Hangi ülkede 24 milyon dozu aşkın Covid19 aşısı yapıldı?

Yerli aşı için kritik

31 Ocak Pazar günü yapılan açıklamaya göre, ülkede bugüne değin 24 milyon dozdan fazla Covid19 aşısı yapıldı.

Çin Sağlık Kontrol ve Önleme Merkezi dün yaptığı açıklama ile ülke çağında salgınına karşı 24 milyondan fazla Covid19 aşısı yapıldığını açıkladı. Merkeze bağlı Viral Hastalıklar Kontrol ve Önleme Ulusal Enstitüsü Direktörü Xu Wenbo. Uygulanmış olan ön örneklerde şu anda Çin’de kullanılmakta olan Covid-19 aşısının saptanan anormal tepkilerinin grip aşılarında görülenlerden daha fazla olmadığını söylüyor. Söz konusu açıklama: Devlet Konseyi’nin Covid-19 önleme ve kontrol bölümü tarafından gerçekleştirilen basın konferansı sırasında yapıldı.

Geçtiğimiz ay içinde, Sinopharm’a ait China National Biotec Group (CNBG) bağlantılı Beijing Biological Products Institute Co. Ltd. şirketi tarafından üretilmiş olan bir inaktif Covid19 aşısı, Tıbbi Ürünler Ulusal Dairesi tarafından koşullu olarak piyasaya verilme ruhsatı alan ilk aşı olmuştu.Covid19 aşısı

27 Ocak Çarşamba günü açıklanan araştırma sonuçlarına göre. Çin ve Hindistan’daki Covid19 aşısı programları, nüfuslarının büyüklüğünden dolayı 2022’nin sonlarına kadar uzayacak. Ve 85’ten fazla yoksul ülke 2023’ten önce aşılara yaygın erişime sahip olmayacak.

Aşıların hızla gelişmesi, yıl boyu süren salgının sona ermesi için umutları artırdı. Üretim sorunları ve zengin ülkeler ile ilaç üreticileri arasındaki büyük ikili anlaşmalar nedeniyle eşitsiz dağıtım endişeleri de arttı.

Covid19 aşısı beklenin aksine çok hızlı üretilemiyor

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamada. Amerika Birleşik Devletleri’nin yaz ayına kadar Pfizer ve ortağı BioNTech ve Moderna Inc’den 200 milyon doz Covid-19 aşısı almayı hedeflediğini söyledi.

Avrupa’da, Avrupa Komisyonu, AstraZeneca’nın aşısının teslimatındaki gecikmeler ve diğer tedarik sorunları nedeniyle yaşanan hayal kırıklığı Covid19 aşısı ihracatını kısıtlamak için bir teklif hazırlıyor.

Economist Group’un araştırma bölümü olan Economist Intelligence Unit’in direktörü Agathe Demarais, yaptığı çalışmada, “Gelişmekte olan ülkelerin çoğu, aşılamaya en erken 2023’ten önce yaygın erişime sahip olmayacak” dedi.

“Bu ülkelerden bazıları (genç bir demografik profile sahip daha yoksul olanlar) özellikle hastalık geniş çapta yayıldıysa veya ilişkili maliyetler çok yüksekse, aşı dağıtma motivasyonunu kaybedebilir.”

İlgili haberler

>> Koronavirüs Mutasyonu Nedir? Covid19 Kaç Kere Mutasyon Geçirdi?