Teşvikler KOBİ’lere zamanında verilmeli

Teşvikler, KOBİ

TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu ‘100 günlük Eylem Planı’çerçevesinde KOBİ’lere verilen makine-teçhizat desteğinin altın değerinde olduğunu belirterek “Ancak KOBİ’ler, proje yazılmasından 6 ay veya 1 sene sonra bu teşvikler aldığında bunu bir değere dönüştüremiyorlar. Artan döviz kuru büyük olumsuzluk yaratıyor. Teşvik mekanizmasının hızlandırılmadı” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıkladığı ‘100 günlük Eylem Planı’ çerçevesinde KOBİ’lerin üretim gücünü artırmak adına bir dizi proje yer alıyor. Yerli üretim için teknoloji ve imalat sektörlerinin ön plana çıkarıldığı icraat planında, makine ve teçhizat destek programı da bulunuyor. Bu kapsamda yaklaşık 1.000 işletmeye 100 milyon liraya kadar makine-teçhizat desteği verilmesi planlanıyor. Ancak verilen bu teşviklerin faydalı olabilmesi için KOBİ’ye zamanında ulaşması gerekiyor. Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ’100 günlük icraat programı’ kapsamında makine ve teçhizat kullanımına ayrı bir bölüm ayrılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Üretim ekonomisi şart 

Türkiye’nin ekonomik krizlere daha dirençli olabilmesi için üretim gücünün artırılması gerektiğini söyleyen Hakan Aydoğdu “Üretimi güçlü ülkeler ekonomik olarak güçlü ülkelerdir ve ekonomik dalgalanmalardan az etkilenir. Bir yerden başlamak gerekli. Hükümetin verdiği teşvikler özellikle makine-teçhizat teşviği çok önemli. Zira makineleşemeyen ülkeler dışa bağımlı kalmak zorundadırlar. Uzun vadede çok olumlu sonuçlar vereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Teşvikler de uzun bekleme süresi sorun oluyor 

Geçmişte verilen teşvik programlarında bazı sıkıntılar yaşandığını ifade eden Aydoğdu “Bu İcraat Programında bunların yaşanmamasını temenni ediyoruz. Yaşanan en büyük sıkıntı; proje yazıldıktan sonra, yetkili mercilerce tarafından bunun çok uzun süre incelenmesi ve sonuçlanmasıydı. Bu esnada ekonomide oluşan negatif durumlar karşısında firmaların projeleri kabul edilmiş olsa bile dövizdeki artış sebebi ile firmaların çoğu bu projeleri yapmaktan vazgeçti. Bir projeyi sunup aylar sonra teşvik çıkması şirketlerin dengelerini bozdu. Böylece o teşvikte bir işe yaramadı. Teşviklerde yaşanan bürokrasi süreci, şirketleri zor durumda bıraktı” dedi.

Dövizdeki artışa ek bütçe çözümü 

Yapılacak teknolojik yatırımların yüzde 65’inin ithal ürünlerden, yüzde 35’inin de yerli ürünlerden tedarik edildiğini belirten Aydoğdu “Dolayısıyla hem ithal hem yerli makine üreticisi teşvik kapsamında TL olarak 6 ay veya 1 sene boyunca sabit fiyat veremiyor. Makine yatırım teşviklerinde işlem uzayacaksa reel fiyatlamalar göz önüne alınmalı ya da dövizdeki artış proje sonunda ek bütçe ile tamamlanabilir olmalı ki bu yatırımlar gerçekçi olabilsin” açıklamasını yaptı.

Kingston’dan 256 GB’lık yeni microSD kart