E-imza En Çok Kadınları Cezbetti

Türkiye’de 2014 sonu itibariyle 1 milyon 647 bin 85 adet mobil ve e-imza üretildi. Kayıtlı Elektronik Posta sayısı 108 bin 430’a ulaştı. Kamu, bankacılık, finans, sigorta ve ticaret alanlarında yoğun olarak kullanılan E-imza ve KEP, kurumlara %90’a varan oranda tasarruf sağlıyor. 2020 yılında e-imza sayısının 5 milyona, KEP hesap sayısının da 8 milyona ulaşması bekleniyor.

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte e-imza’nın da kullanımı artıyor. İş süreçlerinin verimli ve tasarruflu yürütülmesini sağlayan e-imza ve KEP sayesinde; elektronik ortamda resmi, hukuki, ticari yazışmalar ve belge gönderimleri “yasal geçerli” ve güvenli biçimde gerçekleştirilebiliyor. BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) verilerine göre, Türkiye’de 2014 sonu itibariyle, toplam 1.647.085 adet e-imza ve mobil imza üretildi. Aktif olarak kullanılan e-imza sayısı 715.385 adete, mobil imza sayısı ise 21.473 adete ulaştı. E-imza sahiplerinin %19’unu 19-25 yaş arası, %40’ını 25-40 yaş arası, %41’ini 40 yaş ve üstü kullanıcılar oluşturuyor.

KEP adreslerinin %88’i kurumsal, %12’si bireysel

e-imza
E-imza ve KEP’in iş yapış yöntemlerini ve süreçlerini doğrudan etkilediğini belirten TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, “KEP kullanımı ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. 2014 sonu itibariyle 95.624’i kurumsal, 12.806’i bireysel olmak üzere, toplam 108.430 KEP adresi kullanılıyor. KEP adreslerinin %88’ini kurumsal, %12’sini bireysel adresler oluşturuyor.” bilgisini verdi. KEP sisteminin, e-imza kullanımının yaygınlaşmasını sağlayan ve e-dönüşümün en önemli uygulamalarından biri olduğunu söyleyen Samast, “2014 sonu itibariyle, e-imza, ülkemizde %46 oranında başta MERSİS, EKAP, UYAP gibi yaygın kamu uygulamalarında, %54 oranında da başta bankacılık, finans ve ticari işlemlerde olmak üzere özel sektörde kullanılıyor.” dedi.

2010’da e-imza ve mobil imza sayısı 5, KEP hesap sayısı 8 milyona ulaşacak

E-imza kullanıcılarının yüzde 90’ı bu uygulamadan memnun olduğunu belirtirken, kadın kullanıcılarda bu oran yüzde 95’e ulaşıyor. E-İmza ve mobil imza sayılarının özellikle KEP sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla artacağı öngörülüyor. 2014 yılında KEP’in e-imza sayısına katkısı 50.000 adetin üzerinde oldu. 2015 yılı içerisinde KEP kullanımı amaçlı e-imza veya mobil imza edinenlerin sayısının birkaç kat daha artacağı öngörülüyor. E-kimlik uygulamalarının önümüzdeki süreçte bireysel amaçlı e-imza kullanımını yaygınlaştırması bekleniyor. 5 yıl içinde de e-imza ve mobil imza sayısının 5 milyon adeti, KEP hesap sayısının da 8 milyon adeti aşacağı tahmin ediliyor.

E-imza ve KEP, %50 ila %90 arasında tasarruf sağlıyor

Samast, “E-imza ve KEP hizmetleri; ilgili yasal düzenlemeler, uluslararası standartlar, düzenleyici ve denetleyici kurumlarla birlikte, teknoloji ve uygulama geliştiriciler, çözüm sağlayıcılar, yetkili hizmet sağlayıcılar, kurumsal ve bireysel kullanıcıların katkısıyla büyük bir ekosistem oluşturuyor. E-imza ve KEP, ülkemizde hızla büyüyen, yaygınlaşan sistemler olarak, kamuya, özel sektöre ve vatandaşa önemli katma değerler sağlıyor. E-imza ve KEP kullanımı, %50 ila %90 arasında maliyet tasarrufu sağlıyor ve doğanın korunmasına katkıda bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

E-imza’nın ve KEP’in kullanım alanları ile faydaları

Ülkemizde Elektronik İmza, Tebligat ve Türk Ticaret Kanunu, ilgili yönetmelikler ve tebliğlerden oluşan e-imza ve KEP ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılmış olması sayesinde, elektronik ortamda belgelere yasal geçerlilik e-imza ile sağlanıyor. Bu belgelerin taraflar arasında yasal geçerli ve güvenli şekilde gönderilip alınması da KEP ile mümkün. Böylece kâğıt, yazıcı, kartuş, toner, şerit kullanımı, elle imza atma, postalama veya bizzat evrak teslimi gibi işlemler ve masraflar da ortadan kalkıyor. Ayrıca 7/24 mekândan bağımsız iş yapma olanağı sağlanıyor, iş yapış şekilleri değişiyor, iş süreçleri hızlanıyor, maliyetler azalıyor, verimlilik artıyor. Özel sektör ve kamu kurumlarının birçoğunda uygulanmaya başlanan e-imza ve KEP sayesinde, yazışmalar, evrak gönderimi, ihtar, ihbar, tebligat, itiraz, mutabakat, talimat, maaş ödeme emirleri, personel bordroları, kredi hesap ekstresi, genel kurul ve yönetim kurulu toplantı çağrıları, bayi ve acente yazışmaları, kira kontratı, sipariş, teyit, fatura, sözleşme, dilekçe, başvuru gönderimi gibi birçok işlem yapılabiliyor.

Turkcell’den Ukrayna’ya 3G Çeki