Yapay zeka, insan iş gücü için de iyi bir haber

Yapay zeka iş hayatına nasıl yön verecek? Yeditepe Üniversitesi, yapay zeka çalışma grubu

Yapay zeka insanlara baş kaldırıp dünyayı ele geçirmeyecek. Yapay zeka bizim ona öğrettiğimizi öğrenir ve biz ona işimizin gelecekte nasıl olmasını istediğimizi öğretiyoruz: güvenli, esnek, verimli ve son derece üretken olmayı. Citrix’e göre, yapay zeka işlerimizi elimizden almayacak, aksine insanları daha verimli hale getirecek. 

Citrix CTO’su Christian Reilly’e göre, yapay zeka, tüm ekonomileri etkileyen muazzam yetenek sıkıntısını gidermek için kritik öneme sahip olacak. Sıradan işleri insanların omuzlarından almak için teknolojiye ihtiyacımız var, böylece işletmeleri ileri taşıyacak üst düzey görevlere odaklanabileceğiz. Mevcut yetenekler, özellikle de sürekli duyduğumuz Y kuşağı için yarışan şirketler açısından bakıldığında, akıllı işyeri teknolojileri yetenek savaşını kazanmada da kritik öneme sahip olacak. İnsanlar, istedikleri yerde, istedikleri şekilde ve zamanda çalışabilmeleri yönünde artan bir beklentiye sahipler. Yapay zeka, güvenlikten ödün vermeden bu esnekliği sunmayı mümkün kılacak; böylece insanlar, kendileri için en uygun işleri yapmalarına ve en iyi kariyerlere sahip olmalarına yardımcı olacak türden bir modern iş deneyimi elde edebilecekler. 

Reilly, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Yapay zeka mevcut eğilimlerden yola çıkarak; işletmeleri daha akıllı, süreçleri daha verimli, deneyimleri daha kişisel ve müşterileri daha memnun yapacağınızı söyleyebilir. Ancak bunlar, felaket tellallarının daha korkunç tahminler yapmalarını engellemiyor. Onlara bakacak olursak, yeni bir dahi makineler sınıfı ortaya çıkıp yavaş, ancak kaçınılmaz bir şekilde her meslekte birer birer insanların yerini alacak ve sonunda çoğumuz işsiz ve yoksul kalacağız. Oysa gerçek hiç böyle distopik olmasa da, bir o kadar dönüştürücü olabilir.”

Reilly’e göre, yapay zeka, bilgi işlemin insan unsurunu tamamladığı ve geliştirdiği için, kuruluşun genelinde bunun gibi stratejik avantajlar elde edebilirsiniz. Sıradan işleri otomatik hale getirerek ve hatayı ortadan kaldırarak, yapay zeka işletmeleri daha verimli yapabilir. Günümüzün baş döndürücü cihaz ve bağlantı matrisinin ürettiği büyük veri yığınından içgörüler edinerek, işletmelerin, çalışanların ve müşterilerin yararı için daha bilinçli kararlar almamıza yardımcı olabilir. Dijital dönüşümün yıldırım hızına ayak uydurmamıza yardımcı olarak, ihlalleri gerçekleşmeden önce önlemek için proaktif problem çözme ve akıllı politikalar yoluyla riskleri yönetmemize olanak sağlar.

Bizim yapay zeka için değil, yapay zekanın bizim için çalışmasını sağlamak

Yapay zeka bir araçtır. Çekiçlerden, buluşsal analiz motorlarına kadar her araç; kullanıcısını daha yetenekli, verimli ve üretken yapmak için hizmet verir. “Yapay zeka belli bazı görevleri insanların ellerinden alabilir, ancak etkisi insanları daha az gerekli yapmak değil, daha verimli yapmak olacaktır” diyen Reilly, sözlerini şöyle sürdürdü; “Örneğin, yapay zekanın baskın olarak kullanıldığı bir alan, görüntü tanımadır. Güvenlik bağlamında bu, BT ortamında bir ihlalin sinyalini verebilecek olağan dışı aktivitenin ve davranışların tespit edilmesi anlamına gelir.

Yapay zeka olmadığında, olağan dışı durumları tespit etmek için daha fazla insan gücü ayırmanız gerekir, ancak aynı zamanda daha az olağan dışı durumu saptayabilir; daha az sayıda ihlali önleyebilir ve hatalı güvenlik açıklarından daha azını çözebilirsiniz. Bu arada da işletmeniz daha fazla zarar görür. Şimdi güvenlik ekibinin cephaneliğine yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini ekleyin. Bu araçlar, bizim onlara öğrettiğimiz becerileri kullanarak arka planda olağan dışı durumları ve tehditleri ararken; güvenlik ve BT çalışanları da güvenliğe daha bütünsel bir yaklaşıma odaklanabilirler. Bu durumda yapay zeka, güvenlik ekibinin çalışmalarını; işlerini ellerinden almadan daha başarılı kılar. Potansiyel olarak daha büyük etkiye sahip ikincil bir sonuç ise, insanların işlerini yapma biçimlerinin verimliliğini ve esnekliğini artırarak tüm iş gücünü daha etkili hale getirebilecek olmasıdır.”

ESET, yarıyıl tatili öncesinde aileleri uyarıyor