İran Kripto Para Madenciliğini Yasakladı: Sebebi Elektrik Kesintileri

İran kripto paralar

İran lisanslı ya da lisanssız tüm kripto para madenciliğini 4 ay için yasakladı. Özellikle ülkede yaşanan elektrik kesintileri bu kararın alınmasında etkili oldu.

Kripto para madenciliği İran’da geçici bir süreyle yasak olacak. Bunun sebebi ise ülkenin özellikle büyük şehirlerinde gerçekleşen elektrik kesintileri. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani söz konusu yasağın 22 Eylül tarihine kadar süreceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında ülkede çok sayıda elektrik kesintisi gerçekleşti. İlk olarak bu kesintilerin sorumlusu olarak kuraklık açıklaması gerçekleşti. Hidroelektrik santrallerini enerji üretimi için kullanan ülke bu yıl bazı enerji ihtiyacını azaltmayı amaçlıyor. Bu sebeple de ülke elektrik tüketimini artıran faktörler arasında kripto parayı da görüyor.

İran bitcoin madencilerinin resmi kayıtlarının yapıldığı bir programa sahip. Bu programa göre, elektrik ücretinin belirlenmesi ve paraların merkez bankasına satılmasını mümkün hale getiriyor. Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkedeki yasal madencilik operasyonlarının günde yaklaşık 300 MW tükettiğini belirtti. İran’ın devlete ait şebeke operatörü ise tüketimin 209 MW seviyesine düşmesini talep ettiğini bildirdi. Ne var ki yasadışı üreticiler hesaba katıldığında kripto para kaynaklı tüketimin 2.000 MW seviyesine çıktığı raporları var. Hatta ülkenin enerji bakan yardımcısı, bir haber kuruluşuna, madencilerin camilere verilen bedava elektriği maden operasyonlarını yürütmek için kullandıklarını söyledi.

 

İran için kripto para üretiminin yasaklanmasının asıl sebebi yasa dışı üretim

Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkede ne kadar madenciliğin ruhsatsız olduğu konusunda net bir açıklama yapmadı. Ruhani konu hakkında, “herkesin birkaç üretim aracı var ve bunlar bitcoin üretiyorlar” dedi. Ruhani ayrıca yasağın asıl sebebinin resmi değil ruhsatsız üreticiler olduğunu ekledi. Bununla birlikte kayıtlı kripto para üretiminin zaten durduğu da gelen bilgiler arasında.

Zaten kanunsuz bir üretim yapan kişilerin bu yasakla durmayacağı yorumları dolaşıyor. Ancak, İran’ın ruhsatsız üretime karşı mücadele verdiği de biliniyor. Resmi enerji firması Tavanir, yasadışı madencilik faaliyetleri ihbar edildiğinde ödül vermeyi de taahhüt etti.

İran dışındaki gözlemciler bu yasak tam anlamıyla uygulanırsa üretimin %3,4 ile 4,5’inin tehlikede olduğunu düşünüyor. Bu yüzden yasak süresince bitcoin’in değerinin yakından takip edilmesi gerekiyor. Hindistan ve Çin gibi ülkeler de bitcoin’i engelleyen yasaları bir bir yürürlüğe koyuyor. Bununla birlikte Tesla da çevresel kaygıları gerekçe göstererek kripto para birimi ile satış yapmayı bıraktı. Anlaşılan o ki bu yaz dönemi kripto paralar için çalkantılı olmaya devam edecek.

Diğer haberler:

>> Elon Musk Bitcoin Madenciliği Hakkında Şaşkınlık Yaratacak Açıklamalar Yaptı: Madencilik Kuralları Yeniden Yazılıyor

>> Bankalar Kripto Para Müdahaleleri Hakkında Açıklama Yaptı: Çin Faktörü Çok Güçlü