Erciyes’in Yıldızı Bataryasan Avrupa’dan Ödülle Döndü

Erciyes Teknopark’ta faaliyet gösteren Bataryasan, 2023 Enterprise Europe Network Ödülü’nün İlham Veren Müşteri Deneyimi kategorisindeki ödülün sahibi oldu.

Türk şirketleri, hayata geçirdikleri inovatif projelerle dünya pazarında da ses getirmeyi sürdürüyor. 2020 yılından bu yana Erciyes Teknopark’ta faaliyet gösteren Bataryasan, KOBİ’lerin uluslararası arenada faaliyetlerini büyütmeleri için destek vermeyi amaçlayan Enterprise Europe Network tarafından İlham Veren Müşteri Deneyimi kategorisindeki ödülüne layık görüldü.

Bataryasan Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya
Bataryasan Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya

Pil teknolojileri, yakıt pilleri, elektroliz cihazları, hidrojen üretim sistemleri ve tüketim malzemeleri tasarımı, üretimi ve danışmanlığı alanlarına odaklanan Bataryasan, müşterilerinin AB ve dünya genelindeki sıfır emisyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak amacıyla hidrojen enerji sistemleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya, önümüzdeki dönemde Amerika ve Ortadoğu pazarında da yer alarak satış hacimlerini elektrokimyasal depolama ve hidrojen enerjisi alanında daha genişletmeyi planladıklarını söyledi.

Aldıkları bu ödül sayesinde Bataryasan’a Avrupa’da yeni kapıların açılacağını söyleyen Kaya ile hem ödülü hem de bundan sonraki planlarını konuştuk:

1. Teknolojik çözümleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bataryasan, özellikle pil ve batarya grupları ile hidrojen üretim sistemlerinden biri olan PEM Elektrolizör sistemleri için ihtiyaç duyulan akıllı devre kartlarının gömülü sistemlerini donanımsal ve yazılımsal olarak geliştirerek teknolojik olarak bu alanda önemli bir marka olma yoluna girmiş durumdadır. En son tamamlanan KOSGEB projesinde PEM elektrolizörlerin basınçlandırma ihtiyaçları kompresör kullanmadan, gömülü sistemler aracılığıyla yükseltilerek ekonomik hidrojen depolama çözümleri konusunda rekabetçi teknolojiler elde edilmiştir. Ayrıca devam eden proje çalışmalarımızda birbiri ile haberleşebilen ve IoT ile kontrol edilebilen taşınabilir güç kaynakları üzerinde çalışmalarımız sürmektedir. Bu teknolojilerin müşterilerimize ulaştırılması ile sektörde bu alanda öncü firmalardan biri olacağız.

2. Çözümlerinizle nasıl fark yaratmayı planlıyorsunuz?

Bataryasan kurulduğu 2020 yılında bu yana müşterilerinin AB ve dünya genelindeki sıfır emisyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak amacıyla ar-ge çalışmalarını hidrojen enerji sistemlerine odaklanıyor. Özellikle batarya alanında yaptığımız başarılı çalışmaların ardından hidrojen alanında yapılan ar-ge çalışmalarımız şirketimizi bu alanda yerli ürünler geliştiren ve bunların uygulamasını yapan yenilikçi bir firmaya dönüştürdü. En büyük farklılığımız ise yurtdışından hazır olarak temin edilen komponentlerin yerli ve mevcut ticari ürünlerden daha üstün bir şekilde tarafımızca geliştirilmiş olmasıdır.

3. Sektördeki ihtiyaçlar doğrultusunda üretim stratejinizi anlatır mısınız?

Bataryasan, üretim stratejisi genel olarak siparişi dayalı olarak ilerliyor. Müşterilerimizin taleplerine uygun olarak özel pil ve batarya gruplarının yanı sıra hidrojen enerjisi sistem tasarımları yapıyoruz. Bunun yanı sıra seri bir şekilde üretimleri yapılan taşınabilir güç kaynakları ve akü gibi kritik ürünlerimiz sürekli olarak piyasaya arz ediliyor.

