Açık Hibrit Bulut Nedir? Modern ve Çok Yönlü Bir Altyapı İçin Nelere İhtiyacınız Var?

Hibrit bulut, iki veya daha fazla ortamda iş yükü taşınabilirliği, düzenleme ve yönetimi bir araya getiren bir BT mimarisidir. Tabii ki bu tanım kime sorduğunuza bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Açık hibrit bulut konusu belki de son dönemin en stratejik konularından biri. Çünkü CIO’ların veya BT liderlerinin önümüzdeki on yıl içerisindeki stratejilerini belirleyecek. Bir anlamda açık hibrit bulut, kuruluşların rekabet gücünü, esnekliğini ve BT ekonomisini belirleyecek bir seçim olarak karşımıza çıkıyor.

Tabii ki bulut bilişim kavramı uzunca süredir BT dünyasının içerisinde. Bu konuda detaya girip canınızı sıkmak istemiyoruz, fakat bazı konularda da detaylı açıklamalarda bulunmamamız gerekiyor. Tıpkı hibrit bulutu açıklamak isterken kullanacağımız özel bulut veya genel bulut mimarileri gibi. Çünkü bu iki mimari tanımı geçmişe göre farklılık gösteriyor.

Eskiden genel bulutlar genellikle şirket dışında çalışıyordu, ancak genel bulut sağlayıcıları artık müşterilerinin şirket içi veri merkezlerinde de bulut hizmetleri çalıştırabiliyor. Özel bulutlar geleneksel olarak şirket içinde çalışıyorlardı. Ancak kuruluşlar artık şirket dışında bulunan kiralık alanlarda veya veri merkezlerinde özel bulutlar oluşturuyorlar. Teknoloji geliştikçe bunun gibi değişikler yaşanabiliyor.

Günümüzün bulut türleri çok daha karmaşık, çünkü konum ve sahiplik soyut konular. Bu sebeple sizlere açık hibrit bulutu tanımlamak yerine neler yapabildiğini anlatmak daha anlamlı olacaktır.

Bir Hibrit Bulutun Yapması Gerekenler

  • Hibrit bulut ile bir ağ üzerinden birden çok bilgisayarı bağlamanızı sağlamalı
  • BT kaynaklarını birleştirip tekrar ayrıştırabileceğiniz bir ortam sunmalı
  • Kullanılacak ortam ne olursa olsun ölçeklendirilebilmeli. İş yüklerini ortamlar arasında taşımanıza imkan sunmalı
  • Tek ve birleşik bir yönetim aracı kullanılmalı. Ayrıca otomasyon yardımıyla süreçleri düzenleyebilmelisiniz.

Açık Hibrit Bulut: Geleceğe Giden Yol

Hibrit bulut bilişim, yeni dijital hizmetleri hızlı bir şekilde oluşturma, dağıtma ve entegre etme becerinizi önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca şirketinizin değişen ekonomik manzaraya ve giderek daha rekabetçi bir pazara ayak uydurmasına olanak tanıyor.

Hibrit bulutu, özel bulut, genel bulut ve / veya geleneksel BT altyapısı dahil olmak üzere iki veya daha fazla kaynaktan gelen hizmetlerin güvenli tüketimi ve entegrasyonu olarak tanımlayabiliriz.

Hibrit bulut, verilere, uygulamalara ve hizmetlere en uygun şekilde yerleştirildikleri yerde (genel bir bulutta, özel bulutta ve geleneksel kurumsal veri merkezi gibi mevcut bir BT altyapısı dahilinde) erişim sağlıyor.

Hibrit bulut yaklaşımı, genellikle hizmet sağlayıcıları, teslimat yapılandırmaları ve faturalama modelleri dahil olmak üzere çok çeşitli seçenekleri kapsıyor. Ortamları, veri depolamayı ve hizmetleri gerektiği gibi değiştirme ve entegre etme esnekliğiyle tasarlanıyor.

Hibrit bulut yapısı bir kez uygulandığında, çeşitli BT iş yüklerini oluşturma, düzenleme ve yönetme becerileri sayesinde depolanan veri varlıklarının ve ilgili yazılım uygulamalarının taşınabilirliğinden yararlanma gibi birçok avantaj sunuyor.Hibrit bulut

Hibrit bulutlar nasıl çalışır?

Genel bulutların ve özel bulutların bir hibrit bulutun parçası olarak çalışma şekli, bağımsız genel bulutların veya özel bulutların çalışmasından farklı değil. Hibrit bulut için bir araya geldiklerinde de birden çok bilgisayarı bir yerel alan ağı (LAN), geniş alan ağı (WAN), sanal özel ağ (VPN) ve / veya uygulama programlama arayüzleri (API’ler) üzerinden birbirine bağlıyor. Veri birikim noktalarında birleştirilebilen sanallaştırma, kapsayıcılar veya yazılım tanımlı depolama soyut kaynakları sunuyorlar. Kullanılan yönetim yazılımı, bu kaynakları uygulamaların çalışabileceği ortamlara yönlendiriyor ve daha sonra hibrit bulut altyapısı bir kimlik doğrulama hizmetinin yardımıyla çalıştırılıyor.

