Hafta sonu 150 milyar dolar kripto pazarından silindi. Bitcoin Yüzde 10 düştü. Celsius işlemleri durdurdu. Daha neler oldu neler!

Bitcoin adil değeri

Kripto para piyasaları hiç beklenmeyen düşüşler yaşıyor ve yatırımcıları üzmeye devam ediyor. Bitcoin geçtiğimiz pazar günü geç saatlerde 25.000 doların altına düştü ve yatırımcıların birçoğunun kriptoyu terk etmesiyle Aralık 2020′den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Bu arada, Celsius adlı bir kripto kredi şirketi, müşterileri için para çekme işlemlerini duraklatarak müşterilerinin güvenini sarstı.

CoinDesk verilerine göre, dünyanın en büyük kriptopara birimi bitcoini Pazartesi günü 04:24 ET’de 24,653,99 dolar civarında işlem görüyordu.

Hafta sonu boyunca ve Pazartesi sabahına kadar, tüm kriptopara piyasasından 150 milyar dolardan fazla silindi.

Makro faktörler, yaygın enflasyonun devam etmesi ve ABD Merkez Bankası’nın yükselen fiyatları kontrol etmek için bu hafta faiz oranlarını artırması bekleniyorken, bu durum kripto piyasalarındaki düşüşe katkıda bulunuyor.

Geçen hafta ABD endeksleri, teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ın keskin bir şekilde düşmesiyle birlikte yoğun bir şekilde satılmıştı. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, hisse senetleri ve diğer risk varlıkları ile korelasyon gösterme eğilimindeydi. (Bu endeksler düştüğünde kripto da düşer.)

Kasım 2021′den bu yana, Fed’in faiz artırımları ve enflasyon yönetimi göz önüne alındığında, duyarlılık büyük ölçüde değişti. Ayrıca, FED’in enflasyonu yönetmek için talep tarafını nihayet ele alması gerekebileceği düşünüldüğünde, potansiyel olarak bir resesyona bakıyoruz. Bütün bunlar, piyasanın tamamen dibe vurmadığına işaret ediyor ve Fed bir nefes alamazsa, muhtemelen yükselişin geri dönüşünü görmeyeceğiz.

Önceki ayı piyasalarında kripto paraların lideri bitcoin’in son rekor seviyesinden yaklaşık %80 düştüğünü görüyoruz. Şu anda, Kasım ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık %63 düştü. Önümüzdeki bir veya iki ayda çok daha düşük bitcoin fiyatları görebiliriz.

Kripto Kredi Şirketi Celsius ‘Yangına Körükle Gidiyor’

Kripto piyasası ayrıca, sözde algoritmik stabilcoin terraUSD veya UST ve onun kardeş kriptopara birimi luna’nın çöktüğü Mayıs ortasından bu yana gergin durumda.

Şimdi piyasa, Pazartesi günü tüm para çekme , takas ve hesaplar arasındaki transferleri “aşırı piyasa koşulları nedeniyle” duraklattığını söyleyen Celsius adlı bir kriptokredi şirketi hakkında endişeli.

1,7 milyon müşterisi olduğunu iddia eden Celsius, kullanıcılarına platform üzerinden %18 verim alabileceklerinin reklamını yapıyor. Kullanıcılar kriptolarını Celsius’a yatırıyorlar. Bu kripto daha sonra kurumlara ve diğer yatırımcılara ödünç veriliyor. Kullanıcılar daha sonra Celsius’un kazandığı gelirin bir sonucu olarak verim alıyorlar.

Ancak kripto piyasası satışları Celsius’a zarar verdi. Web sitesine göre, şirketin geçen yıl Ekim ayında 26 milyar dolardan fazla olan varlığı, 17 Mayıs itibariyle 11.8 milyar dolar değerindeydi.

CoinGecko’ya göre Celsius’un kendi kriptoparası olan CEL, son 24 saatte %50′den fazla düştü. Yatırımcılar, kriptopazarında daha geniş bir düşüş konusunda endişeli.

Genel olarak piyasalar zaten enflasyon endişeleri ve faiz oranı artışları nedeniyle baskı altındaydı, ancak kripto ile bu tür düşüş olayları, pazarın bu günlerde birbirine bağlı çeşitli protokoller ve işletmelerle sıkı bir şekilde birbirine bağlı olduğu göz önüne alındığında, büyük düşüşlere neden olabilir.kripto

İlgili Haberler

>> Haftanın Kazandıran Kripto Paraları Bakın Hangileri Oldu (31 Mayıs – 07 Haziran)