Şafak Makina Dijital Dönüşüm Sürecinde HPE’yi Tercih Etti

Şafak Makina 1955 yılından bu yana makine imalat sektöründe hizmet veriyor. Geçmiş dönemde yaşadığı verimlilik problemlerini aşmak isteyen firma Dijital Dönüşüm süreçlerinde yeni teknolojilerin verdiği avantajlarından faydalanarak verimliliğini kat ve kat artırdı.

Şafak Makina tüm dünya otomotiv ve traktör ana sanayilerine 2500’ün üzerinde farklı ürün üretiyor. 2018 Yılında Düzce organize sanayi bölgesindeki 30.000 m2 kapalı alana sahip yeni fabrikasında imalat süreçlerine devam eden firmanın Ar-Ge çalışmaları da bulunuyor. Firma imalat sektörü için tasarladığı ve ürettiği makinaları yalnızca kendisi kullanmıyor. Bu ürünleri dünya piyasasına sunarak Türkiye’de geliştirdiği teknolojiyi ihraç ediyor.

Şafak Makina geçmiş dönemde sahip olduğu teknoloji ile verimlilik konusunda problemler yaşıyordu. Bu sebeple yönetim kadrosunun da desteği ile birlikte harekete geçen BT departmanı mevcut sunucu yapısını güncel teknoloji ile değiştirme kararı aldı. Böylece sistem performansı ve felaket senaryolarının da dikkate alınması ile iş sürekliliğinin maksimum boyuta taşınması hedeflendi.

Şafak Makine Bilgi İşlem Yöneticisi Halis Kaya gerçekleştirilen proje hakkında şunları söylüyor: “Proje kapsamında depolama snapshot özelliğini kullanmak istediğimiz için kullandığımız yedekleme yazılımının uygulama ve dosya tabanlı kurtarma özelliklerini rahatlıkla kullanabileceğimiz klasik mimariden yana karar kıldık. Bunun akabinde fiyat-performans kriterlerini benzer markalar üzerinde karşılaştırdık.

HPE’nin bizlere sunmuş olduğu fiyat-performans değeri sayesinde tercihimizi gerçekleştirdik. HPE StoreOnce ürünün varlığı bizi HF40 ve beraberinde StoreOnce ikilisini tercihe yönlendirdi. Başlangıçta yapımız içerisinde SAN switch kullanmayı düşünmedik ancak yedekleme trafiğinin mevcut yapıdan bağımsız olması ve performans gibi kriterler ile SAN mimarisini de projeye dahil ettik.

Bunlara ek olarak, hibrit bir yapıya sahip olmasına karşın IO değerlerinin yüksek olması ve akıllı bir mimariye sahip olması, tekilleştirme-sıkıştırma özelliğini barındırması, depolama ile ilgili işlemlerin VCenter üzerinden yapabilmesi gibi sebepler ile de Nimble konusunda karar kıldık.

Projemizi detaylandırmamızın ardından hemen harekete geçtik ve kurulma işlemlerini gerçekleştirdik. Kısa sürede yeni sistemi aya kaldırmamızın ardından iş verimliliği konusunda hemen geri dönüşler almaya başladık. Önceden 2 saat süren bir yedekleme işlemi 1 dakikaya kadar düştü. Kullanıcı tarafında yaşanılan performans şikâyetleri yerini memnuiyete bıraktı. 2 saatte bir yaşanılan ERP kesinti problemi ortadan kalktı. Yönetim VLAN’ı ile VMware, Tape Ünitesi, Store Once ve Veeam sunucularının mevcut ağ özelinde korumalı bir yapı içerisinde barındırılması sağlandı.

Eski mimaride depolamaya olan bağımlılığımız yeni yapı ile minimize edildi. Bütün yedekleme trafiği omurga switch’e ulaşmadan SAN siwtch’ler üzerinden akması sağlanarak mevcut yapıdan yedekleme trafiğinin yükü kaldırıldı. Nible depolama ürününün snapshot özelliği ve Veeam uyumluluğu ile uygulama ve dosya bazlı kurtarma işlemine olanak sağlandı.

Bunların yanı sıra yeni sistem altyapımızda kullanılan donanımların çift yedekli olması sağlanarak iş sürekliliği maksimum boyuta taşındı. Eski yapıda ERP üzerindeki bir sorgu 35 dakika sürüyorken yeni yapıda aynı sorgunun 5 dakika 26 saniye sürdüğü performans testlerinde gözlemlemedik.

Yeni sistemimiz artık bizlere çok daha fazla güven veriyor diyebilirim, Eskiden yaşadığımız sorunların hiç birisi ile boğuşmuyoruz. Bu da bizlere sahip olduğumuz zamanı daha verimli kullanma imkanı sağlıyor. İş sürekliliği ve departmanlarımızın sahip olduğu işlem performansı kat kat arttı.

