Bilgisayar Güvenliği Hakkında Hayati İpuçları!

Bilgisayara bağlı beyinler

Bilgisayar güvenliği hakkındaki en temel sorunları olan virüsler, korsanlar ve hırsızlardan korunma yöntemleri aslında oldukça basit. Bu basit önlemleri sizin için haberimizde sıraladık. Detaylar haberimizde…

Genelde birço kişi bilgisayar güvenliğinin oldukça teknik bir konu olduğunu zanneder. Ancak bazı oldukça basit önlemler vardır ki potansiyel sorunların çoğunu aşmanızı sağlar. Haberimizde size bu basit önlemleri anlatmak istiyoruz.

Otomatik güncellemelerin her zaman açık olduğundan emin olun

Günlük kullandığımız tüm yazılar her geçen gün kendini yenileyen tehditlerle karşı karşıyadır. Bu yüzden güncelleme özelliğinin her uygulama için otomatik olduğuna dikkat edin. Windows, internet tarayıcıları eklentiler ve uygulamalar. Bu yazılımlar, her bir yeni tehdide karşı aldığı güncellemelerle savaşır. Birçok yazılım otomatik güncellemeye doğrudan açık halde gelir ancak bazı uygulamalar için bunu kendinizin kontrol etmesi elzemdir. Eğer otomatik güncellemeleri kapalı tercih ediyorsanız arada bir kontrol etmeyi unutmayın.

Bilgisayar güvenliği konusunda en önemli yardımcılarınız: Antivirüs ve Kötü Amaçlı Yazılım Önleyiciler!

İnternette onlarca yazı farklı farklı antivirüsün en iyisi olduğunu iddia ettikleri yazılar yazıyorlar. Bazı güvenlik uzmanlarının yazdığı yazılarda da antivirüsün bilgisayara yarardan çok zarar verdiği gibi sert ifadeleri de okursunuz. Aslında iki seçeneğiniz var. Ya antivirüs kullanacaksınız ya da internette dolaşırken çok dikkatli olacaksınız. Dikkat her zaman dağılabilen bir şey olduğu için bir yazılımdan destek almak en iyisidir. Microsoft Defender çoğu konuda size yardımcı olur. Ancak antivirüsün de tek başına çare olmadığı anlar da vardır. Bu yüzden onun yanında bir Kötü Amaçlı Yazılım Önleyici yani Anti-Malware de kullanmanız internette daha güvenli dolaşmanızı sağlar.

Daha iyi parola güvenliği: Güvenli ve otomatik parola yöneticileri

Parola yöneticileri sadece parolalarınızı yerinize hatırlamasıyla bile daha iyidir. Ancak günümüzde birçok korsanlık girişimi sadece insanların parolalarını tahmin ederek bile başarılı olabilmektedir. Bu yüzden özellikle hafızanızda tutmak için yaptığınız kombinasyonlara güvenmeyin. Bunun yerine bir parola yöneticisiyle oluşturulmuş 20 haneli zor parolalar kullanın. Böylece hatırlamanız gereken tek parola yönetici uygulamanızın kasasına ait olacak.

Bilgisayar güvenliği sadece internet ile tehdit edilmiyor. Kamusal alanda dikkatli olun

Bu gerçekten çok önemli. Kamusal alanlarda bilgisayarınızı asla ve asla ilgisiz bırakmayın. Kaş ve göz arasında meraklı biri istediği gibi karıştırabilecektir. Buna evinizdeki sehpa bile dahil. Ayrıca bir kafede bilgisayarınız çalınabilir bile. En iyi ihtimalle sadece pahalı cihazınızdan olursunuz ama içindeki çok değerli bilgiler de belirsiz ellere geçmiş olur.

İndirip ve çalıştırdığınız yazılımlara dikkat edin

Bu gerçekten birçoğumuzun dikkat etmediği bir şey. Çok güvendiğimiz bir programı indirirken bile bunu sadece resmi sitesinden almaya gayret edin. Yetenekli programcılar bu yazılımları istedikleri gibi modifiye edebilirler. Ya da güvendiğiniz bir programın indirme linki size bambaşka ve zararlı bir programı indirmeye zorlayabilir. Bu yüzden gördüğünüz her indirme linkine de tıklamamalısınız.

Sağdan soldan çıkan bildirimlere tıklamayın

İnternet sitelerinde birçok garip bildirim çıkabilir. Özellikle bu bildirimler çok çekici ifadeler de yazıyor olabilirler. Bunlara aldanmamaya gayret edin. Mesela “Yazılımınız güncel değil” ya da “devam etmek için çıkan bildirimde ‘evet’ tuşuna basın” gibi ifadeler kullanırlar. Bunlara asla tıklamamalısınız. Bu tür yazılım güncellemelerini her zaman resmi sitelerden yapmaya çalışın. Ya da tarayıcınızdan ne idiği belirsiz bildirim yağmurlarına tutulabilirsiniz.

Diğer haberler:

>> TP-Link Kurumsal Güvenlik Çözümü VIGI ile Türkiye’de

>> Cisco Kripto Para Madenciliği Raporunu Yayınladı, Bakın Ne Gibi Tehditler Var