Nükleer Pil Sayesinde Telefonu 1 Kere Şarj Etmek Yetecek!

Günümüzde gerek akıllı telefonlar, gerek akıllı tabletler, gerekse de drone’lar tarafında çok gelişmiş özelliklere sahibiz. “Şikayet edilen nokta nedir?” diye sorulsa, sanıyoruz bunun ortak cevabı olarak “pil ömrü” gösterilecektir. Çünkü çoğu cihazımızı neredeyse her gün şarj etmek zorunda kalıyoruz ve bu bazılarımız için ciddi sıkıntı anlamına geliyor. Peki kablosuz bir cihazı şarj etme derdimiz olmasa, nasıl olurdu? Mesela nükleer pil ile bu mümkün olabilir!

Nükleer enerji, yıllardır tüm dünyada biliniyor ve pek çok farklı alanda kullanılıyor. Güç bakımından etkileyici değerlerden bahsedilebilir ama öte yandan gerek çevre gerekse de insan sağlığı tarafında ciddi tehlikeleri de beraberinde getirebilir. Peki tüm önlemler alınsa ve o çok büyük aygıtlarda, cihazlarda çalışabilir denilen nükleer enerjiyi cebimizde taşıyabilsek nasıl olurdu? Çinli bir teknoloji şirketi, nükleer pil ile telefonları şarj etme döneminin geride kalabileceğini bildiriyor.

PhoneArena’da yer alan bilgilerde, Çinli Betavolt’un geliştirdiği nükleer pilden bahsediliyor. Madeni paradan bile daha ufak boyutlarda olduğu bildirilen ve bünyesinde 63 nükleer izotopu barındıran bu pil, takılı olduğu cihazı tek şarj ile tam 50 yıl boyunca çalıştırabilir. Tabii farklı cihazlar için farklı kapasitelere sahip piller de hazırlanabilir. Şu an bahsedilen detayların geleceğe yönelik birer ihtimal olduğunu söylemeliyiz. Yani henüz tamamlanmış ve piyasaya sürülmeye hazır bir ürün yok. Zaten böyle bir ürünün toplumlarda nasıl kabul göreceği de merak konusu.

Nükleer Pil Sayesinde Telefonu 1 Kere Şarj Etmek Yetecek!

Öyle ya, nükleer enerjiden çoğumuz korkuyoruz. Böyle bir ürünü cepte taşımayı kaç kişi kabul eder? Tabii tüm güvenlik testleri başarıyla tamamlanır ve yetkili kurumlarca “Sağlığa zararı yoktur.” raporu gelirse başka. Yine de, tüm bunlara rağmen kullanmayı istemeyenler olabilir. Öte yandan, günümüzde akıllı telefonları birkaç senede bir değiştiren kullanıcılar var. Hal böyle olunca, 50 yıllık kullanım sunabilen bir pil ne kadar mantıklı olur, bu da bir diğer soru. Öyle ya, “atık pil” sorununa yeni bir boyut katabilir ve işi çok ciddi boyutlara getirebilir.

Nükleer pil, çok katmanlı tasarıma sahip. Böylece aniden alev alması ve patlaması gibi tehlikeli durumların yaşanmayacağı söyleniyor. Ayrıca bu pilin -60C ile 120C sıcaklık aralığında sorunsuz çalışabileceği düşünülüyor.

Nükleer Pil Sayesinde Telefonu 1 Kere Şarj Etmek Yetecek!

Nükleer pil, şu an test aşamasında!

Betavolt, ilk nükleer pil modelinin 3V voltajda 100 mikrowatt güç sağlayabildiğini bildiriyor. 15x15x5 milimetre boyutlarındaki pil, gelecek için de heyecan uyandırıyor. Şirket, 2025 yılı itibarıyla 1 watt güç sağlayabilecek teknolojiye erişmeyi hedefliyor.

Öte yandan şirket, şu an nükleer pil teknolojisinin pilot test aşamasında olduğunu da bildiriyor. Eğer testler başarılı sonuçlanırsa, yakın gelecekte telefonlar ve drone’lar için ticari çözümlerin üretilmesi gündemde. Hatta pek çok farklı kablosuz cihazda da kullanılabilir. Tabii an itibarıyla net bir tarih verilemiyor.

İlgili Haberler

>> En Değerli Şirket Belli Oldu! Microsoft’tan Apple’a Tarihi Çalım!