Ayrıca yeni sistemimize aylık ödemeler şeklinde çok avantajlı bir finansman desteği ile sahip olduk. Kesinlikle HPE’nin sunduğu finansman desteğinden benzer firmaların istifade etmelerini isterim. Fiyat-performans olarak projeyi değerlendirdiğimde gerek firma yönetimi ve çalışanlarını, gerekse sistem Yönetimi açısından beni son derece memnun eden bir sonuç ile karşılaştığımı söyleyebilirim. Benzer projelerde görev alan BT yöneticilerine vereceğim en önemli öneri, güçlü bir marka ile çalışmaları olacaktır. Sadece ürün satan değil, katma değer üreten bir marka ve iş ortağı ile ilerlemelerini tavsiye ediyorum. Bizlere bu projede destek olan HPE ailesine, ürünlerin temini ve kurulumu sırasında yanımızda olan Asır Bilgisayar ve Tech Data ekibine teşekkür ederim. “

Şafak Makina çözüm ortağı olarak proje kapsamında çalışmalarını yürüten Asır Digital Bilgi Sistemleri Satış Takım Lideri Hakan Kazan proje hakkında şunları söylüyor: “

Asır Digital Bilgi Sistemleri 25 yılı aşkın tecrübesiyle özel ve resmi kurumların iletişim ve bilgisayar teknolojilerini en iyi ve uygun şekilde kullanmaları için projeler yapmak, geliştirmek, uygulamak, yönetmek ve devamlılığını sağlamak amacıyla hizmet veriyor.

Şafak Makine ile gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında önce verimliliğe odaklandık diyebilirim. Geçmişte kullanılan sistemlerin hantallığı firmanın verimli çalışmasını ve iş sürekliliğini fazlasıyla etkiliyordu. BU bağlamda firmanın ağ ve sunucu performansı, yedekleme sıklığı, yedekleme ve kurtarma performansını geliştirmek temel hedefimiz oldu. Bu alanlarda gelişen teknoloji ürünlerinin en yenilerini kullanarak iş sürekliliğini maksimum boyuta taşımayı amaçladık.

Sistemde oluşacak arızaların HPE tarafından sürekli gözlemleniyor olması. HPE’nin sunduğu satış öncesi ve sonrası destek. Ek olarak sunulan aylık ödeme modelli finansman desteği, gerçekleştirilen proje içerisinde HPE ürünlerinin kullanılmasında olumlu etkisi olduğunu söyleyebilirim.

Gerçekleştirdiğimiz fizibilite çalışmasının ardında Şafak makina yetkilileri ile birlikte altyapıda HPE Nimble Storage , yedekleme için HPE StoreOnce ,SAN Switch , DL380 Sunucular , backup içinse HPE Tape Ünitesi kullanmaya karar verdik.

Kurulum öncesinde her detay topolojiye aktarıldı. Nasıl bir süreç izleyeceğimiz, hangi aşamada hangi ürünü, hangi seçenekler ve opsiyonlar ile devreye alacağımızı yaptığımız toplantılarda kararlaştırdık. Eski yapıdan yeni yapıya geçişin kademeli olması ve en küçük bir kesintinin söz konusu olmaması planlandı. Kullanıcılar gerçekleştirdiğimiz projenin sadece performans konusunda yaşadıkları problemler ortadan kaybolduğunda farkında oldular. Bunun temelinde ise Şafak makine ile gerçekleştirdiğimiz iyi bir planlama ve çalışma sistemi yatıyor.

Böyle bir proje içerisinde Asır Digital Bilgi Sistemleri olarak yer aldığımız için sevinçliyiz. Şafak Makine gibi Türkiye içerisinde yerli üretim yapan firmaların teknolojiyi kullanarak kendilerini geliştirdiğini ve rekabetçi piyasalarda rakiplerine göre bir adım önde olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. “

Asır Digital Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Mesut Ayvaz konu hakkında yaptığı açıklamada dijitalleşme ekonomisinin öneminden bahsetti ve sözlerine şunları ekledi:  “Son zamanlarda en çok konuştuğumuz konuların başında dijital transformasyon yani dönüşüm gelmektedir. Dijital dönüşüm her boyuttaki şirketlerin hayata geçirmesi gereken en büyük adımlardan biri haline gelmiştir.

Dijital dönüşüm her şirket için farklı görüneceğinden , herkes için geçerli olan bir tanımı kesin olarak belirlemek zor olabilir.Bununla birlikte dijital dönüşümü teknolojinin , bir işletmenin tüm alanlarına entegre edilmesi olarak tanımlayabiliriz.

Diğer yandan insanlar, cihazlar ve nesneler sürekli olarak veri paylaştığından herkes ve her şey bağlantılı hale geldi. Araştırmalara göre; 2022’ye kadar dünya çapında 50 milyar cihazın bağlı olması bekleniyor. Diğer yandan 2025 itibarıyla veriler dünya çapında 175 zettabayta çıkacak ve dünyadaki verilerin yaklaşık yüzde 30’unun gerçek zamanlı işlemeye ihtiyacı olacak. Artık her yerde uygulamalar ve verilerle beslenen, uçtan buluta her şeyin bağlı olduğu, işletmelerin her yerden değer elde ettiği, yeni fırsatları ortaya çıkardığı, yeni deneyimleri, verimliliği, hizmetleri ve daha fazlasını ortaya koyan bir dijital dönüşüm dalgası başlıyor.

Dijital dönüşüm ve anlamlı veri geleceğe hazır olmak isteyen her şirketin odağında olması gereken önemli bir konudur. Asır Bilgisayar sistemleri bu dönüşümü tüm paydaşlarında uygulayan ve bunu tüm müşterilerine sunan Türkiye’nin en büyük sistem entegratörlerinden biri olarak bilinmektedir. Bu dönüşüm yolculuğunda Asır Dijital Bilgi Sistemleri olarak yeni yüzümüzle hizmet vermeye devam edeceğiz.”