4.5G İhalesi Başladı Canlı Yayın Burada

 Ödeme 6 aylık taksitlerle

İhaleyi kazananlar, ödemeyi 6’şar aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapabilecek. Peşin ödemeden sonraki taksitler belirlenen süreden önce ödense dahi taksit miktarlarında iskonto yapılmayacak.

Frekanslar 5 katına çıkacak

3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde vatandaşlar çok daha hızlı şekilde bilgiye erişme imkanına kavuşacak.

Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz’a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak.

Genişbant erişimindeki her yüzde 10’luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağlıyor. Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle genişbant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil genişbant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak.

Yeni teknolojiler sunulacak

Dünya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artış, teknolojik gelişmeler, hız ve kapasite talebi gibi etkenler mobil genişbant teknolojilerinde sürekli olarak yeni gelişmeleri tetikliyor. Dünya genelinde 100’ün üzerinde ülkede LTE hizmeti aktif olarak kullanılıyor ve 250 milyona yakın aboneye hizmet veriliyor. Bu sayının 2017’de 1 milyara ulaşması bekleniyor.

4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.

İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek.

AB ve Güney Kore arasında 5G mobil internet teknolojisinin geliştirilmesi için anlaşma imzalanırken, bu teknolojinin getireceği avantaj ve dezavantajlar ele alınacak.

İnternete bağlı cihaz sayısındaki hızlı artış, M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberleşme cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliliği, artan hız ve kapasite talebi ise 5G’yi gündeme getirirken, buna ilişkin standartların ve tesis edilecek şebekelerin 2020 sonrası için değerlendirileceği öngörülüyor.

Kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başladı. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale ediliyor.

Tüm frekanslar 2 milyar 298 milyon Euro

Zarflar açılmadan önce konuşan BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık ihalenin şartlarını açıkladı. Yanık şunları dedi:

İhalenin tüm frekans değeri KDV hariç 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 euro olarak belirlenmiştir. İhale kapalı teklifle alınmıştır. İhalede öncelikle teklifler alındı sırasına göre açıklanacak. Vergi ve teminatların kontrolünün ardından paket satışına başlanacak. Bu bakımdan uygun bulunmayan ihaleye katılamayacak. İhalenin sözlü teklif aşamasında buna hak kazanan isterkliler alındı sırasına göre teklif vermeye devam edecek. En yüksek teklifi veren kazanmış olacaktır. BTK’nın onayından sonra da ihale sonucu kesinleşecektir.

Teklifler açılmaya saat 10.37’de başlandı.

Zarfların açılmasının ardından Netgsm yeterli görülmedi ve Başkan tarafından ihaleden çıkartıldı.

 A1 paketinin satışına başlanıyor,

Turkcell in A1 teklifi 377 milyon avro
Vodafone un A1 teklifi 380 milyon 100 Avro
Avea A1 teklifi 381 milyon 400 bin Avro

 

BTK’nın 800 MHZ frekans bandının A1 paketi için en yüksek teklifi 390 milyon Euro ile Vodafone verdi. A2 Bandı için en yüksek teklifi ise Avea’dan geldi. A3’ün kazananı ise 372 milyon euro ile Turkcell oldu.

800 MHz FREKANS BANDININ KAZANANLARI

4,5G ihalesinde, 800 MHz frekans bandında A1 paketi için en yüksek teklifi 390 milyon euro ile Vodafone, A2 paketi için en yüksek teklifi 380 milyon euro ile Avea, A3 paketi için en yüksek teklifi 372 milyon 926 bin 13 avro ile Turkcell verdi.

B1 paketini 216 milyon 819 bin 184 euro ile Avea kazandı.

TEKLİFLER ŞÖYLEYDİ

Tekliflere ilişkin konuşan Yanık,  A1 A2 A3 olarak satış yapacaklarını açıklamış ve “A1 paketini alan yerleri de seçecek. A2’yi alan iki yerden birini tercih edecek” demişti.

Yanık, “Buna göre A1 paketi için 3 teklif bulunmaktadır. Bu firmaları sözlü teklif vermeye davet edeceğiz. Turkcell sözlü teklif aşamasına katılmıyor. Vodafone sözlü teklife katılıyor. Avea katılıyor” bilgisini vermiişti.

Turkcell’in A1 için teklifi 377 milyon Euro, Vodafone’un teklifi 380 milyon 100 Euro Avea’nın teklifi 381 milyon 400 bin 1 Euro idi.