Oppo Find X2 10 Bin TL Eder mi? Sizler için inceledik…

Birlikte geçirdiğimiz dört günün ardından Oppo Find X2 ile ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşıyorum. Bu yeni amiral gemisi 10 Bin TL’yi hak ediyor mu?

Oppo’nun geçen yıl piyasaya sürdüğü telefonlara baktığımızda, hedefin genellikle giriş-orta segmentten orta-üst segmente kadar genişlediğini görüyoruz. Aslında Oppo uzun zamandır gerçek bir amiral gemisi telefonu yapmadı. 2020’nin başında bu boşluğu dolduran telefonlar; Oppo Find X2 ve Find X2 Pro tanıtıldı. Bu telefonlardan ilkini yaklaşık dört gün deneyimleme fırsatımız oldu. Deneyimlerimizi sizin için hazırladığımız Oppo Find X2 inceleme makalemizde anlatıyoruz.

Oppo Find X2 ‘de amiral gemisi telefonlarda gördüğümüz birçok tasarım öğesi bulduk. Ön yüzey Corning Gorilla Glass 6 ile kaplanmış, kenarlara doğru kıvrımlı (kavisli) bir tasarıma Arka bölüme doğru da telefon hafifçe kavisli. Ancak ön tarafa kadar değil ve bu iki yüzey kenarlardaki alüminyum çerçeve ile ayrılmış. Sahip olduğumuz Find X2 ‘nin siyah versiyonunun arkası seramikten yapılmış.

Bu yüzeyin kamera modülü boyunca dikey çizgi üzerinde yatan kısmı düz ve parlak, geri kalanı da dairesel bir desende tasarlanmış. Arka tarafın parmak izi tutma konusunda rahatsız edici bir durumu var. Fakat 10 bin TL’lik ir telefonu kılıfsız kullanmayı düşünmeyin. Kutunun içerisinden çıkan şeffaf silikon kılıfı hemen kullanmaya başlamalısınız. Bu sayede şık tasarımı gizlemeden kullanım mümkün. Sonrasında belki daha kaliteli bir kılıf alabilirsiniz.

IP54 ile Sıvı Koruması

Oppo Find X2, IP54 sertifikası ile belgelenmiş ve sıvı sıçramalarına dayanıklı bir telefon. Havuzda veya denizde rahatça kullanamayabilirsiniz, ancak telefonu yağmurda su veya başka bir sıvı dökülmesine karşı korumanız mümkün.

Find X2’nin uzun kenarlarında yuvarlak çizgiler olsa da, üst ve alt kenarların kavisli bir görünüme sahip olduğunu görüyoruz. Alt kenarda bir USB-C bağlantı noktası, bir nano SIM kart tepsisi, bir mikrofon ve bir hoparlör var. Üst kenarda da ikinci bir mikrofon bulunmakta. Ses seviyesi tuşları sol kenarda bulunuyor ve tek elle kolayca çalıştırılabiliyor. Güç düğmesi sağ kenarda bulunuyor ve yine tek elle erişim oldukça rahat. Güç düğmesinde de yeşil bir işaret var. Bu işaret, düğmeyi manuel olarak bulmayı da kolaylaştırıyor. Tuşların derinliği iyi, kullanım zor değil. Hafif bir basınç ile kolayca kullanılabilir.

Ön taraftaki ekranın geniş bir alanı kapladığını görüyoruz. Zaten Yüzde 90.9 ekran-gövde oranı ile Find X2 burada farkını gösteriyor. Ekranın sol üst köşesinde bir selfie kamera bulunmakta. Ekranın üstünde ön tarafın alüminyum çerçeveyle buluştuğu bir ahize hoparlörü var.

Arkada, dikdörtgen bir modülde dizilmiş üç kamera görüyoruz. Bu modüle çift LED flaş da bulunmakta. Ayrıca bu modülde üçüncü bir mikrofon görüyoruz. Kamera modülü hafifçe dışarıya doğru çıkıntılı. Find X2 şık bir arka tasarıma sahip ve kamera modülünün görünümü ona uygun tasarlanmış.

