ESET Güvenlik Uzmanı Thomas Uhlemann Röportaj

Rakiplerimize Göre Daha Az Sistem Kaynağı Tüketiyoruz

Güvenlik konusunda uzmanlaşmış firmalardan biri olan ESET’in CeBIT 2015 Hannover fuarındaki standını ziyaret ettik ve ESET Güvenlik Uzmanı Thomas Uhlemann ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

CeBIT 2015 Hannover fuarı kapsamında tanıttığınız yeni ürünler neler?

ESET olarak fuar kapsamındaki odağımız kurumsal güvenlik çözümleri. Bu bağlamda Endpoint ürünümüzün altıncı sürümünü katılımcılarımıza gösteriyoruz. Windows, Mac, Android işletim sistemleri ile uyumlu olan yazılımımız aynı zamanda uzaktan yönetim uygulamasıyla birlikte geliyor. ESET Remote Administrator sadece Windows kullanıcıları tarafından değil Linux kullanıcıları tarafından da kullanılabiliyor.

ESET tarafından geliştirilen yeni teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz?

ESET olarak birçok konu üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son dönemde geliştirdiğimiz fazla sayıda teknoloji var. Bunların çoğu popüler teknoloji konuları üzerine. Bildiğiniz gibi son dönemde ağlara bağlanabilen çokça cihaz var. Bunlardan en popülerleri ise akıllı saatler. Ne yazık ki bu tarz cihazlar geliştirilirken güvenlik öncelikli olarak düşünülmüyor. ESET olarak öncelikli görevimiz sadece güvenlik yazılımı geliştirmek değil, bu tarz popüler teknolojiler konusunda kullanıcıları da bilinçlendirmek. Teknoloji her ne kadar güvenli olsa da son kullanıcılar kullanım sırasında açık verebiliyorlar. Kullanıcılar kendilerini bilinçli zannediyorlar fakat yeterince bilinçli değiller. Bu sebepten öncelikli görevlerimizden bir tanesi kullanıcıları güvenlik tehditleri konusunda bilinçlendirmek. Geliştirdiğimiz yeni teknolojiler de kullanıcıların zaafları konusunda hassas davranıyor ve bu konuya fazlasıyla eğiliyoruz.Thomas_ESET_600

ESET’i rakiplerine göre farklı kılan özellikleri neler?

Öncelikle çalışanlarımızın özel insanlar olduğunu söylemeliyim. Sunduğumuz yazılımın kaynak tüketimi açısından rakiplerine göre bir adım önde olması bizi farklı kılan özelliklerin başında yer alıyor. Ayrıca yazılımımızın tehditleri algılama süresi de rakiplerimize göre çok kısa ve bu konuda da iddialıyız. Biz kullanıcılarımızın özel güvenlik şirketiyiz. Kullanıcılar bilgisayarda kendi işlerini yaparlar ve güvenlik konusunu tamamen ESET’e bırakırlar. Biz de herhangi bir bilgisayar kullanıcısını tamamen güvende tutabiliriz. Buradaki amacımız kullanıcıları tehdit altında bırakmamak, sürekli tehdit mesajlarını göstermemek ve her şeyi arka planda çözerek kullanıcılarımızı güvende tutmak olarak özetlenebilir.

ESET’in son dönemde odaklandığı alan hangisi?

Bu konuda tek bir odak alanımız yok. Kullanıcılarımızın son kullanıcı veya kurumsal kullanıcı olması fark etmez. Sonuçta birer PC kullanıyorlar ve bizim görevimiz onların güvenini sağlamak. Tabii ki kurumsal tarafta güçlü bir yapımız var ama asıl amacımız kullanıcıları bilinçlendirmek ve güvenliklerini sağlamak.

Kurumlara güvenlik konusundaki tavsiyeleriniz neler?

Bir şirketin en zayıf noktası insan. Öncelikle işveren olarak çalışan gücünü iyi bir şekilde bilinçlendirmek gerekiyor. Tabii ki BT yönetici ve personelinin de belirli eğitimlerden geçmesi şart. Bu eğitimlerin periyodik olarak yapılması gerekiyor. Böylece yeni çıkan tehditlerden personelin bilgisi olacak ve bu tehditlere göre önlem alınabilecek. Bunların dışında kurumların BT güvenliği konusunda yatırımlarını düzeli olarak yapması gerekiyor.