Wi-Fi 6E Nedir? Özellikleri ve Önceki Sürümle Farkları Neler?

Wi-Fi 6E nedir, bu yazımızda hem bu sorunun cevabını vermeye hem de önceki sürümle arasındaki farkları aktarmaya çalışacağız. Son dönemde satışa sunulan pek çok akıllı telefonda bu kablosuz bağlantı standardına yer veriliyor. Basitçe aktarmak gerekirse, uyumlu bir internet altyapısıyla kullanıldığında, saniyeler içinde yüksek boyutlu dosyaları cihazınıza indirebilir, ulaşmak istediğiniz sayfalara kısa sürelerde sorunsuz erişebilirsiniz. Tabii dahası da mümkün.

Wi-Fi 6E nedir? Öncelikle Wi-Fi teriminin arkasında, kâr amacı gütmeyen Wi-Fi Allience kuruluşu var. IEEE 802.11 ağ standardına dayanan bu kablosuz ağ protokolü, günümüzde hemen hepimizin kullandığı cihazlarda kendine yer buluyor. “Wi-Fi”ın açılımı olarak da “Wireless Fidelity”den söz edilebilir. Verilerin kablosuz aktarımı için elektronik dalgalar kullanılıyor. Bant genişliği ne kadar güçlüyse, kullanım da o kadar hızlı ve sorunsuz oluyor.

Wi-Fi 6E Nedir? Özellikleri ve Önceki Sürümle Farkları Neler?

Wi-Fi 6E nedir? Wi-Fi 6E ile 6GHz frekans bandı geliyor

Wi-Fi 6E, aslında Wi-Fi 6’nın biraz daha geliştirilmiş bir versiyonu. Cihazlar için daha fazla kullanılabilir kanal sunan bu sürüm, böylece parazit miktarının azalmasına yardımcı olur ve daha yüksek hızın sağlanmasını mümkün kılar. 2.4GHz ve 5GHz bant genişliğini bir kenara bırakın isterseniz.

Bu yeni sürüm, daha düşük gecikme süresi sunuyor ve daha yüksek boyutlu verilerin daha kısa sürede erişilebilir olmasını sağlıyor. Aynı zamanda cihazların daha verimli kullanımı da mümkün oluyor. Tüm sistemi yormaktansa sadece odaklı noktayla çalışarak daha iyi sonuçlar alınabilir.

Ufak bir karşılaştırma yapmak gerekirse Wi-Fi 6’nın 5’e kıyasla %75’e kadar daha düşük gecikme süresi sunduğunu belirtelim. Bu, özellikle rekabetçi online oyunlarda gecikmesiz yüksek performans isteyen oyuncular ve 4K çözünürlüklü sinema keyfi yapmak isteyen izleyiciler için çok iyi bir değer.

Wi-Fi 6E kullanmak için neye ihtiyacınız var?

Aslında temelde iki şeye ihtiyacınız var.

Birincisi, bu teknolojiye destek veren bir router’ınız olmalı. Şu an piyasada pek çok farklı model bulabilmek mümkün. Tabii güncel olmayan modellere kıyasla fiyatlar biraz yüksek olabilir.

İkincisi de, bu teknolojiyi kullanan cihazlara. Yani bir akıllı telefon, tablet ya da dizüstü PC gibi ürünlerden bahsediyoruz. Böylece iki taraf birbiriyle uyumlu çalışabilir.

Şu an Samsung Galaxy S23 Plus ve Apple iPhone 15 Pro modellerinde Wi-Fi 6E desteği mevcut. Tabii bu yeni sürümü kullanan farklı üreticiler de var ve önümüzdeki günlerde ürün yelpazesi daha da genişleyecektir.

Bu yazı için PhoneArena’daki makaleden yararlandığımızı belirtelim.

İlgili haberler

>> iPhone 16 Pro ve iPhone 17 Hakkında Yeni Bilgiler Geldi!