Gürültü Engelleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışır? Kimler Kullanmalı?

Bir kulaklık almak istiyor ve üst seviye deneyim istiyorsanız, gürültü engelleyici kulaklıklar ilk tercihiniz olmalı. Böylece dış dünyadan soyutlanabilirsiniz.

Active noise control (ANC) ya da diğer adıyla Active Noise Cancellation, ya da Türkçe olarak Aktif Gürültü Engelleme teknolojisi, aslında 1930’lu yıllarda geliştirilmeye başlamış bir metod. Amaç, dış etkenlerden arındırılmış saf sesi en iyi kaliteyle sunabilmek.

Günümüzde bu teknolojinin yol araçları, akıllı telefonlar ve gerçek kablosuz kulaklıklar gibi ürünlerde de kullanıldığını görebiliyoruz.

Aktif Gürültü Engelleme teknolojisi, genellikle kişisel konforu yükseltmek için tercih edilen bir teknolojidir. Müzik dinlerken ya da biriyle telefonda görüşme yapıyorken, özellikle kalabalık ortamların ya da trafiğin gürültüsünden arınarak en berrak ses kalitesine ulaşım hedeflenir.

Peki aktif gürültü engelleyici kulaklıklar nasıl çalışıyor, hangi amaçlar için kullanılmalı?

Öncelikle şunu ayırt etmemiz gerekli. Şu an pazarda pek çok kulaklık bulunuyor. Bunların kimi kablolu, kimi kablosuz, kimi de gerçek kablosuz kulaklık olarak nitelendirilen ürünler.

Bu tip bir cihaz alırken, bünyesinde ANC yani Aktif Gürültü Engelleme teknolojisi de var mı diye bakmakta fayda var. Eğer dinlediğiniz müzikte en ufak detaylara dikkat etmek istiyor, hareket halindeyken de telefon görüşmesi yapmak ve bu esnada dış mekân gürültülerinden arınmak istiyorsanız, ANC özellikli bir kulaklık tercih etmelisiniz. Tek tuşla bu modu aktifleştirebilirsiniz. Ayrıca bu kulaklıkların büyük kısmı “şeffaf mod” da destekler. Yani istediğiniz an ANC’yi kapatıp şeffaf moda geçebilir ve bir yandan bir şeyler dinlerken bir yandan da çevrenizdeki detayları aynı anda kontrol edebilirsiniz.

Gürültü Engelleyici Kulaklıklar Nasıl Çalışır? Kimler Kullanmalı?

Peki ya ANC olmayan kulaklıklarda durum nedir?

Bu tip kulaklıklar, ses izolasyonu konusunda genellikle ANC’li kulaklıklar kadar başarılı değildir, ama daha uygun fiyata satılırlar.

ANC olmayan bir kulaklık, iç mekân kullanımlarında ve sessiz ortamlarda iyi ses kalitesi sunabilir; hem müzik dinlemek hem de telefon görüşmeleri gerçekleştirmek için. Tabii bunlara film izleme ve oyun oynama gibi eğlenceli aktiviteleri de ekleyebiliriz. Ama…

Örneğin, metroda, otobüste ya da uçakta seyahat ediyorsanız, yolculuk esnasındaki gürültülü ortamı izole edemezler ve gürültünün büyük kısmını duyarsınız. Bu da çoğu zaman kulaklık aracılığıyla duymak istediğiniz içeriğin detaylarını net olarak alamamanıza yol açar. Gürültülü ortamlarda telefon görüşmeleri de stabil olarak gerçekleşemez.

Yine de, ANC’ye sahip olmayıp da çeşitli donanımsal ve yazılımsal destekler sayesinde hazır hale gelen gürültü engelleyici kulaklıklar da piyasada mevcut. Bu kulaklıklar, ANC’li kulaklıklar kadar gelişmiş değildir, ama gürültü engelleme özelliği bulunmayan kulaklıklardan da genellikle daha iyidir.

> Squid Game İzlemediyseniz Çok Şey Kaçırıyorsunuz! La casa de papel’i De Geçti!