Çin ve ABD arasındaki çatışma cep telefonu pazarını felç edebilir

ABD Çinli şirketlere yatırımı

Çin ve ABD arasındaki ticaret gerilimleri, geçtiğimiz günlerde ABD’nin aldığı kararlar ile tırmanmıştı. Çin’in Apple, Qualcomm ve diğer ABD şirketlerine getireceği yeni kısıtlamalarla gerilim aynı seviyeye çıkabilir.

Business Insider’a göre Çin ve ABD arasındaki gerilim devam ederse cep telefonu üretim zinciri parçalanabilir. Uluslararası ürün tanıtımları etkilenebilir ve hatta felç olabilir. Huawei’nin yarı iletken üreticisi TSMC, bileşen tedarikini bu Pazartesi günü sona erdirilmiş ve yeni siparişler almayacağını söylemişti. TSMC’nin yeni sipariş alabilmesi için Çin’li firmaya ABD’den izin çıkması şart. Huawei şimdilik üretimini Çin’e kaydırmayı düşünüyor. 2.3 milyar dolardan fazla bir üretimi Çin yarı iletken üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corporation’a (SMIC) ‘a kaydıracak.

>> ABD kısıtlamaları sıkılaştırdıktan sonra TSMC yeni Huawei siparişlerini durdurdu

Geçen hafta Çin ve ABD arasındaki gerginlikle ilgili Çin devlet yayını Global Times, yerel hükümletin ülkede “güvenilmeyen varlıklar” listesine şirketler ekleyerek onları “sonsuz soruşturmalara” tabi tutarak ABD hükumetine karşı misilleme yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Tehditleri görmesine rağmen ABD hükumeti yeni tasarıyı onaylayarak ABD dışından gelecek elektronik cihazlar için özellikle Çin’i etkileyen kararı meclisten geçirdi. 

Çin ve ABD Arasındaki Gerginlik Sürüyor

Önümüzdeki dönemde Tayvan’lı yarı iletken üreticisi TSMC ile çalışamayacak olan Huawei bu nedenle SMIC‘ye yönelecek muhtemelen. Şu anda, yarı iletken üreticisi zaten Huawei’nin giriş seviyesi işlemcisi Kirin 710A’nın üretiminden sorumlu. Ancak daha gelişmiş yongaların üretimi için 5 nm üretim mimarisine henüz ulaşmış değil. bunun için firmanın yatırım yapması gerekiyor. Bu yatırımı da muhtemelen Çin hükumeti veya Huawei karşılayacak.

Bu eksiklik Huawei telefonlarının kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve uluslararası erişimini daha da azaltabilir. Sadece bu da değil, segmentasyon diğer ülkeleri ticaret savaşında taraf seçmeye itebilir ve bu da dünyadaki tüm üreticiler için ticaretin düşmesine neden olabilir.

Böylece, mobil pazardaki tüketim modeli, o ülkedeki üretim uyumuna göre giderek farklılık gösterebilir ve gelişmiş teknolojilerin global pazara dağılması gecikebilir. Bu durum domino taşı etkisiyle beraberindeki sektörleri de etkileyecek gibi gözüküyor. Bir anlamda yeni ürünlerin kullanıma sunulması gecikecek ve hali hazırdaki modellerin kullanım ömrü artacak. 

>> iOS 13.5 güncellemesi çıktı! COVID-19 ile mücadele için yeni özellikler geliyor!

Çin ve ABD