Coronavirus İnternetimizi Nasıl Etkiledi? DE-CIX International CEO’su Ivo A. Ivanov sorularımızı cevapladı!

Coronavirus

Coronavirus salgını sebebiyle birçoğumuz evlerimize kapanmış durumdayız. Dışarı çıkmadan ulaşabildiğimiz sınırlı şeylerden biri olan internet üzerinde yoğunluk artışı yaşanıyor. 

Peki bu yeni nesil Coronavirus salgını interneti nasıl etkiledi? DE-CIX International CEO’su Ivo A. Ivanov sorularımız cevaplıyor.

Dünyanın lider İnternet Değişim operatörlerinden biri olan DE-CIX, veri merkezi ve operatör bağımsız bir internet değişim noktası olarak dünya çapında faaliyet gösteriyor. İnternet Servis Sağlayıcısı (ISPs) ve içerik sağlayıcısına hizmet veren firmanın en yoğun trafikte kaydettiği saniyede 9.1 Terabit (Tbps) ile DE-CIX Frankfurt dünyada ilk sırada yer alıyor. Coranavirus DE-CIX International CEO’su Ivo A. Ivanov

Coronavirus nedeniyle insanların evden çalışması ve dışarıya çıkmaması internet kullanımını nasıl etkileyecek?

Aslında bu sorunun cevabını artık net rakamlarla ortaya koyabiliyoruz. Dünyanın pek çok yerinde başlayan karantina ve insanların kendilerini izole etmeleriyle özellikle geçtiğimiz hafta, Korona virüsünün yarattığı evde kalma halinin internet kullanımı üzerindeki etkisi ile ilgili pek çok ön bilgiyi  edindik. Örneğin dünyanın en büyük Internet Değişim Noktası DE-CIX Frankfurt’ta önceki 1 haftalık döneme göre ortalama veri trafiği yüzde 10 arttı. Geçtiğimiz birkaç hafta ile kıyaslandığında Skype, Teams ve WebEx gibi video konferansların trafiğinde yüzde 50 dolaylarında bir artış gözlemledik. Ayrıca evden çalışma sistemine geçişle birlikte, VPN kullanıcı sayısında da önemli bir artış görüldü. Son 1 hafta içinde online ve bulut oyunların yarattığı trafikte de yüzde 25 oranında bir yükselme ivmesi var. Aynı şekilde sosyal medya platformlarının kullanımında da artış göze çarpıyor. İtalya’daki gelişmelere baktığımızda (Korona salgınında İtalya Almanya’dan 4 hafta ilerde gidiyor) DE-CIX Frankfurt’ta toplam yüzde 30 civarında bir artış öngörüyoruz. Bahsettiğim gibi, ilk artışı geçtiğimiz hafta yüzde 10 dolaylarında gördük. Gelecek gün ve haftalarda yüzde 20’lik bir artış daha olması muhtemel.

Türk Telekom online basın toplantısı düzenledi! İnternet Trafiği Yüzde 30 Arttı!

Şu bilgiyi de özellikle paylaşmak isterim. Belki de bu veriler, insanın ne derece sosyal bir varlık olduğunu kanıtlar nitelikte. Son bir haftada elde ettiğimiz veriler bize sadece internet trafiğindeki artışı değil; aynı zamanda trafiğin arttığı kaynakları da gösteriyor. Bu noktada, Korona günlerindeki veri trafiğine baktığımızda veri akışı daha çok video’lar üzerinden gerçekleşiyor diyebiliriz. Ancak şuraya dikkat çekelim; veri trafiği artışında, tıkla-izle videoların yanı sıra bu dönemde özellikle Skype ve Whatsapp gibi video aramalarının yarattğı trafik kaldıraç görevi görüyor. Bu tür video içeriklerin veri trafiğindeki oranı, haber videoları hariç olmak üzere haber sitelerine girişin yarattığı trafikten çok daha büyük.

Internet Servis Sağlayıcıların kapasiteleri sizce yeterli olacak mı?

Doğru bir noktaya değindiniz. Çünkü bu dönemde kapasite taleplerindeki artış oldukça dikkat çekiyor. Mart ayının başından itibaren, DE-CIX’in  bulunduğu tüm ağlarda ek kapasite taleplerinde yüzde 20’lik bir artış var. Özellikle ana global internet ve içerik sağlayıcıların kapasitelerinde artış görüyoruz. Kapasitelerin iki katından fazlaya çıktığı örnekler de var. New York, Madrid, Frankfurt gibi uluslararası veri üslerinde DE-CIX Internet Değişim Noktaları’ndaki kapasite artış talepleri oldukça yüksek. Buralarda en yoğun zamanlarda yeni rekor düzeylerine çıkan veri trafikleri de gözlemledik.

Sizin DE-CIX olarak yaşanan bu olumsuz duruma katkınız nasıl olacak?

Biz her durumda müşterilerimiz kesintisiz bağlantıyı korumak ve devam ettirmek için varız. DE-CIX’te veri trafiği oranları için herhangi bir fiziksel sınırlama yok. Şu anda örneğin DE-CIX Frankfurt’ta veri trafiği kapasitemiz 16.5 Terabitin üzerinde, burada en yoğun trafikte kaydedilen en yüksek veri akışı şu ana kadar 9.1 Terabit. Bizim ekosistemimizde kapasiteler, uzun dönemli olarak düzenli şekilde planlıyor. Planlarımızı her zaman 12 aylık bir dönem için gerçekleştiriyoruz. Avrupa’daki tüm şirketler evden çalışmaya başlasa ve paralel olarak Avrupa Futbol Şampiyonası yayınlansa  bile DE-CIX sorunsuz bir bağlantı için gerekli bant genişliğini sağlayacaktır.

Coronavirus salgını sebebiyle YouTube ve netflix gibi firmaların video kalitelerini düşürerek yaşanacak yoğunluğun önüne geçilebileceği söyleniyor. Bu konu hakkında görüşleriniz neler?

DE-CIX, dünya genelinde veri merkezi ve operator bağımsız Internet Değişim Noktalarını yönetiyor. Bu Internet Değişim Noktaları’nda, internet/içerik sağlayıcılar ile ağ operatörleri ve ağlar, verimliliği artırmak üzere veri değiş tokuşu yapıyor. Bu süreçte DE-CIX, bağımsız ve nötr bir veri aracısı rolü üstleniyor. Veri değiş tokuşu yapmak üzere ağlar, mümkün olduğunca çok ağa bağlanmak için ilgili Internet Değişim Noktası’ndan kapasite alır. Veri trafiğindeki daraltma ancak ilgili sağlayıcı ile yapılan anlaşma çerçevesinde gerçekleşebilir ve bir sağlayıcının (örneğin internet servis sağlayıcısı) ağında gerçekleşen aşırı yüklenme durumunu çözmek için yapılır. DE-CIX bir veri aracısı olarak, bu tür anlaşmaların bir parçası değildir. DE-CIX her zaman, müşterilerin ilgili veri miktarlarının olumsuz bir etkiye maruz kalmadan değiş tokuşu için yeterli kapasiteyi rezerve eder.