Yapay Zeka Temelli Yürümeyi ve Uçmayı Becerebilen Yeni Nesil Robot: Leonardo (LEO)

Robot denildiğinde Yapay Zeka ile aynı anlama gelmiyor, fakat günümüzde yapay zekaya sahip robotlar üretilmeye başlanmış bulunmakta.

Robot günümüz tanımıyla, elektronik ve mekanik birimlerden oluşan, algılama yeteneğine sahip olan programlanabilen cihazlardır.

Yapay Zeka ise, geleceğe ilişkin öngörüleri gerçekleştiren bir sistemler bütünüdür. Yapay Zeka tek başına bir teknoloji olmayıp, çeşitli teknoloji argümanlarını bünyesinde barındıran bir sistem olmakla övünür.

Yapay Zeka’nın tanımını sentezlediğinizde, görevlerini yerine getirebilmek için insan zekasının taklidini kendisine sunulan verileri kullanarak yinelemeli şekilde işleyen bir mekanik sistem olduğunu görürsünüz.

Peki insan zekasının taklidiyle gelecek öngörülerini gerçekleştiren bu sistem (AL/Yapay Zeka), insanın anatomik yapısının parçası olan vücut hareketlerinde ne denli isabetlidir?

İşte bu sorunun yanıt bulmuş halidir; Leonardo (Leo).

Peki Yeni Nesil Robot Leonardo Kimdir?

California Institute of Technology, Caltech’de Prof. Soon-Jo Chung ışığında, Doktora kapsamında ben ve takım arkadaşlarım ile birlikte, yaklaşık 3 yıldır üzerinde emek harcayarak geliştirdiğimiz Yapay Zeka temelli, Yeni Nesil Robottur. Adını Legs Onboard Drone’nun kısaltılmış halinden alan Leonardo’ya kısaca Leo ismini verdik.Yeni Nesil Robot: Leonardo

Leonardo adlı Robot için karma teknolojiler kullandık ve bu sayede hem koşma, hem de uçma özelliğine sahip kıldık. Bu iki özelliği arasında kolayca geçiş yapabilen Leo, bu yönüyle bu güne kadar olan benzerlerinden de ayrılan bir nitelik taşımaktadır.

Leo bir cambaz gibi ip üzerinde duruyor, kay kay yapabiliyor, kanguru gibi zıplayabiliyor.

Diğer robotlar sahip oldukları hareket özellikleri ile engebeli düzeylerde takılabiliyor. Leo engebeli düzeylerde de hareket kısıtlılığı yaşamıyor. Tıpkı bir insan gibi hareket edebiliyor. Bu özelliği Uzay Teknolojilerini kapsadığı için, geleceğin Uzay Araştırma Çalışmaları için aranılır bir nitelik taşımakta.

Bununla birlikte üretim hatlarına yönelik denetleme ve hata tespitinin yanı sıra, hızlı bir şekilde hata giderme niteliğine de sahip olması sebebiyle, diğer yandan Sanayii–Endüstri sahasına yönelik birçok ihtiyaca kabiliyet barındırması sebebiyle, Geleceğin Endüstrisine de ışık tutmaktadır.

Omuz bölgesinde dört pervaneli motor bulunan Leo, Bacakları insan gibi eklemli ve 75 santimetre boyundadır. Enerji tüketen pillere ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlandı.

Endüstriyel Robotların en önde gelen özelliklerinden biri olan esneklik, Leonardo’nun her bir kıvrımında yer aldığı için, hibrit hareket kullanarak benzerlerinden en iyi dengeyi kurabilen robot özelliğine de sahiptir.

Endüstri dışında Ev ve Ofis yaşantısında da tasarruf edilebilme özelliğinde olması amaç edinildi için; Leonardo’yu gelecek yıllarda ofis asistanınız yahut evdeki en birincil yardımcınız olarak görmeniz mümkün olabilir. Ve hatta evdeki çocuklarınızı, yaşlılarınızı güvenle emanet edebileceğiniz, siz dışarıdayken evdeki gözünüz olabilecek bir bakıcı.

Kısacası, Robotlar geleceğin ‘’Mekanik Canlıları’’ gibi aramızda var olacak.

Yeni Nesil Robot Leonardo ile ilgili detaylı videoya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yazar:
Dr. Derya Oya Oyan
Kıdemli Bilişim Uzm.
( AL-ROBOTİCS )Yeni Nesil Robot: Leonardoİlgili haberler

>> Ay’ın Mağaralarını Keşfetmesi İçin Robot Geliştiriliyor