Güneş Tutulması “Ateş çemberi” Bu Hafta Sonu Gökyüzünü Koyulaştırdı. İşte Dakika Dakika İstanbul’dan Güneş Tutulması Videosu

Güneş patlaması uzayda

Ateş Çemberi adı verilen ve bu sabah saatlerinde Türkiye’den de izlenebilen Güneş tutulması en iyi Asya, Afrika ve Orta Doğu’daki bazı noktalardan görüntülendi. İstanbul’dan eclipse  izlense de güneşin sadece yüzde 10’luk bir bölümünün kapandığı gözlemlendi. 

Güneş tutulması gün boyunca çeşitli zamanlarda Orta Afrika, Arabistan, Kuzey Hindistan, Güney Çin ve Tayvan’da (haritaya bakın) tam anlamıyla görülebilir oldu. Ve yaklaşık 1 milyardan fazla insana ev sahipliği yapan büyük nüfus merkezlerinden tam olarak izlenebildi. Çok sayıda insanın (Hindistan ve Çin üzerindeki) Ateş Çemberi adı verilen buna benzer bir güneş tutulmasını yakınlarda görmesi zor olacak. Bugünküne benzer bir sonraki güneş tutulma sı 2064 yılında gerçekleşecek.

Güneş tutulması, Ay güneş ile Dünya arasında hareket ettiğinde ve Dünya yüzeyinde bir gölge oluşturduğunda meydana geliyor. Güneş Ay’dan 400 kat daha büyük olmasına rağmen, Dünya’dan yaklaşık 400 kat daha uzakta. Bu da iki kürenin gökyüzünde aynı boyutta göründüğü anlamına geliyor. Tam bir tutulmada, güneşin dış atmosferini oluşturan sıcak gaz bulutu olan korona, yine de ayın etrafında parlak bir hale olarak görülebiliyor. Halka şeklinde bir tutulmada, bu sabah saatlerinde gerçekleşti. Ay güneşi tamamen örttü ve “ateş çemberi” diye tabir edilen şekil dünyanın bazı ülkelerinden gözüktü. En büyük tutulma noktasında, güneş diskinin sadece küçük bir şeridi (% 0.2’nin altında) Dünya’dan görülebildi.

Güneş Tutulması İstanbul’dan Aşağıdaki Videodaki gibi İzlendi!

Yukarıdaki videoda Güneş tutulmasının İstanbul’dan nasıl izlendiğini görebilirsiniz. Türkiye saati ile 07:53’te ay güneş ile dünyanın arasına girdi. 08:35’te ise ay izlenebilen maksimum güneş tutulmasına ulaştı. Ardından saat 9:20’de ise güneş tutulması sona erdi. Ne yazık ki bu güneştutulması Türkiye’den tam olarak değil kısmı olarak izlenebildi. Aşağıdaki resimde NASA tarafından sağlanan GIF, gezegenimizin yüzeyinden görüldüğü gibi tutulmanın yolunu gösteriyor.

Nadir olarak dünya üzerinden gözlenen ‘ateş çemberi’ güneştutulması, dünyanın dört bir yanından gözlemlendi. Ne yazık ki Türkiye bu nadir olayı tam olarak izleyemedi.

Güneş tutulması

İlgili haberler

>> Koronavirüs Ne Zaman Bitecek? Bilim İnsanları Türkiye İçin Tarih Açıkladı!

>> Koronavirüs Tuvalet İmtihanını Geçemedi. Bilim Adamları Açıkladı!