Find X2 büyük ekranlı bir telefon olsa da, tek elle tutmak ve kullanmak çok zor değil. Telefon elle kaymıyor ve yüzey sürtünmesi de başarılı. Yandaki tuşların düzeni, telefonu kullanmak için avuç içinde hareket etme ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.Oppo Find X2

Oppo Find X2 İncelemesi: Ekran ve Ses

Oppo Find X2, 6.7 inç, 1440 x 3168 piksel çözünürlüğe sahip AMOLED ekrana sahip. 513 ppi’lik yüksek piksel yoğunluğu ile ekran son derece net ve keskin metin ve grafikler sunuyor. Tabii ki, pilden tasarruf etmek için ekranı maksimum çözünürlük yerine Full HD + çözünürlükte de kullanabilirsiniz. Aslında, farklılığa yüzeysel olarak baktığınızda anlaşılması kolay değil. Bununla birlikte, dikkatle baktığınızda keskinlik farkını görebilirsiniz. Belki bunu otomatikleştirebilir ve Find X2’nin ekran çözünürlüğünü içeriğe göre ayarlamasına izin verebilirsiniz. Bu şekilde, pil tüketimini optimum düzeyde tutmaya yardımcı olacaksınız.

Ekranın bir diğer özelliği de 120 Hz yenileme hızını desteklemesi. Bu şekilde, kullanıcı arayüzüne göz atarken veya oyun oynarken daha akıcı grafiklerden yararlanma veya geçişleri daha sorunsuz görme şansına sahip olacaksınız. Samsung Galaxy S20 ailesinin üyeleri ile gördüğümüzün aksine, Oppo Find X2’deki maksimum ekran çözünürlüğünde 120 Hz yenileme hızının keyfini çıkarabilirsiniz. Ekran yenileme hızını otomatik olarak da seçebilirsiniz. Elbette, yüksek yenileme hızı daha fazla pil tüketimi anlamına geliyor.

AMOLED ekranın Find X2’deki özellikleri sadece çözünürlük ve yenileme hızı ile sınırlı değildir. Apple iPhone 11 Pro Max ile karşılaştırdığımızda, maksimum ekran parlaklığının aynı seviyelerde olduğunu görüyoruz. Ortalama parlaklığın üzerine çıkan ekran, HDR içeriğini de iyi gösteriyor. Netflix’te HDR içeriğini de destekler. Ekran parlaklığı o kadar yüksektir ki, geceleri karanlık bir odada ekran parlaklığını en aza indirseniz bile, parlaklığın istenen seviyenin üzerinde olduğunu hissedebilirsiniz. Yüksek parlaklık, telefonu dışarıda bile rahatça kullanmanızı sağlıyor.

Her Şeyi Otomatik Yapabilirsiniz

Ekranın renk sıcaklığını ortamdaki ışığa göre otomatik olarak ayarlamak mümkün. Tabii ki, ekranın renk sıcaklığını isteklerinize göre de değiştirebilirsiniz. Düşük parlaklık titreşimini azaltan, gözü daha rahat hale getiren bir özellik de bulunuyor. O1 Ultra Video Motoru, ayrıntıları daha net göstermek veya videoların hareketini 60 fps’ye yükseltmek için HDR videoları keskinleştirerek  daha gerçekçi görünmelerini sağlıyor.

Ses tarafında, Oppo Find X2’nin iki hoparlörü var. Bunlardan biri alt kenarda, diğeri ekranın hemen üstünde. Alt kısımdaki hoparlör biraz daha yüksek ses çıkışı sunuyor gibi görünse de, stereo ses efekti genellikle iyi. Tiz seviyesi aşırıya kaçmıyor, ancak basların çok güçlü olmadığını da söylememde fayda var. Kutudan çıkan kulaklıklar yeterli seviyede. USB-C bağlantı noktasından bağlanan kulaklıklar için cihaz üzerinde 3.5 mm kulaklık girişi aramanıza gerek yok çünkü konumlandırılmamış. İyi bir müzik ve sinema deneyimi için Dolby Atmos desteğine sahip bir Bluetooth kulaklık seçmek daha mantıklı olabilir.

Oppo Find X2 İncelemesi: Performans ve Pil

Oppo Find X2, şu anda satın alabileceğiniz birkaç Snapdragon 865 işlemcili telefonundan biri. 7nm tabanlı işlemci sekiz çekirdek içeriyor. Ayrıca, Adreno 650 GPU da bulunmakta. İşlemciye 12 GB RAM ve 256 GB dahili bellek eşlik ediyor. MicroSD kart yuvası yok. Ancak yüksek kapasiteli dahili bellek çoğu kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Bulut depolama hizmetleri zaten fotoğraf ve video depolama için zengin destek sunuyor. Bu şekilde, fotoğraflar ve videolar zaman geçtikçe cihazınızda fazla yer kaplamaz. Yedeklediğiniz fotoğrafları ve videoları Find X2’den otomatik olarak yedekleyebilir ve kaldırabilirsiniz.

