SWAP Nedir? BDDK’nın SWAP Kararı Bizleri Nasıl Etkileyecek?

SWAP Nedir

SWAP Nedir? BDDK’nın almış olduğu yeni SWAP kararı bizleri nasıl etkileyecek? İşte SWAP işlemleri ile ilgili merak edilen her şey!

Dünyada yayılan ve ekonomileri tehdit eden koronavirüs salgınından dolayı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tedbirler almaya devam ediyor. BDDK bugün ise SWAP limitleri konusunda yeni düzenlemesini açıkladı. Peki, SWAP nedir? BDDK’nın almış olduğu yeni SWAP kararı bizleri nasıl etkileyecek?

SWAP nedir?

Swap yani takas iki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işleme verilen addır. Bu işlemlemlerde faiz oranları ile kurlardaki değişmeler sonucu yaşanacak riskler/zararlar en aza indirilme hedeflenir.

2018’in Ağustos ayında yaşanan TL’deki hızlı değer kaybını engellemek için bankaların Swap işlemlerine kısıtlama getirilmişti. Bankaların yurt dışında yaptığı bir döviz ve TL olan swaplarının, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceğini açıklamıştı. Bu sayede özellikle de firmalar Swap işlemleri ile kurlarda dalgalanmaya neden olamamaya başlamıştı.

Sokağa çıkma yasağı sürecinde ekmek veya su siparişi nasıl verilir?

TL’da yaşanan değer kaybını kısa vadede bu yöntem ile dizginlemeyi başaran BDDK, yükselen dolar ve euro karşısında bugün bir kez daha hamle yapmak zorunda kaldı. Peki, an itibariyle 6.78’i gören dolara karşı yapılan bu hamle ile ne gibi değişiklikler yaşanacak?

BDDK tarafından yapılan açıklamada; “Bilindiği üzere, 09/02/2020 tarihli basın açıklamamızda, konsolidasyona tabi yurtdışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %10’u ile sınırlandırılmasına, sınırlamaya dahil edilen işlemlerin hesaplamasında 90 ilâ 360 gün vadeli işlemlerin %75, 360 gün ve üzeri vadeli işlemlerin ise %50 oranında dikkate alınmasına, söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanması uygulamalarına devam edilmesine, mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılmamasına ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenmemesi yönünde karar alındığı hususu kamuoyu ile paylaşılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Koronavirüs salgınından dolayı küresel pazarda yaşanan dengesizliklerden dolayı BDDK’nın 12/04/2020 tarihli ve 8989 sayılı Kararı ile bankaların, yurt dışı yerleşiklerle vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri yukarıda belirtilen işlemler için bazı kısıtlamalar uygulanacak. Bu kısıtlamalar arasında özkaynakların %10’u nispetinde belirenmiş olan sınırlamanın, %1 olarak yeniden belirlenmesi ve sınırlamaya dahil edilen işlemlerin hesaplamasında kullanılan vadeye göre farklı dikkate alınma oranları uygulamasının kaldırılması yer alıyor.

SWAP Nedir

Söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesaplanan yasal özkaynaklarına oranının hiçbir takvim gününde; vadesine 7 gün kalan işlemler için %1’i, vadesine 30 gün kalan işlemler için %2’yi ve vadesine 1 yıl kalan işlemler için %10’u geçmemesine karar verildi.