Samsung, Son 8 Yılın En Kötü Tablosuyla Karşı Karşıya! Peki Sebep Ne?

Güney Koreli teknoloji firması Samsung, kısa süre önce 2022 yılına dair son çeyrek ve yıl geneli mali raporlarını açıkladı. Elde edilen veriler, şirketin 8 yılın en düşük kârlılık seviyesine gerilediğini gösteriyor. Gerekçeler ise, pandemi, ekonomik kriz ve giderek azalan talep olarak sıralanıyor.

Samsung Electronics, 31 Aralık 2022 ile sona eren 4. çeyrekte 57.21 milyar dolarlık gelir elde etti. Bu, önceki sene aynı döneme kıyasla %8’lik düşüş anlamına geliyor. Bu periyotta firmanın kârı ise, 3.5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Bu da 2021 yılı aynı döneme kıyasla %69’luk düşüş demek.

Firmanın 2022 yılında elde ettiği toplam gelir, 245 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Bu, dikkat çekici bir rakam olarak görünebilir, ama kâr kısmı sadece 35.22 milyar dolar.

Yetkililer, yaşanan bu düşük performansı pek çok gerekçeye bağlıyor

Öncelikle, son yıllardaki pandemi süreci, Samsung’u da olumsuz anlamda etkiledi. Bu süreçte ve sonrasında yaşanan pek çok ekonomik sorun var. Yüksek enflasyon, dünya çapında ciddi bir sorun. Bir diğer konu ise, giriş ve orta seviye telefonlara çok da ilgi gösterilmemesi. Dolayısıyla kullanıcı taleplerinde düşüşler var. Tüm bunlar bir araya gelince gelirlerin düşmesi sürpriz değil.

Tabii bu sıkıntıları sadece Samsung yaşamıyor. Dünya çapında pek çok şirket, benzer sorunlarla boğuşuyor. Samsung da dahil pek çok firma, 2023’ün ikinci yarısı itibarıyla işlerin daha iyiye gideceğini düşünüyor.

Samsung, Son 8 Yılın En Kötü Tablosuyla Karşı Karşıya! Peki Sebep Ne?

Samsung, farklı birimlerle pek çok farklı alanda faaliyet gösteriyor

Samsung deyince aklınıza sadece akıllı telefon, televizyon ya da tablet gibi ürünler gelmesin. Zira dahası da var. Örneğin…

S Display birimi, ekran teknolojileri üzerine odaklı bir birim ve çoğu markaya destek sunuyor. Bunlar arasında Apple da var. Apple’ın iPhone 14 modelinde genellikle Samsung üretimi ekranlar tercih ediliyor ve bu da firma için ciddi gelir anlamını taşıyor.

S Foundry, şirketin çip üretim birimi. 5nm ve 4nm üretim süreçleri mevcut. Hatta şu sıra 3nm ve yakın zamanda da 2nm üretim sürecine geçiş yaparak bu pazarda da ciddi gelirler elde etmeyi planlıyor.

System LSI bölümü, şirketin kamera sensörleri ve arabalar için hazırladığı işlemciler gibi çözümler sunduğu bölüm.

Tabii bunlara ek, pil teknolojilerinden RAM ve depolama birimlerine kadar pek çok noktada daha faaliyetleri bulunuyor.

Firma, 1 Şubat’ta görücüye çıkarmayı planladığı Galaxy S23 ailesiyle Android telefon pazarında ciddi bir gelir elde etmeyi düşünüyor. Giriş ve orta seviyeye yönelik telefon hamleleri ise, 2023’te azalabilir. Çünkü bu kategoriler pek kârlı görünmüyor.

İlgili Haberler

>> 240w Hızlı Şarjlı Telefon İçin Hazır mısınız? İşte Tarih!