Patent Başvurusu Sadece Yüzde 3 Arttı

Türk Patent Enstitüsü tarafından açıklanan 2014 yılı başvuru rakamlarına göre Türkiye’de 2014 yılında alınan patent sayısı, 2013 yılına göre sadece yüzde 3 oranında artış gösterdi.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, daha fazla patentli ürün üreterek dünya pazarlarına açılması gerektiğine dikkat çekerek, “Türkiye”nin 2023 hedeflerine ulaşması için gerçekleştirilebilir hedefler koyması ve belirli sektörlerdeki şirketleri doğrudan teşvik etmesi gerekiyor. 2023 yılına önümüzde 8 yıl var, çok fazla zamanımız kalmadı.” diye konuştu.

Yerli ve yabancı patent başvurusu 12 bin 135 adet oldu

Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir patent ve marka tescil vekili hizmeti veren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, 2014 yılında gerçekleşen ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yayınlanan patent başvurusu rakamlarını değerlendirdi. 2014 yılında patent başvurusu sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 3 artış kaydetti. Türkiye’de yerli ve yabancı şirketlerin patent toplam başvuru sayısı 2014 yılında ise bu sayı 12 bin 135 adet olurken 2013 yılında 12 bin 53 adet adete ulaştı.

patent

Hedefler için somut adımlar atılmalı

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye’nin halen Avrupa ülkeleri arasında en çok marka tescili başvurusu yapan ülke olduğunu, ancak 2014 yılında Türk şirketlerinin 2013 yılına göre patent başvuru sayısındaki artışın yüzde 3 seviyesinde kaldığını vurguladı.

Yamankaradeniz, başvuru rakamlarını artırmak için somut adımların atılması gerektiğini belirterek devlet desteğinin artırılması gerektiğini savundu. Karadeniz şöyle konuştu:

Ar-Ge teşviklerinin daha sağlıklı kullanılması gerekiyor. İhracat hamlesinde fark yaratacak şirketlerin sektörlerine odaklanarak buradaki gelişmeyi artırmamız gerekiyor. Ayrıca üniversitelerin ve akademisyenlerin desteklenmesi gerekiyor. Bu desteklenen üniversitelerin her birinin bir uzmanlık alanına sahip olması gerekiyor. Bir üniversitemiz sağlık medikal alanda uzmanlaşırken bir diğeri otomotiv, bir diğeri ile iletişim bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmalı. Ancak bu şekilde odaklanarak organize olabilirsek somut ilerleme kaydetmemiz mümkün olacaktır.”

En Tehlikeli Siber Tehditler İçin Çevrimiçi Radar