2022 Vergi ve Cezalar Fena Zamlandı: Çok Sert Arttı

Asgari ücrette kırmızı çizgi

2022 vergi ve cezalar belli oldu. Yapılan zam oranına bakıldığında çok ciddi bir yükseliş olduğu görülüyor. Hadi gelin 2022 yılından itibaren ödenecek yeni miktarlara birlikte bakalım.

Dünyanın en hızlı değer kaybeden para birimlerinden TL, gerilemeye devam ediyor. Hatırlayacağınız üzere dolar kuru ani bir yükseliş ile birlikte 13,5 TL seviyelerine kadar yükseldi. Şimdi ise 12,4 TL düzeyinde. Ancak bu rakamların çok hızlı bir şekilde değiştiğini biliyoruz. Bu sadece kağıt üzerinde olan bir değişim.

Her yıl yeniden değerleme oranı belirlenip ekleme yapılıyor. 2022 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak belirlendi. Böylece ehliyetten pasaporta kadar aklınıza gelebilecek her alanda çok ciddi zamlar yapılmış oldu. Ayrıca IMEI kayıt ücretinde de yine ciddi bir artış ortaya çıktı.

2022 vergi ve cezalar beklenenden fazla yükseldi

Resmi gazetede yayınlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği ile birlikte her şey belirlenmiş oldu. 2021 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 seviyesindeydi. Bu yıl ise rakam yüzde 36,20 seviyesine kadar çıktı. Bu aynı zamanda vergilerin ve harçların çok sert bir şekilde artacağını gösterdi.

2022 vergi ve cezalar

Belirlenen rakamlar üzerinden değerlendirildiğinde 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren pasaport ücretleri 6 aylık 339 TL ile başlayacak. 3 yıl ve üzeri için pasaport alanlar 1477 TL ödemek zorunda kalacak. Ehliyet harçları ise 820 TL’den 1116 TL’ye çıkacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi ise yine aynı şekilde yüzde 36,20 oranında zamlanacak.

IMEI kaydı ve trafik cezaları artıyor

Ortaya çıkan son detaylara göre trafik cezaları ve IMEI kayıt ücreti büyük oranda artış gösteriyor. Buna göre IMEI kaydı yapmak isteyen birisi normalde 2 bin TL harç ödüyordu. Şimdi ise bu rakam 2737 TL oldu.

Türkiye’de yaşanan bu vergi zammı miktarı birçok kalemde fiyatların artmasına neden olacak. Peki siz yapılan bu yüksek oranlı zamlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

İlgili Haberler:

>> Kripto Paralara Vergi Geliyor İddiası Borsayı Kana Buladı: Ethereum, Holo, Solana ve Doge

>> Asgari Ücretten Vergi Alınmayacak İddiaları Gündeme Bomba Gibi Düştü