Apple iPhone Tamiri Çok Daha Zor Olacak. Neden Mi?

iPhone 16 Nasıl Olacak

iPhone tamiri giderek zorlaşıyor. Örneğin iPhone 12’nin tamiri, iPhone 11’e kıyasla %40 daha zor. Tabii tek örnek bu değil.

Yeni bir akıllı telefon ya da tablet almayı düşünüyorsanız, belki de “Tamiri kolay mıdır?” diye de sormalısınız. Zira bazen üçüncü parti teknik servislerden yardım isteme durumunuz olabilir. Lakin pek çok yeni cihaz, resmi teknik servisler dışında tamir edilmeye imkân vermeyecek şekilde tasarlanıyor. Bu da garanti kapsamı dışında kalan tamiratlar için yüksek faturalar anlamına gebilir. Hele de güncel bir iPhone ya da Samsung cihazınız varsa.

Son yıllarda şu tip haberlerle sıklıkla karşılaşıyoruz: “X telefonunun tamiri zor mu, Y tabletinin içini açmak kolay mı?”

Peki ama niye bu detaylar merak ediliyor? Çünkü garanti kapsamı dışında kalan bir durum olursa, tamiratın hızlı ve düşük maliyetle yapılıp yapılamadığını öğrenmek önemli. Peki resmi olmayan teknik servislerin yaptığı tamiratlar ne derece güvenli ve uzun ömürlü olur, bunlar da farklı araştırma konuları.

The Next Web sitesinde yer verilen bilgiler, Apple’ın ürettiği yeni ürünlerinin tamiratının giderek zorlaştığını gösteriyor. Örneğin, iPhone 12’yi ele alalım. Bu ürünün tamiratı, iPhone 11 ile kıyaslandığında %40 daha zor. Diyelim ki telefonun pili değişmeli. Öyleyse 109 dolarlık fatura çıkabiliyor. Ekran değişimi gerekiyorsa da 360 dolarlık fiyat etiketiyle karşılaşılabiliyor. Tabii bu fiyatlar, Apple’ın kendi teknik servisinin fiyatları ve ülkelere göre farklılıklar gösteriyor.

Apple iPhone Tamiri çok daha zor olacak. Neden mi?

Zaten pek çok firma, ürünlerinde planlı eskitme yaptıklarını kabul etmişti. Bu durum, uzun vadede kullanıcıları yetkisiz teknik servislere itebiliyor

Pek çok kullanıcı, yeni bir telefon alınca onu yıllarca kullanma düşüncesinde. Üretici firmalar ise, en geç 2-3 yıllık süreçte telefon değişimlerinden yana. Bunun için de “planlı eskitme” denilen sistem uygulanıyor. Örneğin, yazılımsal olarak yavaşlamalar baş gösteriyor ve bir süre sonra yazılımsal güncellemeler alınmıyor. Aynı şekilde, pil performansında da ciddi düşüşler olabiliyor ve bu da kullanıcıyı “yeni pil” almaya itebiliyor. Eğer ürünün garantisi de bitmişse ve 3. parti servislerde tamiri de zorsa…

Ya çok para vererek orijinal pille değişim yapılacak,
ya da cihaz bir kenara atılıp, onun yerine yeni bir cihaz alınacak.

Tabii yeni cihazlara geçiş yapılması, eski cihazların birikmesiyle “elektronik çöp” miktarı da giderek artıyor. Bu da gezegenimiz için iyi bir durum değil.

Apple ve Samsung gibi firmalar, hem donanımsal hem de yazılımsal tarafta özel işlemler uyguluyor. Öyle ki, bu işlemleri 3. parti servisler yapamadığı için tamirat da çok zorlaşıyor

Geleneksel lehim işlemleri, standart elektronik düzenekleri unutun. Zira bu yeni cihazlarda öyle farklı işlemler uygulanıyor ki, bu tamir sistemleri sadece üreticilerin kendilerinde mevcut. Yetkisiz bir servis, güncel bir iPhone’un pilini değiştirmeye çalışsa, bu esnada farklı bir elektronik aksamı farkında olmadan bozabilir. Bu da ekstra masraf anlamını taşıyor.

Firmalar, “güvenli kullanım” ve “en iyi performans” için 3. parti teknik servisleri önermiyor. Bunun için de yalnızca resmi servislerin kullanılmasını istiyor. Ama yüksek fiyat faktörü, milyonlarca kullanıcıyı endişelendiriyor ve bu sebeple de daha makul bir ortamın oluşması için ürün tamiratlarının kolaylaştırılması isteniyor.

>> SpaceX, yeniden kullanılabilir roketiyle Starlink uydusunu fırlattı ve rekor kırdı