Güneş enerjisi panelleri geri dönüşüm için uygun mu?

Güneş enerjisi panelleri

Doğayı daha iyi hale getiren ancak geri dönüşüm için pek de uygun olmayan güneş enerjisi panelleri için bugün yeni bir çözüm bulundu.

Dünyanın dört bir yanında güneş enerjisi kullanımı dünyamız için oldukça faydalı görünüyor. Ancak bu güneş enerjisi için üretilen panellerin çevresel bir sonuç doğurmadığı anlamına gelmiyor. Bazı güneş paneli bileşenleri, diğerlerinden daha kolay bir şekilde geri dönüştürülebiliyor. Ancak çoğu geri dönüşüm için maalesef ki uygun değil.

Avustralya‘daki bilim adamları güneş enerjisi panelleri için yeni bir şey keşfetti. O da yarı iletken olan silikon. Yeni araştırmanın arkasındaki ekibe göre bir güneş paneli; doğada 15 ila 25 yıl arasında yenilenebiliyor. Ancak bu panellerin büyük bir bölümünün  cam olması geri dönüşüm sürecini yavaşlatıyor.

Her panel için kullanılan silikon miktarı şu anda oldukça az. Uzmanlar 2050 yılına kadar beş milyon ton toplam güneş paneli atığı üreteceğimizi tahmin ediyor.

Güneş’in gücünü elektronlara dönüştürmekten sorumlu olan malzeme olarak, güneş panelinde silikon kritik bir rol oynuyor.

Güneş enerjisi panelleri

Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’ndeki bilim insanları; sadece yeniden kullanım için silikonu çıkarmanın bir yolunu bulmadıklarını beliriyor. Ancak bilim insanları aynı zamanda yüksek enerjili bir batarya anot potansiyelini de bulduklarını söylüyorlar.

Hackerlar doping karşıtı kurumları hedef alıyor!

Ekip üyesi Dr Mokhlesur Rahman, “Dünyadaki çeşitli araştırma grupları, atılan fotovoltaik (PV) panellerden elementlerin ve parçaların geri dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesi yoluyla geri kazanılması için bazı girişimlerde bulundular. Ancak ger ne kadar birçok element geri kazanılmış olsa da, atılan PV hücrelerinden silisyumun geri kazanılması ve daha sonra pil teknolojisinde uygulanması için nano-silisyuma dönüştürülmesi için herhangi bir araştırma veya endüstri çalışması yapılmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Rahman ve araştırma ortağı Profesör Ying Chen, atılan silikonun elektron kaydırma yeteneklerinden yararlanan ve hayata yeni bir kira veren bir teknik geliştirdi.

Temelde, bilim adamlarının teknolojisi, lityum-iyon pillere uyacak şekilde silikonu bir nano ölçekli malzemeye indirgeme etrafında dönüyor. Bu işlem malzemeye düzensiz bir şekil veriyor gibi görünüyor. Ancak bu çalışmalar pil üreticilerinin işine yarabilir.