Ayrı bulutlar olabildiğince sorunsuz bir şekilde birbirine bağlandığında hibrit hale geliyor. Hibrit bulutların çalışmasının tek yolu ise kullanılacak bir ara bağlantıdan geçiyor. Hibrit bulutların sınır bilişimin temelini oluşturmasının nedeni de bu. Kullanılan hibrit bulut altyapısı iş yüklerinin nasıl taşındığı, yönetimin nasıl birleştirildiği ve süreçlerin nasıl düzenlendiğini etkiliyor. Bu bağlantıların ne kadar gelişmiş olduğu, hibrit bulutunuzun ne kadar iyi çalıştığını doğrudan etkiliyor.

Geleneksel hibrit bulut mimarisi

Hibrit bulutlar, özel bir bulut ortamını devasa, karmaşık ara yazılım yinelemeleri kullanarak bir genel bulut ortamına bağlamanın sonucu olarak karşımıza çıkmıştı. Bu özel bulutu kendi başınıza veya OpenStack gibi önceden paketlenmiş bulut altyapısını kullanarak oluşturabilirsiniz. Ayrıca Alibaba Cloud, AWS, Google Cloud, IBM ve Microsoft Azure gibi genel bir buluta da ihtiyacınız olacak. Son olarak, genel bulutu özel buluta bağlamanız gerekiyor. Bu ortamlar arasında büyük miktarda kaynağı taşımak, güçlü bir ara yazılım veya birçok bulut hizmeti sağlayıcısının müşterilere abonelik paketlerinin bir parçası olarak sunduğu önceden yapılandırılmış bir VPN gerektiriyor.

Modern hibrit bulut mimarisi

Günümüzün hibrit bulutları farklı bir mimariye sahip. Modern BT ekipleri, ortamları kendileri birbirine bağlamak yerine, ortamlarda çalışan uygulamaların taşınabilirliğine odaklanarak hibrit bulutlar oluşturuyorlar.

Şöyle düşünün: 2 şehir arası karayolu (bir genel bulut ve bir özel bulut) bağlamak için yerel bir 2 şeritli yol (sabit ara yazılım) inşa etmek yerine, çok amaçlı bir araç oluşturmaya odaklanabilirsiniz. Her iki strateji de sizi bir yerden başka bir yere götürür. Ancak birçok işi yapabilen yetenekli bir araç üretmeye öncelik verilmesi durumunda çok daha az kaynakla çok daha fazla olumlu etki oluşturmak mümkün.

Modern BT ekipleri, uygulamaya odaklanarak hibrit bulutlar oluşturuyor. Her BT ortamında da aynı işletim sistemini çalıştırıyorlar. Aynı zamanda her şeyi birleşik bir platform üzerinden yöneterek, uygulamanın evrenselliği altındaki ortamlara genişletirler. Hibrit bir bulut aşağıdaki imkanları sunabilir:

  • Linux işletim sistemini her yerde çalıştırma yeteneğine sahip olma
  • Bulut tabanlı uygulamaları oluşturma ve dağıtma yeteneğine sahip olma
  • Kubernetes veya Red Hat OpenShift gibi bir düzenleme motoru kullanarak her şeyi yönetme kabiliyetine sahip olma

Aynı işletim sistemini kullanmak, tüm donanım gereksinimlerini özetlerken, düzenleme platformu tüm uygulama gereksinimlerini özetliyor. Bu durum, uygulamalar her güncellendiğinde veya bulut sağlayıcısı değiştirildiğinde kesintiye uğrayan karmaşık bir API haritasına sahip olmadan uygulamaların bir ortamdan diğerine taşınabildiği birbirine bağlı, tutarlı bir bilişim ortamı oluşturuyor. Bu ara bağlantı, geliştirme ve operasyon ekiplerinin bir DevOps modelinde birlikte çalışmasına olanak tanıyor.Red Hat Hibrit bulut

Hibrit bulutlar güvenli midir?

Düzgün tasarlanmış, entegre edilmiş ve yönetilen bir hibrit bulut, geleneksel şirket içi BT altyapısı kadar güvenli olabiliyor. Hibrit bulut güvenliğinde görülen bazı zorluklar (veri geçişi, artan karmaşıklık ve daha geniş bir saldırı yüzeyi gibi) olsa da, birden çok ortamın varlığı, güvenlik risklerine karşı en güçlü savunmalardan biri olabiliyor. Birbirine bağlı tüm bu ortamlar, kuruluşların gereksinimlere göre hassas verileri nereye yerleştireceklerini seçmelerine izin veriyor ve güvenlik ekiplerinin olağanüstü durum kurtarma çabalarını artırabilecek yedekli bulut depolamayı standartlaştırmasına olanak tanıyor.

Konuyla ilgili Red Hat kaynaklarına ulaşmak için linki tıklayabilirsiniz. 

İlgili Haberler

>> Bulut Yerlisi (Cloud Native) Nedir? Yazılım geliştirmenin modern yolu ve API Ekonomisi

>> Dijital Dönüşümde Yapay Zekanın ve Öğrenen Makinelerin Rolü