Karbonun Ötesi: Su, Neden İklim Değişikliği ile Mücadeledeki Bir Sonraki Adım? Intel EMEA IOT ve AI Satış Direktörü Ediz Altun yazdı…

Intel EMEA IOT ve AI Satış Direktörü Ediz Altun, Sektörün İçinden bölümümüzün bu ayki konuklarından biri. Ediz Bey’in sizler için hazırladığı “Karbonun Ötesi: Su, Neden İklim Değişikliği ile Mücadeledeki Bir Sonraki Adım?” adlı makalesiniz aşağıdaki bölümümüzde bulabilirsiniz. İyi okumalar.

Şiddetli hava olayları, kuraklıklar ve seller… İklim değişikliği şimdiden dünyamızı öylesine derin bir şekilde etkilemeye başladı ki, hayatlarımıza sonsuza kadar etki etmeye devam edecek. Bu nedenle iklim değişikliğinin nedenleriyle ve sonuçlarıyla mücadele etmek Intel, hükümetler ve işletmeler için önemli bir öncelik haline geldi.

Harekete geçilmediği takdirde, iklim değişikliği şiddetli hava bozulmalarına neden olmaya devam edecek ve sonunda uzun vadede su güvenliğimizde geri dönüşü olmayan bir değişimi tetikleyecek. Yani suya olan talep artarken su kaynakları azalacak.

Şu anda şirketlerin %69’u, mevcut operasyonel süreçlerin ve su tedarik zincirindeki aksaklıkların sonucu olarak, işlerini etkileyebilecek suyla ilgili risklere maruz kaldıklarını bildiriyorlar. Nüfusumuz arttıkça, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak üretim talebi de artıyor ve sonuç olarak, üretimle ilgili genel su kullanımı da artış gösteriyor.

Gıda ve içecek üreticileri suyu hem ürünlerinde bileşen olarak hem de mahsulleri sulamak, durulamak, temizlemek ve çiftlik hayvanlarını beslemek için kullanılıyor. Yarı iletken endüstrisinde, üretim için ultra saf su gereklidir. Veri merkezleri de soğutma için suya ihtiyaç duyuyor. Bu liste böyle uzayıp gider. Kontrol edilmediği takdirde, su kaynakları daha da kısıtlı hale gelecek.

Intel onlarca yıldır, su kaynaklarımız üzerindeki etkimizi azaltmanın yollarını bulmayı bir hedef olarak benimsemektedir. Su yönetimi stratejimizin kilit unsurlarından biridir ve amacımız, 2030 yılına kadar net pozitif suya ulaşmaktır. Basitçe ifade etmek gerekirse bu, su tasarrufuna ve verimli yönetim uygulamalarına yatırım yaparak ve çevresel sivil toplum kuruluşları ve yerel topluluklarımızla birlikte çalışarak gelen tatlı su kullanımını azaltmak ve getirdiğimizden daha fazla tatlı suyu geri döndürmek demektir.

Intel’in net pozitif su arayışı, üretim sürecinde önemli miktarda suya ihtiyaç duyan bir sektörde özellikle çok önemlidir

Aslına bakılırsa Intel, şirket çapında bir su restorasyonu hedefi belirleyen ilk teknoloji şirketiydi. Su yönetimi, Intel’in sürdürülebilirlik stratejisinin temel dayanaklarından biridir. Su verimliliğini artırarak yerel su kaynaklarının korunmasına yardımcı olmak için operasyonlarımızı sürekli geliştiriyoruz.

Yerel su kaynaklarına yatırım yapmak, yaban hayatı koşullarının iyileştirilmesi ve su havzasının doğal esnekliğinin desteklenmesi gibi çeşitli faydalar sağlar fakat biz sürdürülebilir uygulamaların her alanında olduğu gibi, hiçbir şirketin bunu tek başına yapamayacağının da bilincindeyiz.

Endüstrimizde, çabalarımızın iş birliğiyle desteklenmesi ve öğrendiklerimizi her fırsatta paylaşmamız hayati önem taşıyor. Bunu dikkate alarak belirlediğimiz ve su yönetimi stratejimize rehberlik eden üç temel hedef şöyle sıralanabilir:

  1. Operasyonlarımızda kullanılan su miktarından tasarruf etmek.
  2. Yerel topluluklarla su restorasyon projeleri konusunda iş birliği yapmak.
  3. Suyu kullanma ve su tasarrufu sağlama şeklimizi yeniden oluşturmamıza yardımcı olacak teknoloji çözümlerini benimsemek.

Tasarruf

On yıllardır su tasarrufu alanına yatırım yapmamıza karşın, birkaç yıl önce bir adım geri çekilerek toplam su ayak izimizi en düşük seviyeye indirme konusunda nasıl liderlik üstlenebileceğimizi değerlendirdik. Bunun sonucunda, 2017 yılında tatlı su tüketimimizin %100’ünü geri kazanma hedefini kamuoyuna açıklayan ilk teknoloji şirketi olduk.

2020 yılında, yerel su havzaları üzerindeki genel etkimizi azaltma ve toplumlarımıza hizmet eden su kaynaklarını destekleme taahhüdümüz doğrultusunda 2030 yılına kadar net-pozitif suya ulaşma hedefimizi açıklayarak taahhüdümüzü bir adım daha ileri taşıdık.

