Kurumlara Çağ Atlatacak Baskı Çözümleri

Teknolojik gelişmelere ayak uyduran baskı çözümleri uzun yıllardır kurumlara hizmet ediyor. Yeni nesil ürünlerle birlikte kurumların iş yükü daha da kolaylaşıyor.

Günümüzden çok fazla değil sadece on yıl geriye gittiğimizde ofislerde kullandığımız yazıcılara bakış açısının hayli karamsar olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bir kesimin bu tarz baskı çözümlerinin yok olup gideceğiyle ilgili teorileri bile bulunmaktaydı. Tabii ki o zamanların ofis kullanıcılarının imkanlarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Genellikle masaüstü PC üzerinden çalışma hayatı sürdürülürken ağa veya PC’lere bağlanmış yazıcıların paylaşıma açılmasıyla ofisin tümüne baskı imkanı sunuluyordu. Hızlı gelişen teknoloji ve internet kullanım oranlarının artmasıyla birlikte mesajlaşma trafiğinin internet üzerine doğru yönelmesi yazıcıların ölü bir yatırım olacağıyla ilgili algı yaratmıştı. Aradan yıllar geçti ve internet kullanım oranı kat kat artmaya devam etti. Bununla birlikte ofiste kullanılan PC’lerin yanı sıra çeşit çeşit cihazlar ağa bağlanarak farklı isteklerde bulundular. Bunların başında akıllı telefon ve Tabet PC’ler geliyor.

Günler geçtikçe kullanılan cihazlara paralel olarak ofis içerisinde istekler farklılaşmaya başladı ve yazıcılar da bu değişimden nasiplerini aldılar. Gelişen teknolojiye ayak uyduran günümüz yazıcıları ile hemen hemen her türlü cihaz üzerinden irtibatta olabiliyorsunuz. Ofis büyüklüklerine göre çözüm sunan yazıcılar şirketlerin değişilmez demirbaşları olarak karşımıza çıkıyor. Biraz önce de belirttiğim gibi şimdilerde mobil cihazlar üzerinden baskı istekleri artmış durumda ve yazılar da bu tarz isteklere cevap verecek şekilde donanımlarını geliştiriyorlar. Artık ufak bir uygulama sayesinde ağa bağlanıp baskı alabiliyor veya tarayıcı üzerine koyduğunuz dokumanı Tabletiniz veya akıllı telefonunuz üzerinde kolaylıkla görebiliyorsunuz.

Tabii ki çalışanların hayatına giren yeni baskı yöntemleri sadece mobil cihazlar ile sınırlı değil. Artık ofisler içerisinde bulunan yazılardan beklentiler fazla. Sadece göndereceğiniz bir dokumanın kağıt üzerine işlemesi yeterli değil. Kullanıcılar dokümanlarını taramak, mail göndermek, istediklerinde basmak veya faksları öncelikle ekran üzerinde görüp basıp basmamaya karar vermek istiyorlar. Bu tarz örnekleri çoğaltmamız mümkün.  Dünya değişiyor ve şirketlerin iş yapış şekilleri de değişiyor. Bu değişime en iyi ayak uyduran cihazlar arasında yer alan yazıcıların günümüzde şirketlere nasıl faydalar sağladığına kısaca bakalım.workgroup

Bilgi İşlem Departmanlarının Yükü Hafifliyor

Yeni yazıcı sistemlerinin en büyük avantajlarından bir tanesi kolay kurulum ve kullanım özellikleri sunması. Bu sayede Bilgi İşlem departmanı çalışanları kurulum sürecinde fazla uğraşmıyor ve cihazları fişe takıp ağa bağlamasının ardından sistem kullanıma geçiyor. Ayrıca kullanıcılar yeni cihazları kolaylıkla kullanabildiği için istenilen yardım çağrıları da azalmış durumda.  Yeni yazıcıların sadece bu yararı bile şirketlere büyük maliyet tasarrufu sağlıyor.

