Yapay Zeka Seslendirme ile Hayatını Kaybeden Aşçıyı Canlandıracak

2018’de hayatını kaybeden Anthony Bourdain, yapay zeka seslendirme teknolojisiyle kendini anlatacak. Böylece sağlığında sesini miras bırakan ünlü aşçıyı bir kez daha dinleyeceğiz. İşte gelişmenin detayları…

Ünlü aşçı Anthony Bourdain’i konu alacak belgesel yapay zeka teknolojisinin önemli bir kazanımını bize gösteriyor. Daha önce belgesel ekibi, ünlü aşçının vefat etmeden önce sesinin bir yapay zeka simülasyonunu bıraktığını keşfetmişti. Özetle aşçıyı anlatacak Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain belgeselini ünlü aşçı kendisi anlatacak. Yapay zeka ile hazırlanacak ses, aşçının geride bıraktığı metinleri bizim için okuyacak. Ayrıca sesin gerçekçiliği için ünlü aşçının kayıtlı seslerinden de yarım alınacak.

Filmin yönetmeni Morgan Neville ise bunun modern bir anlatım tekniği olduğunu söyledi. Lakin bekleneceği üzere bunun etik olup olmadığı konusunda tartışmalar var. Yönetmen Neville, konu hakkında yaptığı açıklamada bunun yoğun bir çaba olduğunu söyledi. Seslendirmenin mümkün olması için 10 saat makine öğrenmesi dinlemesi gerçekleştiğini söyledi:

“Bay Bourdain’in yazdığı fakat ses kaydının bulunmadığı birkaç cümle var.”

Sonuçta bu çalışmalar sayesinde ünlü aşçının yazdıkları bilgisayar teknolojisiyle hayata geçiyor. Açıklanana göre bu çalışma konusunda Bourdain hanesinin ve edebi konulardaki menejerinin desteği var.

Yapay zeka seslendirme ile tekrar duyacağımız Anthony Bourdain alanında önemli bir isimdi

Ünlü isim 2018 yılında kendi canını almadan önce oldukça popüler bir isimdi. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünyada tanınan isim birçok televizyon yapımına imza attı. Ayrıca yine kendisine ait çok satan kitapları bulunuyor. 2016 yılında Bourdain, Vietnam’ın Hanoi kentinde küçük bir restoranda dönemin ABD başkanı Barrack Obama ile birlikte yemek yedi.

Teknoloji ile ortaya çıkan sesi dinleyen yazar Helen Rosner, ortaya çıkan konuşmanın ürkütücü derecede kusursuz olduğunu belirtti. Bir başka inceleyen Sean Burns ise bu çalışmayı “deepfake” ses olarak nitelendirdi.

Alan Turing Enstitüsü etik başkanı David Leslie, insanların kendini aldatılmış hissetmemesi gerektiğine dikkat çekti. Bu sebeple yapımda yeterince uyarının yer almasının öneminin altını çizdi.

Peki siz bu tarz yapay zeka çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yapay zekanın bu tarz yapımlarda yer alması sizce etik mi? Konu hakkındaki yorumlarınızı bekliyoruz.

Diğer haberler:

>> 5G Teknolojisinin Kullanım Alanları Bakın Nereler Olacak: Yüzyılın İcadı

>> Facebook Covid-19 Konusunda Yanlış Bilgi Veriyor: Joe Biden Konuştu