Yalan Söyleyenleri Tespit Eden Uygulama Geliştirildi: İşe Yarıyor!

Google yapay zekası

Uzun uğraşlar sonucunda yalan söyleyenleri tespit eden uygulama yapıldı. Bu uygulamanın işe yaradığı söyleniyor. Peki bu sistem nasıl çalışıyor?

Japonya’da önemli bir şirket olan DeepScore, kimsenin pek ilgilenmediği bir alana yöneldi. Yalan makinesi olarak bilinen makine geliştirmek yerine bunu bir uygulama haline getirdi. İsteyen kişiler bu uygulama ile birlikte karşı tarafın yalan söyleyip söylemediğini anlayabiliyor. Bu uygulamanın özellikle bazı riskli sektörler için üretildiği ifade ediliyor.

Bazı sektörlerde karşı tarafın yalan söyleyip söylemediğini anlamak çok büyük bir öneme sahip. Mesela güvenlik alanında kritik bir önemde diyebiliriz. Ayrıca sigorta şirketleri için de karşı tarafın doğruyu söylemesi oldukça kritik. Yalan beyanlar nedeniyle bazı sigorta şirketleri zarar edebiliyor.

Yalan söyleyenleri tespit eden uygulama nasıl çalışıyor?

Yeni geliştirilen bu uygulamada karşı tarafın yalan söylediği son derece basit bir yöntemle anlaşılabiliyor. Jest ve mimikler ayrıntılı bir şekilde kontrol edildikten sonra bu kişinin yalan söyleyip söylemediği farkediliyor. Elbette kendiliğinden farketme durumu yok. Yapay zeka, yalan söyleyen insanların derin öğrenme ile mimiklerini öğreniyor.

yalan söyleyenleri tespit eden uygulama

Yapay zeka sistemleri bu tür işlerde son zamanlarda çok fazla kullanılıyor. Özellikle de derin öğrenme yöntemi bu konuda büyük bir destek sunuyor. Uygulamayı geliştiren şirket tarafından ifade edildiğine göre yüzde 70 oranlarında doğruluk payı var. Böylesine yüksek miktarda doğruluk payının olması işin en iyi taraflarından.

Yalan söylendiğini anlayan sistem nerelerde kullanılıyor

Yalan söyleyenleri tespit eden uygulama, özellikle de bankacılık ve sigorta gibi alanlarda kullanılacak. Bu sayede karşı tarafın ne için kredi istediği veya kredi verildiğinde neler yapacağı anlaşılabiliyor. Ayrıca gelir ve diğer sorularda da benzer doğruluk payına ulaşılması hedefleniyor.

Şirket CEO’su Shirabe Ogino, bu sistemin güvenliği ile alakalı pek bilgi vermiyor. Ona göre sistemden rahatsız olanlar başka bir şirketle anlaşabilir. Yani işin gizlilik konusu tamamen muamma. Zaten böyle bir kaygılarının da olmadığı görülüyor. Peki sizce bu tür sistemler kullanılmalı mı? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

İlgili Haberler:

>> Türk Telekom ve Juniper Networks 5G Teknolojisinde Tüm Dünyada Çığır Açacak

>> MediaTek Dimensity 1000 5G çipsetini tanıttı. İşte Yeni Üst Seviye Ürünün Detayları…