Ücretsiz Oyun Veren Sitelerin Arkasında Kim Var? Neden bedava veriliyor?

Her gün ücretsiz oyun fırsatlarıyla karşılaşmanız zor. Yakın geçmişe baktığımızda, GTA 5 gibi büyük bir oyunun bile kısa süreliğine ücretsiz olarak oyunculara sunulduğunu gördük. Tabii bundan faydalanmaya çalışan, farklı e-mail hesaplarıyla onlarca oyunu edinip, kampanya bittikten sonra da satmaya çalışanlar bile oldu. Kötü niyet, her daim kötüdür.

Son dönemde, özellikle Epic Games Store’un faaliyetlerini artırmasıyla hemen her hafta ücretsiz oyun haberleriyle karşılaşıyor, bunları oyun kütüphanemize ekleyebiliyoruz.

Peki ama, “Orijinal oyunları bedava indirip kütüphanenize eklediğiniz için endişelenmeli misiniz?” Techspot sitesi, bu sorudan hareketle bir makale hazırladı ve biz de dikkate değer detayları sizlerle paylaşacağız.

“Ticari değeri olan bir ürünü niye bedava verirler, ne çıkarları var bundan?”

Burada dikkat çekici detay şu: Eğer oyunlarla içli dışlı biriyseniz, bu tip hamleler kısa vadede sizi platforma çeker ve başka oyun kataloglarına erişmenizi sağlar. Haliyle bu oyunlar da paralıdır ve o ana kadar aklınızda yoksa bile farklı oyunları “para vererek” alma ihtimaliniz yükselir. Yani bu kampanyalar sayesinde uzun vadede Steam, GOG ya da Epic Games Store gibi dijital platformlardan pek çok “paralı” alışveriş yapabilme ihtimaliniz güçleniyor.

Tabii şöyle de düşünülebilir: “Madem kısa aralıklarla bedava oyunlar veriliyor, öyleyse hep bunu beklerim. Niye para verip oyun alayım ki?” Pek çok oyuncu için haklı bir gerekçe olsa da, özellikle bazı oyunların paket halinde indirimli satılması ya da güncel bir oyunun diğer platformlara kıyasla daha uygun fiyata satılması gibi unsurlar da pek çok oyuncuyu cezbeder.

Dijital oyun marketi tarafında her şey 2003’te, Steam ile başlamıştı

Valve Software’ın kurduğu bu platform, aslında ilk etapta yalnızca Valve oyunlarını bünyesinde barındırıyor ve kullanıcılara dijital olarak sunuyordu. Bunun yanında, oyuncu forumları ve destek birimleriyle de gelişmiş bir deneyim sunmayı hedefliyordu. Zamanla Steam’e o kadar büyük ilgi oldu ki, diğer firmalar da oyunlarını burada yayınlamaya karar verdi. Çünkü oyunculara erişmek için harika bir seçenekti.

Ücretsiz Oyun Veren Sitelerin Arkasında Kim Var? Neden bedava veriliyor?

Epic Games Store, Steam ile rekabet için kepçesini bol tuttu, sevinen oyuncular oldu

Steam’in ciddi bir kitleye erişmesi, diğer firmaları da fikir üretmeye itti: “Biz de kendi platformumuzu kurabilir, Steam’e bağımlı olmaktan kurtularak daha çok para kazanabiliriz.” Böylece EA Games, Ubisoft ve Bethesda gibi firmaların dijital servisleri hizmete girdi.

Platformlar artarken rekabet de arttı. Bu esnada “indirimli oyunlar” ve “bedava oyunlar” gibi kampanyalar da arttı. Son olarak da bu rekabete Epic Games Store dahil oldu. Peki neden bedava oyunlar dağıtılıyor? Tabii ki Steam gibi devasa bir platform ile rekabet edebilmek için.

Ayrıca Epic, Valve’ın Steam’ine kıyasla oyun geliştiricilerinden daha az pay alıyor ve daha fazla para kazanabilmelerinin önünü açıyor. Ek olarak, oyun motoru kullanımı tarafında da Unreal Engine’i sunarak biraz daha avantajlı konuma gelebiliyor.

Peki bu bedava oyunlar, oyun geliştiricilerine maddi yardımlar gibi konular Epic Games gibi firmaları zorlamıyor mu?

Aslında Epic, video oyun sektörünün en büyük markalarından bir tanesi. Fortnite gibi bir oyuna sahip ve sadece bu oyundan ve mikro ödemelerden bile çok ciddi gelirler elde ediyor. Ek olarak, şu an oyun motoru lisanslaması ve destek tarafında da Unreal Engine ile sektörün liderlerinden bir tanesi. Yani öyle kolay kolay zor durumda kalabilecek bir firma değil. Aynı şekilde, Valve da ciddi gelirler elde eden bir firma.

Bu arada Epic Games Store’un aylık aktif kullanıcı sayısının 56 milyonu bulduğunu belirtelim. Bu rakam, 2019’da ortalama 32 milyondu. Yani ciddi bir sıçrama var diyebiliriz. Yine de, şu an için 120 milyon aktif kullanıcı ile Steam’in önde olduğunu da söylemek lazım.

Bethesda’nın Xbox ailesine katılması da ciddi bir hamle oldu

Yakın zamanda Microsoft’un Bethesda’yı satın alması, pek çok oyun severi heyecanlandırmıştı. Bu satın alma işleminin sonucunda, Bethesda kataloğunda yer alan tüm oyunlar da Microsoft’a geçmiş oldu. Bu bağlamda da firma, Xbox oyuncuları için ücretsiz oyun kampanyalarını artırdı. Hatta, daha önce PlayStation kullanan, ama bu satın alım sonucunda Xbox tarafına da geçiş yapmak isteyen oyuncular hiç az değil.

>> Apple daha iyi bataryalar üretebilmek için patentler aldı