Nokia, insana sunduğu olanakları genişletiyor

Nokia, İstanbul’daki Nokia İnovasyon Günleri etkinliğinde 5G ağları, Nesnelerin İnterneti, bulut çözümleri, akıllı şehir alanlarında geliştirdiği en son yenilikleri tanıtıyor. Şirket, Nesnelerin İnternetiyle ilgili yeni iş modellerini etkin hale getirmek için hizmet sağlayıcıların yeni teknolojilerden nasıl yararlanabileceğini araştırıyor.

5G teknolojisi basit bir bağlantı sağlama aracı olmaktan öte, ağları dönüştürüp – neredeyse sıfır gecikmeyle – ’programlanabilir dünyada’ yer alan milyarlarca cihazın, uygulamanın ve nesnelerin talebini karşılamak için muazzam bir kapasite, bağlanabilirlik ve ultra veri hızı sağlayacak. Bu eğilimin farkında olan şirket, sağlık hizmetleri, güvenlik, otomotiv, toplum sağlığı, endüstriyel imalat, akıllı şehirler ve benzeri birçok sektördeki büyük çaplı dönüşümleri gerçekleştirecek şekilde farklı sektörlerin her türlü ihtiyacına uyarlanabilecek olan 5G alanındaki çözümleri ve hizmetleri tanıtmak için  Nokia İnovasyon Günleri etkinliğini düzenledi.

İnovasyon Günleri boyunca operatörlerin karşılaştığı zorluklar çözümlenip insana yönelik olanakları genişletecek çözümler ve teknolojiler sergilendi. Nokia, piyasada mevcut bir baz istasyonu üzerinden 5G Telsiz erişimi gerçekleştiren ilk şirket. Nokia’nın yeni 5G-uyumlu AirScale ürünü, 2G’den (Uzun Vadede Geliştirilecek olan) LTE Advance Pro ve 5G’ye kadar her türlü teknolojiyi destekliyor. Nokia Flexi Esnek Baz İstasyonlarının yerini alacak olan AirScale aynı zamanda Flexi’ye göre yüzde 60 daha az enerji tüketiyor.

Nokia tanıtımının kısa özeti:

  • 5G’nin endüstriyel ortamda sunduğu olanakları sergileyen 5G robotu. 5G, geleceğin endüstrisini birbirine bağlayacak ve imalat ve lojistik verimliliği toplamda yüzde 50 artırarak tam otomatik ve esnek üretim sisteminin yaratılmasına yardımcı olacak. Yeni 5G teknolojisi, kapasite, gecikme ve algılayıcı bağlanabilirliği açısından ultra-güvenilir ve öngörülebilir hizmet düzeyleri sağlamayı hedefliyor.
  • 5G operasyonları tanıtımı, bugünün ağ operasyonlarından programlanabilir ağ operasyonlarına nasıl bir evrim yaşandığını da gösteriyor.
  • Nesnelerin İnterneti tanıtımı, hizmet sağlayıcıların Nesnelerin İnternetiyle ilgili yeni iş modellerini nasıl hizmete sokacağını da ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Etkinlikte yakın zamanda gerçekleştirilen üç pazar deneyi de sergilendi: Yeni Zelanda’daki “Bağlantılı Hizmet Aracı” ve “Akıllı Otobüs Durağı” ile Tayvan’daki “Akıllı Üniversite Kampüsü”.
  • Dar Bant Nesnelerin İnterneti, artan sinyal zayıflamasını  gösteren normal bir (Uzun Vadede Geliştirilecek olan) LTE modemiyle bir Dar Bant Nesnelerin İnterneti arasında canlı bir karşılaştırma yaptı.
  • Akıllı şehir/mobilite tanıtımı Nesnelerin İnterneti bazlı ileri analitik sistemle donatılmış su sayaçlarının ve basınç algılayıcıların isale hattındaki kaçakları nasıl tespit edebileceğini gösteriyor. Su, insan hayatı için en önemli doğal kaynaklardan biri. Nesnelerin İnterneti yardımıyla su israfını önleyebilir ve tüm toplum yararına olacak sonuçlar elde edebiliriz.  
EMC : Şirketler yüzde 55’i dönüşüm için adım atmıyor