Kurumsal Dünyanın Gözü Hannover’deydi

Gelenekselleşen Mart ayı etkinliklerimizden biri olan CeBIT Hannover’i geçtiğimiz ay içerisinde ziyaret ettik. Bakın kurumsal dünyada neler oluyor neler…

CeBIT 2015 Hannover geçtiğimiz ayın 16’sı ile 20’si arasında gerçekleştirildi. Kurumsal dünyanın kalbinin attığı fuar kapsamında neredeyse tüm kurumsal donanım ve yazılım üreticileri ürünlerini ziyaretçilere gösterdi. CeBIT, 2014 yılı itibariyle büyük bir değişime gitmiş ve son kullanıcı dünyasından kopup kendini tamamen kurumsal dünyanın kollarına bırakmıştı. CeBIT 2015’de de bu durum devam etti.

Fuarın içine girmeden önce sizlere birkaç rakam ile CeBIT 2015’in büyüklüğünden bahsetmek istiyorum. Fuar toplamda 5 gün sürdü ve 70 farklı ülkeden 3300’ün üzerinde firma fuar içerisindeki standlarda ziyaretçilere ürün ve çözümlerini gösterdiler. Bu yıl ki partner ülke Çin’di ve Çin markalarına özel bir salon içerisinde büyüklü küçüklü birçok firma bulunmaktaydı. Bu firmaların çoğunun birbirini taklit ettiğini söyleyebiliriz fakat hepsinin ayrı ayrı bir değer sunduğunu da belirtmeliyiz. Hemen belirtelim CeBIT fuarında birçok Çin’li firma görmemizin yanı sıra Çin ile işbirliği yapmak isteyen birçok Avrupalı firma da gördük. Çin’in sahp olduğu insan kaynağının büyüklüğü malum. Bu insanlar hızlı bir şekilde teknolojiyle tanışıyor ve belli ihtiyaçlara karşılık arıyorlar. Bu i

htiyaçlara karşılık vermek isteyen firmalar da kendilerine Çin pazarında yer edinmek için çalışmalarını sürdürüyor. Hemen belirtelim internet üzerinden değer yaratan firmaların Çin pazarına kolayca girebileceği düşünüyorum. Çin’in bu konuda kapısı açık ve gelişen yeni nesil ile birlikte teknoloji ihracatının yanı sıra ithalat yapmayı da hedefliyorlar.

Çin ekonomisi günden güne büyüyor ve bu potansiyeli gören birçok firmanın ağzının suyu şimdiden akmaya başladı. Önümüzdeki günlerde Çin’de şunu yaptık, bunu gerçekleştirdik diyen firmaların sayısının artacağını tahmin ediyorum.

maxresdefault_600

Gelelim ziyaretçi sayısına. CeBIT 2015, 221 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Bu rakam geçtiğimiz yıla göre yüzde altı artmış durumda. CeBIT ziyaretçilerinin yıllık BT harcaması ortalama 150 bin Euro. CeBIt 2015’den yapılan canlı yayınlar ise 100 bin kişinin üzerinde izlenme sağlamış durumda. Rakamlar böyle olunca fuarın başarısız olduğunu söylememiz imkânsız. Avrupa’nın en büyük BT fuarı CeBIT 2015’in, bu yıl da hakkını verdiğini söylemeliyiz.

CeBIT 2015 Trendleri

Fuarın trendlerine baktığımızda Büyük Veri-Bulut Bilişim, Dijital Dönüşüm, Nesnelerin İnterneti, Mobilite, Güvenlik ve Sosyal İş Dünyası konularının odluğunu görüyoruz. Yazımızın içerisinde fuarda gördüğümüz yeni teknolojilerden bahsetmek yerine etkilerinden bahsetmek istiyorum. Çünkü stand stand yazmaya kalkarsak binlerce sayfa yer işgal edecek içeriğe sahibiz. Öncelikle Büyük Veri ve Bulut Bilişim işbirliğinden bahsetmek istiyor. Fuar kapsamında gösterilen ürünlerde de Bulut Bilişim hizmetleri hep Büyük Veri çözümlerinin yanında yer aldı. Bu ikilinin ismini gelecekte fazlaca duyacağız. Şimdiden alışmaya bakın.
Artık Büyük Veri kavramını anlamayan kalmamıştır sanıyorum. Detaylara girmeyeceğim ama şunu belirtmeliyim. Büyük Veri yavaş yavaş iş zekası çözümleriyle iç içe anılmaya başlayacak. Çünkü önümüzdeki günlerde iş zekası uygulamalarının popülerliği daha da artacak. Bunun birlikte tekilleştirme ve sıkıştırma uygulamaları da Büyük Verinin anlam kazanmasına yardımcı olacak.