4. Bataryasan olarak ürettiğiniz ürünler özelinde sektördeki rekabeti nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bataryasan özellikle batarya grubu, batarya paketleri, akü, taşınabilir güç kaynakları gibi ürünlerin yanı sıra sektörde hidrojen enerjisi konularında da öne çıkan bir girişim firmasıdır. Ürünlerimiz özellikle elektrikli taşıtlar ve yerleşik güç sistemlerinin depolama ve enerji dönüşüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeydedir. Sektörümüz özellikle elektrikli taşıtların yaygınlaşması, yenilenebilir enerji sistemlerinin enerji depolama seçenekleri ile desteklenmesi konusundaki teşviklerin artmasıyla beraber son yıllarda büyük bir ivme kazandı. Sektördeki paydaşlarımızla beraber özellikle gelecekte büyük çaplı depolama ihtiyaçlarına yönelik olarak ülkemizde konteynır boyutlarında enerji depolama sistemleri geliştirilmesi konusunda sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Sektördeki en büyük rekabet hammaddeye daha sürdürülebilir ve ekonomik bir şekilde erişerek bu hammaddelerden elde edilen enerji sistemlerini müşterilere en kaliteli bir şekilde ulaştırmaktır.

5. Rakiplerinizin çözümleri arasındaki temel farklar nelerdir?

Bataryasan taşınabilir güç kaynakları, rack kabinli ve çekmece tipi batarya sistemleri, li-ion tabanlı akü sistemleri gibi kendi ürünleri için özel olarak batarya yönetim sistemleri (BMS), güç karar verme sistemleri, invertörler gibi alanlarda kritik teknolojileri yerli olarak geliştirerek sürdürülebilir enerji dönüşüm hizmetlerini yerli olarak müşterilerine sunuyor. Bunun yanı sıra elektrikli araçlar için motor sürücü devrelerini müşterilerin hizmetine sunarak ülkemiz için kritik olan bu teknolojilerin müşterilere çok daha hızlı ulaşması konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra hidrojen üretim sistemlerinden en verimli hidrojen enerji dönüşümü sağlayan Polimer Elektrolit Membran (PEM) elektrolizör sistemleri için gaz difüzyon elektrotları, membran elektrolit grupları gibi kritik bileşenleri kendi bünyesinde geliştirerek yığın haline getirebilmek kabiliyetlerine sahiptir.

6. Önümüzdeki dönem yatırım planınız nedir?

Hali hazırda Avrupa pazarında çeşitli ürünlerimizi sunmakla birlikte, ilerleyen dönemde Amerika ve Ortadoğu pazarında da yer alarak satış hacimlerini elektrokimyasal depolama ve hidrojen enerjisi alanında daha genişletmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle ülkemizde ilk kez konteyner boyutlarında enerji depolama sistemleri ve hidrojen üretim sistemlerini teknolojik olarak geliştirerek devreye alacağız. Bunun yanı sıra bu ürünleri Avrupa ve Amerika pazarlarında da kurulumlarını sağlayarak, ihracat hedeflerini daha da genişletmeyi planlıyoruz. Bunun için kapasitemizi arttırmak üzere mevcut üretim ve montaj hatlarımızı daha da genişletmeyi planlıyoruz.

Enterprise Europe Network hakkında

Enterprise Europe Network, dünya genelinde 450’den fazla partner kuruluşla birlikte işletmelerin Avrupa Tek Pazarı ve ötesinde başarılı olmalarını sağlamak için özel danışmanlık, çeşitli kaynaklar ve destekler sunmaktadır. Enterprise Europe Network’ün desteği sayesinde her gün 835 küçük işletmenin inovasyon alanında gelişmeleri ve uluslararası arenada büyümeleri sağlanıyor; 525 şirkete özel danışmanlık ve eğitim olanağı tanınıyor, 112 girişimci ise Enterprise Europe Network uzmanlarının derin bilgi birikimi ve deneyimlerinden faydalanıyor ve beş şirket ise iş birliği anlaşmaları imzalıyor.

İlgili haberler

>> Yeni Nesil Müşteri Deneyimi Yönetimi Araştırması 2023’ün Sonuçları Açıklandı