2021 Yılında Yapılacak Zamlar Ortaya Çıktı Liste Çok Kabarık

2021 yılında yapılacak zamlar

Ortaya çıkan son hesaplamalar ile birlikte 2021 yılında yapılacak zamlar belli oldu. Hadi gelin listeye birlikte göz atalım.

Hem dövizdeki aşırı artışlar hem de yüksek vergiler nedeniyle 2020 yılı adeta zamlarla geçti. Teknolojik ürünlerden tarımsal ürünlere kadar neredeyse herşeyde zam yaşandı. Bu yıl yaşananlar aslında 2021 yılının fragmanıydı. Gelecek yıl bu zamlar yine devam edecek. Peki hangi ürünlerde zam bekleniyor?

Öncelikle “yeniden değerleme oranı” olarak bilinen ve tüm fiyatları etkileyen sisteme biraz daha yakından bakalım.

Yeniden değerleme oranı: Üretici fiyat yükselişi ile doğru orantılı bir şekilde belirlenir. Ülkenin para biriminin yıldan yıla değişimi ile doğru orantılıdır.

Türkiye’de fiyatların yükselmesine de işte tam olarak bu sistem neden olacak. Hükümet fiyatlarda iyileştirme yapmazsa, gelecek yıl herşeyde daha fazla zamlanma yaşanacak.

2021 yılında yapılacak zamlar zorluk yaratacak

MTV, pasaport harcı ve IMEI kayıt harcı gibi birçok alanda yüzde 9,11 oranında fiyat artışı yaşanacak. Bu durumda akıllı telefonlar başta olmak üzere neredeyse her alanda yüksek zamların gelmesi bekleniyor. Birçok kişi “yeniden değerleme oranı” ile alakalı fazla bilgi sahibi olmasa bile, yine de hepimiz artışları net bir şekilde hissedebiliyoruz.

2021 yılında yapılacak zamlar

MTV, pasaport harcı ve IMEI kayıt harcı konusunda yapılan zamlar aynı zamanda yurtdışından gelen tüm ürünlerin fiyat artışına uğrayacağını gösteriyor. Türkiye’ye gelen teknoloji ürünleri başta olmak üzere neredeyse bütün cihazlarda fiyat artışı ortaya çıkacak. 2021 yılında yapılacak zamlar, yurtdışından gelecek ürünlere yüksek oranda bağlı olacak.

Dilerseniz basit bir örnekle konuyu daha anlaşılır hale getirelim. Türkiye’de IMEI kaydı yapmak 1.838 TL gibi bir fiyata sahip. Gelecek yıl IMEI kaydı için ödenmesi gereken tutar 2.006 TL seviyelerine ulaşacak. Bu durum; akıllı telefon, kulaklık, şarj cihazı, hoparlör, laptop ve daha birçok cihazın ek zamlar alması demek.

Hükümet kanadından henüz konu ile alakalı net açıklamalar yapmadı. 2021 yılında yapılacak zamlar tamamen bu karara bağlı. Sizce bu zamlar tüketimi etkiler mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

İlgili Haberler:

>> PS Plus zam haberi ile gündeme geldi! İşte zammın tarihi!

>> Spotify Fiyatlarına Zam Yapılabilir Ortalık Fena Karışacak