Nesnelerin İnterneti

Makinelerin zamanı geldi çattı. Bazıları Matrix’in başlarındayız diye dursun, insanların hayatını kolaylaştırmak için makinaların çalışması şart. Eğer teknolojilerin nimetlerinden şikayet edenimiz varsa tekerleği icat eden kişiden sorgulamaya başlayabilir. Fakat günümüzde biz bilmeden birçok veri makinalar arasında dolaşıyor ve bizim gündelik hayatımızı rahatlatıyor. Trafik ışıkları, metro hareket saatleri, uçuş zamanlamaları gibi olaylar biz farkına varmadan toplanan verilerden elde edilen bilgilerle ayarlanıyor. Tabii ki gelecekte biraz daha farklı şeyler göreceğiz. Kişisel bilgilerin izin verdiğimiz uygulamalar tarafından kullanılması hayatımızı daha da kolaylaştıracak. CeBIT kapsamında bu konuyla ilgili birçok örnek gördük. İlk etapta otomotiv sektöründeki iletişimin daha fazla yapılacağını göreceğiz. Bunun yanı sıra mobil şebekeler üzerinde veri aktarımı artacak. Bunun başlıca sebeplerinden bir 4G’nin faal olarak kullanılması. Yakın süre içerisinde de 5G ile ilgili daha fazla haber duymaya başlayacağız. 5G ile birlikte muhtemelen mobil şebekeler ses iletişimi için ücret almayacak. Sadece veri paketleri satılacak ve ses iletimi sınırsız ve ücretsiz olarak verilecek. Önümüzdeki yıllarda kablosuz iletişimin önemi kat kat artacak. Fiber bağlantılar ise ana hatlar için kullanılmaya devam edecek.

150317_CeBIT_2015-13152520_600

Mobil Cihazların Hızını Kesebilen Yok

Tablet PC ve Akıllı telefonlar hayatımızın içerisinde birer parçamız oldu artık. Nereye gidersek gidelim bu tarz cihazları yanımızda taşıyoruz. Bu cihazları sesle kontrol denemeleri fiyasko ile sonuçlandı. Bunlardan en meşhuru olan Siri’nin kullanım oranları malum. Cihazların veri girişi klavyeler ile devam edecek. Fakat video görüşmelerde artış bekleniyor. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi mobil veri ücretlerinin düşmesinden kaynaklanacak. Mobil cihazların ekranları çok fazla büyümeyecek, güvenlik için yeni uygulamalar ortaya çıkacak. Sosyal medya kullanım oranları artmaya devam ederken insanların günlük kullandığı uygulama sayısı da artacak. Kurumsal alanda Samsung’un Knox ürünü gibi uygulamalar daha revaçta olacak. Kurumsal ve normal hayatta kullandığınız veri paketleri ayrıştırılacak ve kurumsal kullanıcılar tek bir mobil cihaz ile işlerini görebilecek. İki cihaz devri ortadan kalkacak.

Sosyal Yaşam İş Dünyasının Merkezini Oluşturacak

Kurumsal kullanıcılar gelecek günlerde daha sosyal olacak. Teknolojiden anlamayan ve öğrenmek istemeyen çalışanlar yavaş yavaş emekli olmaya başladı ve yeni gelen nesil bilgisayarlarla büyümüş bir yapıya sahip. Bilgi işlem departmanlarının işi yardım konularında azalacak. Çünkü yeni nesil kendi sorununu çözebilecek kabiliyette. Sosyal ortamlar iş kullanıcıları için kendi dertlerini anlatabilecekleri ve cevap bulabilecekleri yapılara dönüşecek. Ayrıca firmaların kendi sosyal ağları olacak ve çalışanlar bu ağlar üzerinde mesajlaşıp iş yüklerini düşürebilecekler. Çalışanların motivasyonları arttırılarak verimlilik arttırılacak.

Girişimcilerin Tadı Yok

CeBIT fuarının bir salonu Startup dediğimiz yatırım arayan firmalar ayrılmıştı. Bu firmalar arsında geçtiğimiz yıllara nazaran gözüme çarpan ve çok iyi fikir diyebileceğim bir ürün veya çözüm yoktu. Bu durum sektörün yeni fikirlere doymuş olmasından mı kaynaklanıyor yoksa biz mi çok farklı düşünüyoruz bilemedim? Türkiye’de de yatırım arayanların çoğu mobil çerçeve içerisine sıkışmış durumda. İnsanların sorunlarına çare olan farklı düşünceler ortaya çıkması gerekli, birilerini taklit etmekten çok yeni fikirlere odaklanmalı ve kaybetmekten korkmamalıyız. Kaybederek çok şey kazanabiliriz.