DE-CIX sayesinde veriler Türkiye’de kalıyor

60 ülkede 850’nin üzerinde operatör, internet servis sağlayıcısı ve veri merkezi ile birlikte çalışan dünyanın lider internet değişim noktası hizmet sağlayıcısı DE-CIX, geçtiğimiz yıldan beri Türkiye pazarında faaliyet gösteriyor.

Türkiye’de internet değişim noktası hizmeti veren tek resmi kuruluş olarak, 5 veri merkezi ve 13’ten fazla kurumla birlikte çalışan DE-CIX, sunduğu peering (eşleştirme) ve blackholing (karadelik oluşturma) teknolojisi ile kesintisiz, kaliteli ve güvenli internet deneyimini en üst düzeye taşıyor.

Peering ile internet deneyiminde kalite ve hız artıyor, maliyet azalıyor

İnternet trafiğinin tüm dünyada hızla artışı ve çok daha sofistike uygulamaların hayata geçişi ile kullanıcılara ulaşan içeriğin kalitesi ve ağ saldırılarına karşı içeriklerin en güvenli şekilde aktarılabilmesi, BT dünyası açısından önemli bir gündem maddesi haline geldi. Dünya nüfusunun yüzde 45’inin internet bağlantısı var, kullanıcı sayısı ise 1999 – 2013 yılları arasında 10 kat arttı. Bu artış aynı zamanda, en üst seviyede internet deneyiminin sağlanması için pek çok teknolojik devrimi de zorunlu kıldı. Kullanıcıların izledikleri bir video’nun herhangi bir bağlantı sorunu ile kesilmesini olağan karşılamadıkları günümüzde, peering teknolojisi sayesinde daha kaliteli ve hızlı bir internet deneyimi sağlanabiliyor.

İnternet değişim noktasındaki peering (eşleştirme), network’lerin ortak bir platform üzerinden trafik değiş tokuşu yapmasını sağlıyor. Böylece trafiğin izlediği rota kısalırken, internetteki içeriği dağıtan ve o içeriği son kullanıcıya taşıyan ağlar arasındaki mesafe de minimize ediliyor. Verinin yurtdışındaki sunuculara gidip geri gelmesi nedeniyle oluşan gecikme süreleri en aza iniyor, içerik çok daha hızlı şekilde ve çok daha iyi bir kalitede son kullanıcıya ulaşıyor.

DE-CIX Bölge Direktörü Bülent Şen, “DE-CIX olarak, İstanbul’da verdiğimiz internet değişim noktası hizmeti sayesinde müşterilerimiz verinin tamamen Türkiye’de kalmasını sağlayabiliyor. Sunucuların ayrı ayrı internet servis sağlayıcılarına bağlanması yerine tek bir veri merkezine bağlanmasını mümkün kılıyoruz. Peering hizmetimizle, bağlantı karmaşasının da önüne geçiyoruz ve ağlar arasındaki mesafeyi minimize ettiğimiz için hem daha kaliteli ve yüksek performanslı bir internet deneyimi sunuyoruz hem de hizmet sağlayıcıları için ağ trafiği maliyetini azaltıyoruz” dedi.

Saldırılara karşı karadelik teknolojisi

Pek çok kullanıcının kişisel bilgilerini saklı tuttuğu dijital platformlardan gizli hükümet bilgilerine kadar. Bugün internet trafiği içinde olan hemen her kurum, DDOS saldırıları ile karşı karşıya. Siber suçlular bugün, bazen politik bir protesto bazen de fidye operasyonları için çok daha büyük. Ve yıkıcı saldırılar planlamanın peşine düşmüş durumda. DDOS saldırıları daha çok, veri trafiğinin çok yoğun olduğu ağlarda sistemi çalışamaz hale getirmek. Ya da tamamen devre dışı bırakmak amacıyla gerçekleşiyor. Bu tarz saldırılarda siber suçlular, güvenlik açığı olan bilgisayar sistemlerine illegal olarak komut vererek. Bir ağı, bir servisi ya da verileri ele geçiriyor.

DE-CIX’in müşterilerine ücretsiz olarak sunduğu karadelik teknolojisi ise (Blackholing) DDOS ataklarının etkisini ortadan kaldıran bir ağ teknolojisi. Bu teknoloji ile DE-CIX şüphe altındaki trafik akışını bloklayarak bir karadelik yaratıyor. Ve böylece oradaki trafiği genel ağ akışının dışında bırakıyor. Bülent Şen bu teknolojiyi şöyle özetliyor. Karadelik teknolojisini kullanan Internet Hizmet Sağlayıcısı, saldırı altındaki trafiğin gerçekleştiği rotayı ayırarak. Genel akıştan düşürüyor ve daha önceden tanımlanmış bir IP prefix’ine yönlendiriyor. Bu tanımlı prefix üzerindeki IP adresinde bulunan her veri ise boş bir rota üzerinde yani karadelikte hapsoluyor.”1477945102_de_cix_b__lge_direkt__r___b__lent___en