinin olması gerekenden hızlı tükenip tükenmediğini kontrol etmek ya da telefonunuzun olması gerekenden fazla veri harcayıp harcamadığını takip etmek.”

Diğer haberler:

>> Telefonu Hangi Seviyede Şarj Etmek Gerekiyor: Yüzde 10’a Düşmeden Şarja Takmayın

>> Android 12 alacak Xiaomi modeller listesi genişliyor. İşte Ağustos 2021 güncel liste!