SAMPA Otomotiv İş Süreçlerini Geleceğe Taşıyacak

Müşterilerine rekabet üstünlüğü kazandırma vizyonuyla kurumsal çözümler geliştiren Anadolu Bilişim, SAMPA Otomotiv’le hayata geçirmeye hazırlandığı yeni iş birliğini duyurdu.

Anadolu Bilişim, otomotiv sektöründe fark yaratacak yeni iş birliğini duyurdu. Ağır vasıta, çekici ve dorseler için yedek parça sağlayan Samsun merkezli SAMPA Otomotiv, iş süreçlerini geleceğe taşıyacak teknolojiyi Anadolu Bilişim ile iki fazlı olarak hayata geçirmeye hazırlanıyor. Anadolu Bilişim’in SAMPA Otomotiv için geliştireceği çözüm SAP altyapısı üzerinde çalışıyor.

Anadolu Bilişim tarafından gerçekleştirilecek proje, SAMPA Otomotiv’ın üç şirketi için iki fazlı olarak yapılacak. SAP altyapısında hayata geçirilecek projeyle birlikte SAMPA Otomotiv’in Samsun ve İstanbul’daki iki ofisinde Anadolu Bilişim’in sağladığı çözüm kullanılmaya başlanacak. Projenin ilk fazı 1 Ocak 2015’te canlı kullanıma geçecek şekilde planlandı. İlk fazda mali muhasebe, müşteri ilişkileri yönetimi, maliyet muhasebesi, saha takip, malzeme yönetimi, satış dağıtım, üretim yönetimi, insan kaynakları, iş zekası ve raporlama, portal, depo yönetimi ve proje yönetimi modülleri devreye alınacak.

Projenin ikinci fazındaysa; bakım ve onarım, kalite kontrol, proje yönetimi, insan kaynakları performans yönetimi, doküman yönetimi, talep planlama, bütçe yönetimi ve ürün yaşam döngüsü modülleri devreye alınacak.

Her gün düzenli sevkiyatlarla ve dünya çapındaki dağıtım ağıyla her noktaya ürün ulaştıran SAMPA Otomotiv, 130 farklı ülkeye ihracat yapıyor ve Türkiye ekonomisinin dış ticaret gücüne destek veriyor. 68 bin metrekarelik çalışma alanı, 52 bin metrekarelik entegre üretim alanı ve 780 çalışanıyla yılda 120 bin ton mamul satışı gerçekleştiren SAMPA Otomotiv, 30 bin çeşit ürün yelpazesiyle sektörde faaliyet gösteriyor. Eğitimi gelişimin temeli olarak gören firma, küçük ama etkili değişikliklerle büyük farklar yaratma vizyonuyla çalışanlarına çeşitli konularda sürekli eğitimler sunuyor. Verimliliğin devamlılığını sağlayan bu sistem, her birimde ayda iki kez, toplamda da çalışma saatinin %4’ünün eğitime ayrılmasıyla gerçekleşiyor.