Autodesk Başkan Vekili Pete Baxter Röportaj

Autodesk’in, tasarım dünyası ve profesyoneller için düzenlediği uluslararası AUx etkinliği, bu yıl ilk kez Türkiye’de gerçekleşti. BT Günlüğü ekibi olarak etkinliği yerinde takip ettik ve Autodesk Başkan Vekili Pete Baxter ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncellikle kendiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Ben bir mimarım ve on yıldır en önemli şirketlerden birinde küresel satış danışmanlığı yapıyorum.

Gerçekleştirdiğiniz Autodesk University Extension etkinliğinden beklentileriniz neler?
Bu tarz etkinlikler bizim gibi firmalar için çok önemli fırsatlar yaratıyor. Müşterilerimizle bir araya gelme fırsatı yakalıyoruz, ürünlerimizle ilgili detayları aktarabiliyoruz ve ürünlerimizin gidişatlarını değerlendirip onların neler yaptığını öğrenebiliyoruz. Bizim firma olarak müşterilerimizin ihtiyaçları olan araçları sunmamız gerekiyor ve bu tarz etkinlikler ile bu ihtiyaçları öğrenebiliyoruz.

Autodesk yetkilisi olarak Türkiye pazarı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye pazarının benim için en heyecanlı bölgelerden bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Çok altyapı çalışması var. Üretim ve imalat açısından önem taşıyan pazarlar arasında. Teknoloji anlamında baktığımızda birçok fırsatın bulunduğunu görebiliyorsunuz. Türkiye’deki veya dünyanın herhangi bir yerindeki şirketler tasarım anlamında bir araya gelip küresel bir değer yaratabiliyorlar. Böylelikle birbirlerinin fikirlerini dinleyebilme ve kendilerinin fikirlerini keşfedilmesi imkanı bulabiliyor. Pete Baxter

Autodesk olarak sunduğunuz çözümlerle kullanıcılara nasıl yardımcı oluyorsunuz?
Birçok alanda yardımcı olduğumuz söyleyebilirim. Gelecekte tasarım işleri çok farklı boyutlara taşınacak. Sadece tasarımcılar yapıcı olmayacak müşterilerde yapıcı hale gelecek. Günümüzde müşterilerimizin isteklerine göre tasarımlar şekilleniyor. Gelecekte ise müşteriler üretim sürecine birebir etki edecekler. Teknolojiyle gelişen Pazar bizi bu hale getirdi ve önümüzdeki yıllarda müşteriler kendi işlerine ilişkin kararları daha kolay verebilecekler. Altyapı veya inşaat şirketleri üretim çözümlerini bu şekilde benimsiyorlar. Ya da mühendislik şirketleri bu iş şekliyle çalışmalarına devam ediyorlar. Gelişen teknolojiler ile birlikte pazarda çok daha iyi bir hale gelebileceğiz. Autodesk’de sunduğu yeni teknolojiler ile müşterilerinin işini kolaylaştırarak hep daha iyisini sunmaya devam edecek.

Mimari ve Tasarımın geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bir mimar olduğum için bu konuda çok büyük bir tutkum olduğunu söyleyebilirim. 200-300 yıl öncesine baktığımızda mimari sadece büyütmek veya geliştirmeye yardımcı olmuyordu, mimari aynı zamanda bir mucitti. Bir şeyleri keşfetmek ve bunların devamını sağlayan mimari olmuştu. Mesela üç boyutlu yazıcılara baktığımızda prototip komponentlerin üretimine yardımcı olduğunu görüyoruz. Bu yazıcılarla birlikte bir inşaatın öncesini görebiliyorsunuz. Böylelikle mimaride tasarımları gerçekleştirmeden deneyimlemeyi ve görmeyi gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu sayede daha düşük maliyet sunabiliyor, daha esnek olabiliyor ve sürdürebilir hale gelebiliyorsunuz ki bizim sektörümüzün için en önemli noktalar bunlar.