Bunun yanı sıra ofisler için üretilen hemen hemen her yazıcı ağa bağlanabilme özelliğine sahip. Sadece kablolu değil kablosuz ağa bağlanabilen yazıcılar ofis içerisinde istenilen bölgeye konumlandırılabildiği gibi ağa bağlanan tüm cihazlar üzerinde baskı alınabiliyor. Bu cihazlar içerisinde akıllı telefon ve tablet PC’ler de yer alıyor. Son dönemin en popüler cihazlarından olan bu ürünler özellikle çalışma sürelerinin uzun bir bölümünü dışarıda geçiren kullanıcılar için biçilmiş birer kaftan. Ve bu kullanıcılar ofise geldiklerinde hazırladıkları dokümanları yazdırabiliyor, faks çekebiliyor veya taratarak dijital ortama geçişini sağlıyor.

Güvenlik Hat Safhada

Ofislerde kullanılan ortak yazıcı sorunlarının başında güvenlik geliyor. Bastığınız veya tarattığınız dokümanların yanı sıra faks ile gelen dokümanların da gizliliği çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Düşünün ki, 50 kişilik bir ofistesiniz ve size gelen bir e-posta’yı basacaksınız fakat yazıcı ofisin diğer ucunda. Yapmanız gereken iyice güçlü bir nefes almak ve yazıcıya gönder seçeneğini cihazın üzerinden tıklamanızın ardından yazıcıya doğru hızlıca koşmak ve koşarken de dokümanınızın kimse tarafından alınmaması için dua etmek. Tabii ki yeni nesin ofis baskı cihazları bu tarz bir zorluğu yaşamamanız için donatılmış ve sistem içerisinde bazı güvenlik seçenekleri bulunuyor. Kimlik kartınız ile yazıcıya basması için onay vereceğiniz seçeneklerden tutun da baskı zamanını ayarlayabileceğiniz veya baskı almadan önce şifre girebileceğiniz seçenekler var. Hal böyle olunca artık baskı cihazlarını sadece tarama, faks ve baskı cihazı olarak ele almak güç. Onlar haddinden fazla akıllı cihazlar olarak karşımıza çıkıyor ve yapabildikleri ile bizleri şaşırtmaya devam ediyorlar.

L2700DW_04

İsraf Etmeye Son

Ofisler için tasarlanan baskı cihazlarının hemen hemen hepsi çift taraflı baskı desteğiyle birlikte geliyor. Bunu mürekkep püskürtmeli yazıcılar için de söyleyebiliriz. Son yıllarda bu tür yazıcıların sahip olma maliyetlerinin yanı sıra baskı maliyetlerinin de oldukça uygun seviyeye gelmesi ve ayrıca çift taraflı baskı özelliği sayesinde ofis kullanıcıları tarafından fazlasıyla tercih edilmeye başladığını belirtmeliyiz. Bir anlamda lazar yazıcılara rakip oldukları söylenebilir. Özellikle lazer yazıcıların hız konusundaki üstünlüğü yakın zamanda çıkan mürekkep püskürtmeli modeller ile zorlanıyor.

Kontrol Her Şey

Cihazın başında sunulan baskı özelliklerinin yanı sıra uzaktan kontrol özelliği sunan ürünlerin orta ve büyük ölçekli firmaların tercihi olduğunu görmeye başladık. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesinin cihazların baskı yönetim sistemlerini beraberinde getirmesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede sistem yöneticileri baskı sistemlerini kontrol ederek bulunduğu ortama göre baskı ayarlamalarını yapabiliyor ve kullanıcı izinlerini ayarlayabiliyor. İzinlerin düzeyi kullanıcıları renkli ve siyah-beyaz baskı yaptırabilecek seviyeye inmiş durumda.

Ofis Dışından Baskı

Günümüz kullanıcıları ofislerinde sabit olmadıkları için dışarıda harcadıkları zaman içerisinde dokuman basma ihtiyacı ortaya çıkmış durumda. Tabii ki firmalar bu konulara da çözüm buldu ve mail yolu veya internet bağlantısına sahip ufak bir akıllı telefon veya Tablet PC uygulaması sayesinde ofise gelmeden ofisteki cihazınız üzerinden baskı almanız mümkün kılınmış durumda. Dokumana hemen erişmek istiyorsanız da ufak boyutlara sahip ve bataryası sayesinde mobil kullanabileceğiniz yazıcılar da yine kullanıcıların beğenisine geçtiğimiz günler içerisinde sunuldu. Bu cihazların en büyük avantajlarından bir tanesi ceket cebinizde dahi taşıyabiliyor olmanız.

Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yazıcı satın almadan önce birkaç soruyu kendinize sorup verdiğiniz cevaplara uyan yazıcıyı almanızda fayda var. Bu soruların başında çözünürlük geliyor. Sizin işinizi hangi çözünürlük miktarı görecek, il olarak bunu belirlemelisiniz. Yazıcının inç başına basabildiği azami nokta sayısı (dpi) yatay ve dikey olarak ölçülerek yazıcının basabildiği maksimum baskı çözünürlüğü teknik özellikleri arasında yer alır. İlk önce bu özelliği kontrol etmelisiniz. 600 x 600 dpi baskı çözünürlüğüne sahip bir yazıcı, eni ve boyu 1 inç büyüklüğündeki alana, dikey ve yatay olarak 600 adet nokta basabiliyor. 600 dpi çözünürlük günlük kullanım için yeterli bir oran. Eğer daha profesyonel görünümde dokümanlar yaratacaksanız, 1200 veya 2400 dpi baskı çözünürlüğündeki ürünleri seçmelisiniz. Aman dikkat bazı yazıcı firmaları baskı çözünürlüğü adı altında yükseltilebilir rakamlar veriyorlar. (9600 x 2400 dpi gibi) Bu rakamlara aldanmayın. Bu değer birlikte verilen yazılımla gerçekleştirilen bir işlem. Yani yazıcın gerçek çözünürlüğü değil.

L2700DW_01

 

Hızlı mı? Yavaş mı?

Yazıcının hızına baktığımız da 17, 20, 23 sayfa gibi rakamlar görürüsünüz. Bu kriter yazıcının dakikada basabildiği sayfa sayısını (ppm) ifade ediyor. Metin ve grafiğin karışık olduğu dokümanları basıyorsanız veya renkli baskı alıyorsanız hız düşecektir. Ürünlerin baskı hızlarının aslında üreticilerin belirttiğinin de altında olduğunu unutmayın. Çünkü onlar web sitelerinde veya kutu üzerinde taslak (draft) baskı hızlarını yayınlıyorlar. Bu da en düşük kalite anlamına geliyor. Özellikle resim ve grafik baskı hızı puanları yazıcı almanızda önemli rol oynayacak kriterlerden.

Bağlanabilirlik

Neredeyse tüm yeni yazıcılar da USB arabirimi bulunuyor. Eğer ufak bir ofiste veya ağda yazıcınızı paylaşmak istiyorsanız, sürekli açık bir bilgisayara bağlamak yerine, Ethernet veya WiFi arabirimine sahip bir yazıcı seçebilirsiniz.

Kart Okuyucu

Tabii ki önemli kıstaslardan bir diğeri de kart okuyucu arabirimi. Bilgisayar kullanmadan özellikle resim baskısı yapacaksanız kart arabirimi veya PictBridge şart. Tabii ki bu arabirimler çoğu mürekkep püskürtmeli yazıcıda fotoğraf yazdırma işlemi için kullanılıyor. Text yazdırma işlemini bu arabirim üzerinden yapan çok az sayıda yazıcı var. Lazer yazıcı alacaksanız bu bağlantı türünden feragat etmelisiniz. Lazer yazıcılar üzerinden alacağınız resim baskıları mürekkep püskürtmeliler kadar kaliteli olmayacaktır.

Baskı Maliyeti

Yazıcı seçerken dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri de baskı maliyeti. Baskının kalitesinin yanında cebinize dokunacak kısmı da düşünmeniz şart. Mürekkep püskürtmeli veya Lazer yazıcıların toner veya kartuşunun büyüklüğüne göre maliyet azalıyor. Büyük toner ve kartuşa sahip yazıcıların birim maliyetleri daha düşük oluyor. Bunun bir kural olarak tanımlayamasak da şimdiye kadar sektöre sunulan yazıcıların hemen hemen hepsi için bu genelleme geçerli.

LCD Ekran Gerekli mi?

Bilgisayarsız baskılar için gerekli olan özellik ise LCD ekran. LCD ekran sayesinde baskı yapacağınız resimleri veya dokümanları  kontrol edebilir ve ufak tefek rötuşlar yapabilirsiniz. Eğer bu özelliği kullanmayacaksınız LCD ekran olmayan modellere yönelmelisiniz. Çünkü LCD ekrana sahip bir yazıcının fiyatı diğer ürünlere göre biraz fazla.

İşte bu tarz ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra sizde kendinize uygun bir yazıcı satın alabilirsiniz.