CardSmart Bosphorus’a Ödeme Sistemlerinde ‘Dijitalleşme’ Süreci Damga Vurdu

CardSmart Bosphorus’ta ödeme dünyasının dijitalleşmesi ve farklı sektörlerin bu dünyada birleşmesi tüm yönleriyle ele alındı.

Cardtek Group’un ödeme dünyasındaki yenilikleri paylaşmak amacıyla düzenlediği CardSmart Bosphorus 16 Ekim 2014 Perşembe, Sheraton İstanbul Maslak Hotel’de düzenlendi. Ödeme sistemlerinde, iş dünyasının çok farklı sektörlerinin birleşmesini “Cross-Business Payment Impact – Π impact” ana temasıyla buluşturan CardSmart Bosphorus, sektörlerinde lider firmaları tek çatı altında topladı. Günümüzün dikkat çeken sektörlerinin ödeme dünyasında nasıl birleştiğinden bahsedilen CardSmart Bosphorus’a 12 ülkeden 800’ün üzerinde temsilci katıldı.

Cardtek Group Yönetim Kurulu Başkanı  Ayşe Nil Sarıgöllü,  açılış konuşmasında SmartSoft olarak  2001 yılında 3 kişiyle başlayan yolculuğun,  şimdi 7 ülkede 284 kişiyle ödeme dünyasına yön veren bir  şirketler grubu haline geldiğini belirtti. Etkinliğin ana teması Pi-impact’e değinen Sarıgöllü, ödeme sistemleri ile Pi arasındaki benzerliği ise şöyle açıkladı; “Pi sayısının virgülden sonraki 2.7 katrilyon basamağı hesaplanabilmiştir, bu basamaklar  kaotik bir şekilde sonsuza kadar değişir. Pi sayısı ile ödeme sistemleri arasında büyük bir benzerlik var. Ödeme sistemleri hayatımızın her alanında sabit olarak yer almasına rağmen çok büyük bir değişkenlik içinde. Teknoloji de bir çok sektöre etki ederek her alanını kapsarken kullanıma sunduğu çeşitli araç ve çözümler de devamlı değişiyor ve gelişiyor” dedi. Cardtek Group Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel ise, farklı sektörler arasında ödeme sistemleri ile yaratılan sinerjiye değinerek “Ödeme sistemleri bundan sadece 10 yıl önce çipli kredi kartlarından bahsederken artık bulut, NFC, HCE gibi daha önce düşünülmesi bile zor olan seviyelere ulaştı. Bunun yanında artık bu özellikler sadece alışverişte değil, ulaşımda ve sosyal etkinliklerde dahi hayatımızın bir parçası haline geldi. Cardtek Group olarak ayrıca 2009’dan beri böylesine bir organizasyona imza atmak da bizi ayrıca gururlandırıyor” şeklindem konuştu.

Ayse Nil Sarigollu

Ödeme Sistemlerinin İki Devi CardSmart Bosphorus’ta

CardSmart Bosphorus konuşmacıları arasında, ödeme sistemleri sektörünün iki dev markası MasterCard ve Visa’nın temsilcileri de yer aldı. MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney “Özellikle artık akıllı telefon üreticilerinin de NFC özelliğini telefonlara eklemesiyle kısa dönemde bu sektörün hızla büyüyeceğini görüyoruz. Son dönemde lansmanını yaptığımız ürünlerle tüketicilere cep telefonları üzerinden mağazalarda ve online alışverişlerde güvenli, kolay ve hızlı ödeme imkanını sağlayarak bu alandaki önemli bir ihtiyacı gidermiş olduk. Bu ve benzeri çözümlerin önümüzdeki dönemde hızla artmasını bekliyoruz” dedi.

Ödemeler dünyasında sessiz bir devrime tanıklık ettiğimize dikkat çeken  Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel “İçinde bulunduğumuz dönemi mobil ödemelerin yıldızının parladığı, farklı oyuncuların bir araya gelerek yeni hizmetler sunduğu heyecanlı bir dönem olarak görüyoruz. Visa Europe olarak, kartlı ödemelerin geleceğinin dijital olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda Visa’nın bulut tabanlı ödeme çözümleri sadece bugünün değil yarının da ödeme yöntemlerini destekleyerek, ödemelerin geleceğine yön verecek. Bugün hayatımıza girmiş olan temassız ödemeler, çok yakın dönemde bulut tabanlı NFC ve Apple Pay gibi çözümler ile mobil temassız ödemelere yolu açacak, hızla büyüyen e-ticaret pazarı da açık ve esnek ödeme çözümleri ile güvenli bir şekilde genişleme imkanı bulacak. Teknoloji, çok çeşitli devrimler ve evrimler ile gelişirken tüketicilerin beklentisi çok basit: her an, her cihazda, istediği uygulamada ya da alışveriş noktasında kolaylıkla ve güvenle ödeme işlemini tamamlamak. Visa Europe olarak her zamankinden daha fazla ortak ile işbirliği yaparak bu modelleri geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.

