ABD Çin’e Yeni Yasaklar Uygulayacak: Herkes Endişeli

hackerlar yapay zeka kullanmaya

ABD Çin’e yeni yasaklar uygulama peşinde. Peki bunu nasıl yapacak? Hadi gelin merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Dünyanın en büyük teknoloji devletleri içerisinde yer alan ABD ilginç kararlar almaya devam ediyor. Hatırlayacağınız üzere çip konusunda bazı önemli yatırımlar yapılmıştı. ABD açıkçası Çin’e yeni tesis kurulmasını istemiyor. Çip teknolojisini tamamen kendi ülkesinde üretme gayretinde.

Her ne kadar ABD bunu istese bile yine de teknoloji şirketleri daha çok Çin gibi ülkeleri tercih ediyor. Aslına bakacak olursak bunu anlamak pek zor değil. Özellikle son dönemlerde artan bazı maliyetler nedeniyle Çin tercih ediliyor. Ülkede iş gücünün ucuz olması ve yatırımların düşük maliyet ile sağlanması buraya yönelimi arttırıyordu.

ABD Çin’e yeni yasaklar getiriyor

ABD geçtiğimiz günlerde önemli bazı kararlar aldı. Bu kararlar ile birlikte federal fonlamadan destek alacak şirketler için bazı yeni açıklamalara yer verildi. ABD tüm dünyanın en fazla çip üreten ülkesi olmak istiyor. Ancak üretim tesislerini kendi ülkesine taşımak istiyor. Yani Çin’de herhangi bir çip üretim tesisi olmasını istemiyor.

ABD Çin'e yeni yasaklar

ABD Ticaret Bakanı tarafından yapılan açıklamalarda yeni fon programı ile birlikte 50 milyar dolarlık yatırım yapılacağı ifade edildi. Bu yatırımlar tamamen ABD içerisinde kalacak. 50 milyar dolarlık bu fonun 39 milyar dolar gibi bir bölümü çip ve benzeri elektronik üretimlere gidecek. Ancak bu fondan yararlanmak isteyenler önemli bir şarkı kabul etmek zorunda.

Çin’de fabrika açmak yasaklanıyor

Şubat 2023 tarihinden itibaren yeni fon programı devrede olacak. Şirketlerin bu fondan yararlanabilmesi için önemli bir yasağa uyması gerekiyor. Çin içerisinde herhangi bir üretim tesisi kurmayacaklar. En azından 10 yıllık süre için herhangi bir üretim Çin’de söz konusu olmayacak. ABD Çin’e yeni yasaklar getirme konusunda çok sert.

Bu yeni fon programı ile birlikte Çin’de fabrika kurmak neredeyse yasaklanıyor. Gelişmeler geldikçe hızlı bir şekilde aktarmaya devam ediyoruz.

İlgili Haberler:

>> Ucuz Telefonlar Yasaklanıyor: Piyasadan Kaldırılabilir!

>> Apple Şarj Cihazını Çıkarınca Başına Gelmeyen Kalmadı: Satışı Yasaklandı