İnternet üzerinden satış yapanlara e-Arşiv fatura zorunluluğu

e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu kesinleşti. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Arşiv Fatura uygulaması ile ilgili taslak bir tebliğ yayımladı. 

Tebliğe göre, internet üzerinden satış yapan ve cirosu 1 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olan mükelleflerin, e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu olmadan e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu olacak. İnternet üzerinden satış yapan, cirosu da 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler ise e-Fatura ile birlikte e-Arşiv Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçmeye devam edecek.

Uzun süredir, internet üzerinden satış yapan ve cirosu 1 milyon TL üzeri olan mükelleflerin de e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmelerinin zorunlu olacağı bekleniyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in hazırladığı taslak tebliğe göre, internet üzerinden satış yapan ve cirosu 1 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olan mükelleflerin, e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu olmadan e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmeleri zorunlu olacak. İnternet üzerinden satış yapan ve cirosu da 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler ise e-Fatura ile birlikte e-Arşiv Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçmeye devam edecek. eArşiv Fatura’da 8370 olan kayıtlı kullanıcı sayısı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı yeni düzenleme ile ciddi oranda artış gösterecek.

Kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olan e-Fatura, fatura basma ve arşivleme derdi son buluyor. Dijital ortama taşınan faturalara istendiği zaman ulaşılabiliyor. e-Arşiv Fatura, bir işletmenin satışla ilgili tüm kâğıt faturalarını e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere ve son tüketiciye elektronik olarak gönderme imkânı sağlayan bir çözüm olarak biliniyor. Son tüketiciye olan faydaları ile e-Arşiv Fatura sistemi, müşterilerin de memnuniyetini artırıyor.

Dijitalleşme sürecinin lideri olan FIT Solutions’ın Kurumsal Çözüm Yöneticisi Kenan Açıkelli, konuyla ilgili açıklama yaptı: “eArşiv Fatura uygulamalarına geçiş süreci artık netlik kazandı. eArşiv Fatura kullanımı zaten geçtiğimiz yıllarda internet üzerinden satış yapan ve cirosu 5 milyon TL üzeri olan mükellefler için zorluydu. Şimdi ise daha fazla şirketi ilgilendiren bir zorunlulukla karşı karşıyayız. İnternet üzerinden satış yapıyorsanız ve yıllık cironuz 1 milyon TL ve üzerinde ise tüm faturalarınızı dijitalleştirebiliyorsunuz. Şuan için bu bir zorunluluk da olsa pek çok şirket, sunduğu avantajlardan dolayı dönüşüm uygulamalarına tebliğ yayımlanmadan önce de gönüllü olarak geçiş yapmıştı. Şirketler için bu uygulamalar maliyetleri azalttığı gibi çevreye de katkı sağlıyor. Bununla beraber, ülke ekonomisine sağladığı katkı ve şirketlerin finansal enstrümanlarına kazandırdığı hızı da atlamamalıyız. FIT Solutions olarak, sektördeki küçük veya büyük ölçekli bütün şirketlerin dijitalleşerek e-Dönüşüm platformumuzdaki yerlerini almalarını öneriyoruz.”

Kaspersky Lab ve AVL ’den bağlantılı arabalar için güvenlik