Ev gençleri sayısı Türkiye’de rekor seviyeye ulaştı!

ev gençleri sayısı
1 Genç 1 Gelecek platformu

Birçok kişinin anlamını bile bilmediği ev gençleri sayısı Türkiye’de rekor bir seviyede artış gösterdi. Bu son derece kaygı verici bir durum. Hadi gelin ev gençlerinin ne anlama geldiğini ve diğer detayları birlikte görelim.

Özellikle son dönemlerde Türkiye’de gençler çok konuşuluyor. Onların yaşadığı ekonomik sorunlar daha derin olabiliyor. Mesela şu anda kendi ailesi ev ya da araba alabilen gençler ne yazık ki bunu çok daha zor bir şekilde yapabilecek. Hem fiyatların uçması hem de hayat pahalılığı onların bir şeylere sahip olmasını engelliyor.

Elbette durum sadece bundan ibaret değil. Gençler aynı zamanda evde oturmayı tercih ediyor. Bunlara genellikle evde oturan gençler deniliyor. Türkiye ev genci olarak bilinen bu kişilerin sayısında rekor bir seviyeye ulaştı. 15-19 yaş ve 20-24 yaş grupları bu alanda ayrı ayrı incelenebilir.

Ev gençleri sayısı ne ifade ediyor?

Öncelikle evde oturan genç kavramını açmak gerekiyor. Eğer İngilizceden tercüme edersek, Türkçe’ye “ne eğitimde, ne stajda ne de işte olan gençler” olarak geçirebiliriz. Yani bu kişiler eğitimde yer almadıkları gibi aynı zamanda staj ve iş hayatında da bulunmuyor. Böylece ekonomik ve sosyal hayattan uzak kalıyorlar.

ev gençleri sayısı

Türkiye’de Avrupa Birliği ile kıyaslandığında bu gençlerin sayısı çok ciddi miktarda. Mesela Avrupa Birliği ülkelerinin ortalaması yüzde 13,5 seviyesinde. Fakat Türkiye’de bu oran yüzde 30,7 düzeylerine kadar çıkabiliyor. Hollanda ise yüzde 6 ile en düşük evde oturan genç sayısına sahip.

Ev gençleri büyük tedirginlik yaratıyor

Hem devletler hem de sivil toplum kuruluşları bu gençlerin sayısının giderek arttığını söylüyor. Özellikle de gelişmekte olan ülkelerde bu gençlerin sayısı daha fazla büyüyor. Mesela Kuzey Makedonya ve İtalya ile birlikte Yunanistan gibi ülkelerde de artış görülüyor.

Türkiye’deki iş koşulları ve maaşların yetersiz olması onları iş hayatından uzaklaştırıyor. Ev gençleri sayısı muhtemelen ilerleyen dönemlerde daha fazla artacak. Peki sizce gençler neden çalışma hayatına katılmıyor?

İlgili Haberler:

>> En Popüler Akıllı Telefon Markası Hangisi Oldu: Çok Şaşıracaksınız!

>> Visa “Kadın Teknoloji Girişimcileri Araştırma” sonuçları açıklandı