Kağıt üzerinde Find X2 ‘nin güçlü bir donanım paketine sahip olduğu görülüyor. Bu güç pratikte de kendini gösteriyor. Telefonun kullanıcı arayüzü gerçekten akıcı. Akıcılığın etkisi 120 Hz yenileme hızında daha fazla görülüyor ve çok etkileyici. Uygulamalar ve oyunlar hızlı açılıyor. Web sitelerini yüklemek ve sayfada gezinmek de hızlı. Kısacası, Find X2 beklenen yüksek performansı sunuyor. Oyun tarafında, bu gücün sonuçları görülebiliyor. PUBG Mobile’ı HDR görüntüler ve yüksek hızlı grafikler ile sorunsuz bir şekilde oynamak mümkün. Aynı şey diğer oyunlarda da geçerli. Isınma söz konusu olduğunda, telefonun sıcaklığının arttığını hissediyorsunuz. Fakat bu sıcaklık artışı rahatsız edici seviyelerde değil.Oppo Find

Şarj Dediğin Böyle Olur

Pil, Oppo Find X2’nin güçlü yönlerinden biri. Telefonun 4200 mAh kapasiteli bir pili var. Bu pil normal yoğunlukta kullanımda kolayca bir gün geçiriyor. Biraz daha az sıklıkta kullandığınızda ve gerektiğinde pil tasarrufu modunu etkinleştirip ekran çözünürlüğünü ve yenileme hızını düşürdüğünüzde, iki güne kadar çalışmayı bile düşünebilirsiniz.

Find X2’nin pil performansı hakkında etkileyici olan şey, hızlı şarj olması. Kutudan çıkan Süper VOOC hızlı şarj adaptörü ile Find X2’nin pilini çok, çok hızlı bir şekilde şarj etmek mümkün. Gerçekleştirdiğimiz şarj testinde, telefonun açılmasından itibaren yüzde 50 şarşa yaklaşık 13 dakikada geldi Sadece 34 dakika içinde telefonun pili tamamen şarj olmuştu. Bu hızlı şarj performansından sonra, Oppo Find X2 ‘yi neredeyse her zaman kesintisiz olarak kullanabileceksiniz. Cihazın kablosuz şarj özelliği yok. Belki bu kadar bir bedel ödeyince bu özelliği de kullanmak istersiniz fakat yapacak bir şey yok. Kabloyla bu kadar kısa sürede şarj edilebilen telefon için bu eksiklik bir sorun gibi görünmüyor.

Yazılım

Oppo Find X2, Android 10 yüklü olarak geliyor. Bunun da ötesinde, Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü ColorOS 7 cihaz üzerinde kurulu. Daha doğrusu, ColorOS 7.1 kurulu. Oppo, ColorOS’un yeni sürümünde kullanıcılara daha fazla özelleştirme imkanı sunuyor. Uygulama simgelerinin görünümünü değiştirmek bunlardan biri. Ayrıca hızlı ayarlar bölümünde, kontrollerin boyutları küçültülmüş ve aralarındaki mesafe artırılmış.

Yüklü uygulamalara baktığımızda, birçok Google uygulamasının en başından itibaren kullanıma hazır olduğunu görüyoruz. Opera, OfficeSuite, Netflix gibi uygulamalarla yüklü olarak geliyor. Soloop adlı fotoğraf ve videolardan klip oluşturmaya izin veren bir uygulama da var. Dosya Yöneticisi, Posta, Müzik, Videolar gibi araçlar da mevcut. Oppo Relax adlı yeni bir uygulama, uykuya dalmanıza veya rahatlatıcı sesleri dinleyerek daha rahat odaklanmanıza yardımcı oluyor. Bunların dışında Google Play’den daha fazla uygulama yükleyebiliyorsunuz.

