İngiltere Apple ve Google Tarafından Geliştirilen Temas-Takip Uygulamasına Geçiyor

Apple ve Google

Apple ve Google geliştirdikleri temas-takip uygulamasıyla pandemi sürecinde ülkelere hizmet veriyor.

Apple ve Google geçtiğimiz ay yeni bir uygulama geliştirdiklerini açıklamıştı. COVID-19 salgınında küresel çapta hizmet veren uygulama temas-takip modeli niteliğinde. Bugün İngiltere, yakın zamanda açıkladıkları kendi temas-takip modelini bırakarak, Google ve Apple’ın geliştirdiği teknolojiyi temel alan modele geçeceklerini duyurdu. Böylece İngiltere, “merkezi” sistemden “merkezi olmayan” sisteme geçiş yapmış olacak.

BBC, dün yayımladığı bir haberde Apple’ın eski yöneticisi Simon Thompson’ın İngiltere’nin temas takip modelini yöneteceğini iddia etmişti. Bugün gerçekleşen bu gelişmeyle birlikte, hükümetin U dönüşü ülkede gündem oldu.

Apple ve Google geliştirdikleri temas-takip uygulamasında neyi hedefliyor?

Apple ve Google, pandemi sürecinde insanlara büyük hizmet sağlayacak temas-takip modelini geliştirdiklerini geçtiğimiz ay duyurmuştu. Uygulama, kişisel veri güvenliğini temel almakta. Epidemiyologların daha az veriye ulaşacağı belirtilen uygulama, bireylere ise veriler üzerinde daha çok kontrol sağlıyor. Uygulama, belli bir süre zarfında belli bir mesafede bir arada bulunan iki kişinin yakınlık verilerini kaydetmeyi temel alıyor. Eğer bu iki kişiden biri COVID-19‘a yakalanırsa diğerine bildirim gidiyor ve birey, önlem almaya ve test yaptırmaya yönlendirilmiş oluyor.Google

Birçok uygulamada olduğu gibi bu uygulamada da güvenlik soruları sorulmaya devam edildi. Bluetoothlu akıllı telefonların ne kadar güvenilir olabileceği hala soru işaretleri bırakıyor. Uygulamaya yönelik tartışmalardan biri de Apple’ın, telefonun arka planında Bluetooth kullanan üçüncü parti uygulamalar yönelik kısıtlamaları. Bu sorunlara tam anlamıyla çözüm bulunmuş değil ancak bazı fikirler ön plana çıkıyor; merkezi olmayan bu model, temas eşleşmesini merkezi bir bilgisayar sunucusu yerine cihazların içinde yapmakta. Bu sayede siber saldırılardan da bir miktar korunmuş oluyor.

Ülkeler merkezi olmayan modele geçiş yapıyor

Daha önce Apple ve Google, dünyanın farklı noktalarından 22 ülkenin bazı kamu sağlığı kurumlarının modeli test etmek için başvurduğunu açıklamıştı. Kızılhaç’ın yönettiği Stopp Corona uygulaması yaklaşık 700 bin indirmeye sahip. Tüm bu temas takip uygulamaları ikinci bir virüs dalgasının önlenmesi için geliştirilmekte. Almanya, Avusturya, Uruguay gibi ülkelerden sonra İngiltere de merkezi olmayan temas takip sistemine geçmiş oluyor.

>> 5 Milyardan Fazla İnsan Google ve Apple’ın Koronavirüs Uygulamasını Kullanamayacak!

>> Google Sosyal Mesafe Sorununa El Attı!