2020’de en iyi teknolojiler neler olacak?

Teknoloji dünyasında bu hafta

Gartner’den David Cearley, 2020 yılında öne çıkacak olan en iyi teknolojiler için açıklamalarda bulundu. Bakalım 2020’ye neler damga vuracak?

2019 yılını geride bırakmaya başladığımız bugünlerde gözler 2020 yılında tanıtılacak olan teknolojilere odaklanmış durumda. Yapay zeka alanındaki gelişmelerin daha yoğun yaşanacağı 2020’ye az bir süre kalmışken, araştırma firması olan Gartner’dan David Cearley, 2020 yılına damgasını vuracak olan en trend teknolojileri açıkladı.

Yapay Zeka uygulamalarının sağlık üzerindeki etkisi büyüyecek

2020 yılına damga vuracak olan teknolojiler görünüşe göre otomasyon, yapay zeka, bulut sistemleri ve güvenlik üzerine olacak. Özellikle yapay zekada güvenlik üzerine çalışmalara 2020 yılında başlanacak gibi görünüyor.

İşte önümüzdeki yılın en iyi teknolojileri

1- Hyperautomation: Dilimize Hiper Otomasyon olarak geçecek olan bu teknoloji; çoklu makine öğrenmesi, paketlenmiş yazılım ve otomasyon araçlarının birleşiminden oluşacak. Otomasyonun temel özelliklerini de barındıracak olan hyperautomation, daha çok robotik süreç otomasyonuna odaklanacak. Hyperautomation, insanın bir göreve dahil olduğu yerdeki parçaları çoğaltmaya yardımcı olmak için bir araç kombinasyonu oluşturacak.

2- Multiexperience: Çoklu tecrübe olarak çevirebileceğimiz multiexperience, daha çok kullanıcı deneyimine odaklanacak. Arayüz konusunda devrimsel atılımların 2020 yılında yapılacağı ve bu atılımların sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve karma gerçeklik (MR) üzerinde olacağı düşünülüyor. Daha sade arayüzler ile daha kullanışlı arayüzler 2020’de bizleri bekleyecek. Hem algı hem de etkileşimdeki bu birleşik değişim, gelecekteki çok-boyutlu ve çok-modlu deneyim ile sonuçlanacak.

3- Democratization of expertise: Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojiler önümüzdeki yıl daha etkin rol oynayacak. Gartner, teknolojinin tam anlamıyla demokratikleşmesi konusunda dikkat çekiyor. 2020 yılında veri ve analitikler, kalkınama, tasarım ve bilginin tamamen demokratik unsurlara sahip olacağı düşünülüyor.

en iyi teknolojiler

4- Human augmentation: İnsanların hem fiziksel hem de bilişsel olarak güçlendirmek için 2020 yılında teknolojilerden faydalanılacak. Giyilebilir cihazlar ile insanın doğal fiziksel yeteneklerini değiştirmeye 2020 yılında odaklanılacak. Cyperbunk evreninde gördüğümüz öğeler için 2020 yılında ilk çalışmalar başlayacak gibi görünüyor.

5- Transparency and traceability: Şeffaflık ve izlenebilirlik olarak direkt çevirebileceğimiz bu alanda önümüzdeki yıl yoğunlaşılacak. Bildiğiniz gibi son yıllarda; kişisel verilerinin nasıl güvence altına alındığını ve yönetildiğini kişilere anlatmak, kuruluşlar için oldukça önemli hale gelmişti. 2020 yılı içerisinde bu kurum ve kuruluşlar kişisel veriler için daha şeffaf ve izlenebilirlik açısından daha detay verici olacak.

6- The empowered edge: IT alanında kullanılan bu terimi bir çoğunuz ilk defa duymuş olabilirsiniz. Empowered edge, bir ağın kenarına, son kullanıcıya ve son kullanıcı aygıtına doğru dağıtılan bilgi işlem merkezileşmesinin güçlendirilmesi hakkında konuşmak için kullanılan bir terimdir. Bulutta ve büyük veri çağında cihaz yönetiminde anahtar bir kavramdır. Empowered edge aynı zamanda cihaz demokrasisi olarak da bilinir. 2020 yılında ise bu alanda daha fazla gelişmeler yaşınacak.

7- Distributed cloud – Bulut servislerinde, veri merkezlerinin bulunduğu yerin fiziksel konumu giderek daha önemli hale geliyor. Bu da düzenleme sorunlarını ve gecikme sorunlarını ortaya çıkarıyor. 2020 yılında bulut merkezlerinin dünyanın her yerinde daha hızlı bir şekilde kullanılmasına odaklanılacak.

8- Autonomous things – Robotlar, dronelar ve araçlar dahil olmak üzere özerk şeylere nasıl baktığımız konusunda önümüzdeki yıl tabular yeniden yazılacak. Bu tip araçların önümüzdeki yıl daha özerk bir hale geleceğini ve sosyal kanunların bu doğrultuda şekilleneceği düşünülüyor.

9- Practical blockchain – Blockchain son yılların yükselen araçları arasında yer alıyor. Ancak Blockchain’in bazı teknik ve yönetim konularından dolayı ticari olarak konumlandırılması diğer teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmıştı. Önümüzdeki yıl pratik blockchain sayesinde bu tip araçların yaygınlaşması bekleniyor.

10- AI security – Yapay zeka teknolojilerine odaklanırken güvenlik unsuru son 1-2 yıldır 2. plana itilmişti. Ancak yapay zekanın gelişmesi ile neredeyse tüm cihazlara AI özellikleri eklendi. Hackerlar için yeni hedef haline gelmesi an meselesi olan yapay zeka sistemindeki açıklara odaklanarak, hack olayının önüne geçilecek.