Akıllı Kenar Çubuğu Yardımınıza Koşuyor

Ayarlar bölümüne baktığımızda, burada menülerde çeşitli özelliklerin gizlendiğini görüyoruz. Örneğin, Kolaylaştırıcı Araçları bölümüne girerek Gezinme Düğmelerini ayarlayabilir veya Android’in klasik gezinme denetimleri yerine manuel hareket denetimlerinden yararlanabilirsiniz. Önceki Oppo telefonlarından bildiğimiz Akıllı Kenar Çubuğu, ekran görüntüleri veya videolar çekmek ve sık kullanılan uygulamalara hızlı bir şekilde erişme fırsatı sunuyor. El Hareketleri ve Hareketler bölümünden, ekran kapalıyken gerçekleştirebileceğiniz hareketleri ayarlayabilir veya üç parmakla aşağı kaydırarak ekran görüntü alma özelliğini aktifleştirebilirsiniz.

Güvenlik tarafına baktığımızda, Oppo Find X2’de bir ekran içi parmak izi okuyucusu olduğunu görüyoruz. Optik parmak izi okuyucu hızlı bir şekilde çalışıyor ve ekranın kilidini pratik olarak açmanıza olanak tanıyor. Yüz tanıma özelliğini de kullanabilirsiniz, ancak iki boyutlu tarama yapıldığından güvenlik düzeyi parmak izi okuyucusundan daha düşük olacaktır.

Önceki Oppo telefonlarda oyun bölümünü görmüştük.Find X2’de yüklediğiniz bazı oyunlar otomatik olarak buraya yerleştirilir. Buradan açılırsa, performans artırma araçlarını kullanmak veya hızlı bir şekilde ekran görüntüsü veya video çekmek gibi avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Çoklu görev desteği, 6,7 inç ekranda daha verimli bir şekilde kullanılabilir. ColorOS 7 aynı zamanda bölünmüş bir ekranda iki uygulamayı aynı anda kullanmanıza izin veren Bölünmüş Ekran özelliğine sahip. Ekranda üç parmağınızı kaydırdığınızda, o anda açık olan uygulama yukarı kayar ve ekranda açılan yerde ikinci bir uygulama açma olanağına sahip olursunuz. Bu özellik bir yandan videoları izlemek, diğer yandan internette gezinmek veya diğer senaryolar için yararlı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Oppo Find X2 İncelemesi: Kamera

Oppo Find X2’nin arka bölümünde üç kamera var. 48 megapiksel ana kamera f / 1.7 diyafram değerine sahip. Lazer otomatik odaklama, optik görüntü sabitleme de mevcut. Telefoto kamera 13 megapiksel, f / 2.4, optik görüntü sabitleme özelliğine sahip. Ultra geniş açılı kamera 12 megapiksel çözünürlüğe ve f / 2,2 diyaframa sahip. Ön tarafta 32 megapiksel f / 2.4 selfie kamerası bulunmakta.

Find X2 ile varsayılan olarak 12 megapiksel fotoğraf çekiliyor. 48 megapiksel tam çözünürlüklü fotoğraf çekmek için, kamera uygulamasındaki menü simgesini tıklamanız ve açılan panelden 48 MP modunu seçmeniz gerekir. Daha önce deneyimlediğimiz Oppo’nun telefonlarında gördüğümüz kamera uygulaması X2’de küçük güncellemelerle sunuluyor. Ekranın bir tarafında hızlı kontroller ve ayarlar bulunuyor. Diğer tarafta, çekim modlarında bir anahtar ve çekim düğmesi var. Kamera değiştirme düğmesi de burada bulunuyor.

Yeterli ışık koşullarında çekilen fotoğraflarda renklerin parlaklığı ve canlılığı etkileyici. Renk sıcaklığı belirli sahnelerde normalden daha yüksek. Instagram’da çok takdir edilecek fotoğraflar çekebilirsiniz. 5x hibrit zum da iyi çalışıyor, görüntü kalitesi kaybı düşük. Telefoto lensin optik görüntü sabitleme özelliği sayesinde netliği kaybetmeden 2x optik zoom yaparken çekim yapabilirsiniz.

Örnek Fotoğraflara buradan erişebilirsiniz.

Lenslerin Renk Sıcaklıkları Farklı

Ultra geniş açılı lensin ve telefoto lensin renk sıcaklığı, ana lensin renk sıcaklığından biraz daha düşük, yani renkler biraz daha soğuk görünüyor. Özellikle fotoğraf veya video çekimi sırasında yakınlaştırır veya uzaklaştırırsanız lensler arasındaki geçişi fark edeceksiniz. Şunu da belirtmeliyim Find X2 ‘nin kamera uygulamasında yapay zeka destekli sahne modları da mevcut.

