Intel Yapay Zekalı İlk Uyduya Güç Sağlıyor

Intel Yapay Zekalı

Intel Yapay Zekalı İlk Uyduya Güç Sağladığını açıkladı. Peki, Inte’in yapay zekası uzayda ne gibi avantajlar sunacak? İşte detaylar.

Modern yaşamda yapay zekâ (AI) her ne kadar yaygın hale gelmiş olsa da henüz yörüngedeki yerini bulamamıştı. Bu durum ama 2 Eylül’de bir mısır gevreği kutusu boyundaki deneysel bir uydunun 45 benzer boyutta uyduyla birlikte bir roket dağıtıcısından fırlatılmasıyla değişti. PhiSat-1 isimli bu uydu şu an saatte 27.500 km. hızla, 530 km yükseklikte güneş aydınlatmasıyla senkronize bir şekilde havada süzülüyor.

Intel Yapay Zekalı ilk uyduya güç veriyor!

PhiSat-1, yeni bir hiperspektral termal kamera ve Intel® Movidius™Myriad™ 2 VPU (Görüntü İşleme Birimi)-birçok akıllı kamera içinde ve hatta 99USD değerindeki selfie dronlarında bulunan yongayla aynı yonga- sayesinde yerleşik bir AI işlemci içeriyor.  PhiSat-1 aslında kutup buzullarını ve topraktaki nemi gözlemleme görevi verilmiş aynı zamanda birleştirilmiş uydulardan oluşan geleceğin ağını yaratmak için uydulararası iletişim sistemlerini test eden  bir çift uydudan biri.

Hangi sorunu çözüyor?

Peki Myriad 2’nin çözmeye yardımcı olduğu ilk sorun nedir? PhiSat-1’in üzerinde yer alan yüksek duyarlıklı kameraların oluşturduğu yüksek miktarda verinin nasıl işleneceği. PhiSat-1’i mümkün kılan ortak çalışmalara liderlik eden Avrupa Uzay Ajansı’nda (ESA) Veri Sistemleri ve Yerleşik Bilgi İşlem Başkanı olarak görev yapan Gianluca Furano bununla ilgili olarak şöyle diyor: “Sensörlerin veri üretmek için sahip olması gereken özellikler ve yetkinlikler  her nesil için 100 kat artarken, veri indirme yetkinliklerimiz  ancak her nesilde üç, dört ya da beş kat artıyor.”

Intel Yapay Zekalı