Tasarruf öncelikle, özellikle tatlı su kaynaklarının kullanımının azaltılması anlamına gelmektedir. Su tasarrufu önlemlerini ya da sistemlerini (su tasarruflu ekipmanlar gibi) uygulayarak ya da kullanımını aktif olarak sınırlandırarak suyu verimli bir şekilde kullanmamız gerekir. Ulaşılabilir fakat iddialı azaltma hedefleri belirlemek, üretim tesislerinden ofis alanlarına kadar tüm iş alanlarında verimli su kullanımı için çok önemli bir adımdır.

Sırada, mümkün olduğunca fazla suyu yeniden kullanmak var. Geri dönüşüm (arıtma olmadan yeniden kullanım) ya da geri kazanım (arıtarak yeniden kullanım), çevreden çekilecek toplam tatlı su miktarını azaltmaktadır ve net pozitife giden yolda elzem bir yapıtaşı olarak göze çarpmaktadır. Bölgesel sularının %90’ına kadarını yeniden kullanarak tatlı su miktarından önemli ölçüde tasarruf eden İsrail ve Singapur gibi ülkeler, su altyapısına yatırım yapma ve suyun yeniden kullanımını yaygınlaştırma konusunda örnek teşkil etmektedir.

Intel’de halihazırda net-pozitif su yönünde önemli bir ilerleme kaydediyoruz. Geçtiğimiz Temmuz ayında Amerika Birleşik Devletleri, Kosta Rika ve Hindistan’da aldığımızdan daha fazla tatlı suyu geri verdiğimizi duyurduk. Sadece geçen yıl 16 milyar galon tatlı su, arıtılmış su ve tuzdan arındırılmış su kullandık. Dahili su yönetimi uygulamaları, 13 milyar galondan fazla suyun Intel’den çevre topluluklara geri akmasını sağladı.

İşbirliği

2030 hedefimizi açıkladığımızdan bu yana, çevre alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle kurduğumuz güçlü işbirliğinin desteklediği çabalarımız, Intel’in 2021 yılında şu üç ülkede net pozitif suya ulaşmasına yardımcı oldu: Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Kosta Rika.

Bu projeler Colorado Water Trust ya da CLEAN International gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından uygulanmakta ve mahsul dönüşümü, istilacı türlerin ortadan kaldırılması, sulama iyileştirmeleri, dere- göl restorasyonu ve çok daha fazlasını içermektedir.

Arizona’da Intel tarafından finanse edilen 17 proje, 2021 yılında su havzasına 890 milyon galon suyu geri kazandırmıştır. Bu projelerden biri, Verde Nehri yakınlarındaki çiftçileri, yaz aylarında yoğun sulama gerektiren mahsuller yerine; genel olarak daha az suyu, nehrin daha düşük akışa sahip olduğu en sıcak aylardan önce yılın başlarında kullanan ilkbahar başı arpası yetiştirmeye teşvik etmiştir.

Benimseme

Son olarak suyu kullanmanın, yönetmenin ve su tasarrufu sağlamanın yollarını yeniden oluşturmalarına yardımcı olacak teknoloji çözümlerini benimseyebiliriz.

Su yönetimi, yapay zekâ (YZ) teknolojisinin daha sürdürülebilir bir dünyayı nasıl sağlayabileceğinin harikulade bir örneğini sunmaktadır. Çünkü su kaynağının sadece korunması değil, aynı zamanda güvenli olması da gerekir. Su kalitesi geleneksel olarak, kimyasal test şeritleri kullanılarak ölçülmektedir. Fakat genellikle tek kullanımlık olan bu test şeritleri, manuel toplama yöntemlerini içermektedir.

Intel’de çalışan bir mühendis, bakterileri sınıflandırmak ve su kaynaklarının güvenliğini sağlamak için yapay zekâ ve yüksek çözünürlüklü kameraların güçlü kombinasyonunu ortaya koyarak, çok daha ekonomik ve sürekli, gerçek zamanlı izleme yapılabilmesini sağlamıştır.  Temiz su yapay zekâs algoritmaları, sudaki tehlikeli bakterileri ve zararlı partikülleri tespit etmek için derin bir öğrenme ağı kullanmaktadır ve dünya çapında su kirliliğini tespit edebilecek ve durdurabilecek şekilde ölçeklendirilebilme potansiyeline sahiptir.

Intel EMEA IOT ve AI Satış Direktörü Ediz Altun
Intel EMEA IOT ve AI Satış Direktörü Ediz Altun

Şirketlerin su yönetimi stratejilerini oluşturmaya başlamalarının zamanı geldi. Çünkü her bireyin ve her şirketin tüm dünya nüfusunun geleceği için oynayacağı bir rol var. Bu, suyu koruyarak, insanlarla iş birliği yaparak ya da yeni teknoloji geliştirerek (ya da üçünü birlikte yaparak!) olabilir.

İlgili Haberler

>> İşte İntel’in 13. Nesil Intel Core İşlemcileri! Peki bu yeni işlemciler neler sunuyor?