Find X2 ‘nin düşük ışık çekimlerini de genellikle iyi buldum. Ana kamerayla çekim yaparken parazit etkisi düşük. Yakınlaştırdığımızda, gürültü efekti daha görünür hale geliyor. Düşük parazit ve yüksek ayrıntılar, düşük ışıkta 48 megapiksel tam çözünürlüklü fotoğraflarda öne çıkıyor. Cihazda Gece modu da mevcut. Fakat bu modda pozlama süresi biraz fazla gibi. Fotoğraf modunda gece manzarası çekimleri yapmak daha yerinde olabilir.

Ultra geniş açılı mercekle çekilen fotoğraflar ana kamerayla çekilen fotoğraflardan daha soğuk renklere sahip olsa da, bu kameranın çekimleri de tatmin edicidir. Portre fotoğraflarında, özellikle ince saç tellerinin ayrılmasında iyileştirmeye ihtiyaç var. Ayrıca, ön plan nesnesini ve arka planı ayıran çizgi, bazı karelerde çok keskin ve farklı görünüyor. Makro çekimlerde ise Oppo Find X2 ‘nin başarısını tartışmamak gerekiyor. BU konuda gayet iyi.

Oppo Find X2, saniyede 60 karede 4K videoya kadar farklı çözünürlüklerde ve kare hızlarında çekim imkanı sunuyor. Optik görüntü sabitleme, hem ana kamerada hem de telefoto kamerada mevcut. Bunun yanında yazılımın videoları düzeltmek için desteklendiği belli. Bazı durumlarda, görüntünün yazılım müdahalesi ile dengelendiğini anlayabiliyorsunuz.

Cihazın 4K çekimleri de gayet başarılı. Görüntü kalitesi, renklerin canlılığı ve parlaklık da oldukça etkileyici. Özellikle güneşli havalarda etkileyici çekimler yapabilirsiniz. Video çekimi sırasında yakınlaştırma veya uzaklaştırma yaparken lensler arasındaki geçiş görünüyor. Lensler arasındaki geçişlerde hafif bir titreşim hissediliyor. Video çekiminde ses kalitesini iyi bulduğumu da söylememde fayda var.

Oppo Find X2

Sonuç

Oppo Find X2 tam bir amiral gemisi olarak karşımıza çıkmış durumda. Telefon üst sınıf cihazlar için uygun bir tasarıma sahip. Malzeme kalitesi de yüksek. Ekran istenilen ve beklenen standartları karşılıyor, hatta üzerinde diyebilirim. Pil performansı da iyi, hızlı şarj performansı inanılmaz. Eğer Find X2 alacaksanız şarjla ilgili herhangi bir probleminiz olmayacak. Snapdragon 865 işlemci şu anda bir akıllı telefondan alabileceğiniz en iyi performansı sunuyor. Yüksek profilli oyunlardaki farkı açıkça görebilirsiniz.

Yazılım tarafında, ColorOS’un yeni sürümü ile özelleştirme olasılığının arttığını görüyoruz. Öte yandan, kullanımı kolaylaştıran çeşitli araçlar ve hareketler deneyimi de arttırmış durumda. Kamera bu akıllı telefona uygun özellikler sunuyor.

Oppo Find X2, amiral gemisi telefon arayanlar için nispeten uygun bir alternatif. Akıllı telefon kararı vermeden önce bu telefonu değerlendirme listesine eklemenizi öneririm.

Gelelim asıl soruya. Find X2 ülkemizde 9.999 TL bedelle satışa sunulmuş durumda. 1 Lira’da ben koyayım oldu mu 10 Bin TL. Bu telefon 10 Bin TL eder mi? Ürünlerin Benchmark testlerine baktığımızda sonucun açıkça ortada olduğunu görüyoruz. Find X2 yaptığımız Antutu testinde 547938 puan aldı. Samsung Galaxy S20 Plus Exynos 990 işlemcili modeli ise 502264 puan alıyor. Oppo 256 GB depolama ve 12 GB RAM sunarken Galaxy S20 Plus 128 GB depolama ve 8 GB RAM sunuyor. Samsung Galaxy S20 Plus 9199 TL ediyorsa Oppo Find X2 10 Bin TL’nin üzerini hak ediyor. Ürünün fiyatının da rakiplerine göre uygun değerlerde sunulduğunu söylemeliyim.

>> OPPO ekran kırılmalara karşı 1 yıl garanti sunacak!