Dijital Bankacılıkta Fark Yaratmanın Yolu Teknolojiden Geçiyor

CardSmart Bosphorus konuşmacılarından Oracle Türkiye Finans Direktörü Işıl Kılınç Gürtuna, dijital bankacılık döneminde fark yaratmanın yolunun teknolojiyi çok iyi kullanmaktan geçtiğini söyledi. Gürtuna sözlerine şöyle devam etti “Sosyal medya, bulut bilişim, mobil teknolojiler ve  verinin artan önemi ve birbirlerini tamamlaması ile iş hayatında yeni bir döneme giriyoruz. Burada Oracle da gerçekleştirdiği iş birlikleri ile ödeme sistemleri sektöründeki birçok teknolojinin altında imzası olan şirketlerden biri haline geldi. Eskiden ödeme sistemleri dediğimizde sadece bankaları ilgilendiren bir konu gibi düşünülürken artık akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarla her an her yerde hayatımızın içindeler. Bu da Oracle’ın ‘İnovasyonu güçlendirerek BT’yi basitleştiriyoruz’ mottosunu ne kadar ciddiyetle gerçekleştirdiğinin bir kanıtıdır.”

Murat G Guzel

Sanallaşan Finansal Dünyada Nakitin Yerini Ön Ödemeli Kartlar Alacak

SmartSoft Genel Müdürü Özgür Altuntaş, hızla sanallaşan finansal dünyada cebimizdeki nakit paranın yerini ön ödemeli kartların alacağını söyleyerek “Ödeme sistemlerinde en hızlı gelişen ön ödemeli kart sistemleri hayatımıza birçok yenilikle girmeye hazırlanıyor. Bu sayede artık cebimizde nakit taşımak yavaş yavaş hayatımızdan çıkacak. Akıllı telefonlarımız bizim için tüm nakit para ve kredi kartı işlemlerini halledecek, hatta bundan sonra etkinliklere bilet aldığımızda kaybetmemek için kimsenin bulamayacağı yerleri düşünmek zorunda da kalmayacağız” dedi.

Mobil Dönem Daha Yeni Başlıyor

Uzun yıllardır ödeme sistemleri sektörünün gündemini meşgul eden mobilizasyon sürecinin aslında daha yeni başladığını belirten Phaymobile Genel Müdürü Dr. Özgür Güngör “Başından beri mobil ödeme servisleri, belli teknolojik yeterliliklere sahip firmalar tarafından pazarda yeni bir dalga yaratmak için,  biraz da müşteri taleplerini irdelemeden, sadece ‘yeni’ olabilmek adına sunuldu. Zira, ne müşteriler hayatlarını bu kadar kolaylaşatıran kullanım olanaklarından haberdardı, ne de değer zincirindeki diğer firmalar kendi rollerinden ve tam olarak fırsatların ne olduğundan. Bugün, artık her açıdan mobilitenin farkındayız. Bu sebeple mobil olarak yapabileceklerimiz giderek hayatımızın her alanına dokunuyor. Ödemeler, biletler, kuponlar, ve puanlar gibi parasal değerlerin transferleri daha basit, daha yaygın, daha kolay gerçekleşiyor. Ve bu sadece başlangıç…” dedi.

E-Ticarette Yeni Dönem

CardSmart Bosphorus’ta ödeme sistemlerini yakından ilgilendiren yenilik ve hukuksal düzenlemeler de konuşuldu. E-Ticaretin kurallarını değiştiren 6493 sayılı kanun kapsamıyla ilgili BDDK Hukuk İşleri Daire Başkanı Dr. Mehmet S. Yurtçiçek ve BDDK Uygulama IV. Daire Başkanı Fatma Tangı Irkılata’nın yanı sıra, CordisNetwork Genel Müdürü İbrahim Durak da bilgi verdi. Durak, dünyada 300 milyon olan ve sayısı her geçen gün artan mobil telefon kullanıcılarının artık ticareti de mobil olarak yapmayı tercih ettiğini, 2020’ye kadar akıllı telefonlarla yapılan işlem miktarının, kartla yapılana eşit olacağını söylerek sanal ticarette yeni düzenlemelerin olmazsa olmaz hale geldiğini bildirdi. Durak, “Kanun özetle, sanal POS ve MO-TO işlem yapan tüm kurumların şifre, güvenlik sorusu, sertifika, şifreleme anahtarı, PIN, kart numarası, son kullanma tarihi, CVV2, CVC2 kodu gibi “Hassas Ödeme Verisi” olarak adlandırılan hassas kart bilgilerini tutmasını, işlemesini ve kaydetmesini yasaklıyor. Şu an var olan e-ticaret sitelerinin yüzde 80’i bu bilgileri kendi sistemlerinde işliyorlar. Bir kısmı da tutuyor veya kaydediyor. Bu siteler artık lisanslı ve sertifikalı bir hizmet sağlayıcıdan hizmet almadan bu ödeme/tahsilat işlemlerini yapamayacaklar, dolayısı ile ticari faaliyetlerine devam edemeyecekler” dedi.

Türkiye’nin İlk Kadın Cisco Eğitmeni BT Eğitim’den