Lego Setleri Hırsızların Hedefinde: Fransız Polisi Suç Şebekesinin Peşinde

Değerli Lego setleri suç şebekelerinin hedefinde. Fransız polisi uluslararası hırsızlık örgütünün peşine düştü. Özellikle hırsızlar değerli setleri çalıp sonra satıyorlar.

Kulağa bir çocuk filmi senaryosu gibi gelse de Legoları hedef alan bir çete polisin hedefinde. Fransa’da polis şebeke üyesi 3 Polonyalı hırsızı tutukladı. Bununla birlikte yakalanan 3 kişinin geçtiğimiz yıl bir hırsızlık teşebbüsünde bulundukları ortaya çıktı. Hırsızların hedefinde özellikle Lego setleri var. Ülke yetkilileri artan sayıdaki Lego hırsızlıklarını yapan örgütü tespit ederek çökertmeye çalışıyor.

Ülke basınından gelen haberlere göre yakalanan hırsızlar büyük bir çetenin üyeleri. Bu çetenin üyeleri sıklıkla Paris çevresindeki çeşitli otellerde konaklıyorlar. Ayrıca Audi marka bir araçla şehirde tur atarak keşif yaptıkları da bir diğer bilgi. Hırsızlar, çaldıkları değerli Lego setlerini Polonya’ya götürerek orada satıyorlar. Yakalanan hırsızların 2019 ve 2020’de gerçekleştirdiği birden fazla soygun tespit edildi. Fransız polisinin raporuna göre bu olayla ilgili suç dosyası oluşturulmaya devam ediyor.

Lego setleri çalmak mantıksız gözükse de bu setler çok yüksek fiyatlara alıcı buluyor

Plastikten üretilen Lego parçalarının ne kadar değer edeceğini sorguladığınızı sanıyoruz. Ancak bazı setler o kadar değerli oluyor ki uluslararası suç çetelerinin ilgisini çekmeye yetiyor. Şimdiye kadar satılan en pahalı Lego seti 800 dolar değerindeydi. Ancak zaman Lego setlerinin değerini artırıyor. Örneğin bu ürünler üzerine çevrim içi koleksiyonlar ve müzayedeler gerçekleşiyor. Bu sitelere danışmanlık yapan bir isim olan Gerben van IJken bir Lego uzmanı. Ijken konu hakkında bildirdiği görüşte özellikle setlerin zamanla kazandıkları değere dikkat çekiyor:

“Bu parçalara yatırım yapmak yeni bir şey değil. Lakin bu niş pazar salgın ile birlikte zirveyi gördü. İnsanlar sağlık kısıtlamaları nedeniyle evde daha çok vakit geçiriyor. Bu durum, oyuncak pazarında bir patlamaya neden oldu.”

Gerben van IJken

Kısacası oyuncakların değerini artıran çocuklar değil koleksiyonerler. Koleksiyonların bu tür ürünlere artan talebi özellikle üretimden kalkmış setlerin değerini kat be kat artırıyor.

Van IJken konu ile ilgili bir örneği anlattı. IJken, 2007’de 150 avroya satılan bir setin 2020’deki değerinin 2.500 avroya yeniden alıcı bulabildiğini söyledi. Yaşanan bu değer artışı Lego’nın örnek verilen setleri üretimden kaldırması nedeniyle oluyor. Uzman isim bu konu hakkında çalınan ürünleri saklamak ürünleri daha nadir ve değerli kılacağını söylüyor.

Yaşanan hırsızlıklar sadece Fransa ile sınırlı değil. Gelen başka bir rapora göre 2 milyon dolar değerindeki bir Lego hırsızlığı da ABD’nin Flo Rida eyaletinde 2012’de gerçekleşti. Özellikle bu ürünlerin koleksiyon değerleri hırsızların iştahını kabartıyor.

Diğer haberler:

>> Türk Telekom Telefon Kütüphanesi, 10 Yıldır Sayısız İçerikle Hizmet Veriyor

>> The Witcher 2 Sezon Çıkış Tarihi Ne Zaman? İşte Dizi Hakkında Bildiğimiz Her Şey Bu Yazıda