Engelli Sürücüler Elektrikli Araç Şarjı Konusunda Endişeli

Ağır kablolar gibi birçok neden engelli sürücüler için birer sorun

Yapılan araştırmaya göre engelli sürücüler elektrikli araçlara olumlu bakıyor. Ancak sürücüler, şarj cihazlarının erişilebilirliğinin geliştirilmesini istiyorlar.

Elektrikli araç devrimi tüm dünyada artarak devam ediyor. Lakin bu araçların şarj istasyonlarının herkesçe kullanıma uygun olması dikkat çeken bir sorun. İngiltere’de Engelli Tüketiciler Araştırma Enstitüsü bu konuda bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre, engelli insanların üçte ikisi mevcut haliyle araç şarjının zor olmasından korktuğunu söylüyor.

Olağan şarj işleminin birçok yönü engelli insanları bu konuda düşündürüyor. Özellikle kabloyu arabadan çıkarmak, takmak ve araç ile şarj cihazı arasında hareket etmek gibi sorunlar ifade ediliyor. Fiziksel engelli sürücüler arasında genel olarak bu süreçler potansiyel olarak sorunlu olabileceği görüşü hakim.

Erişimi kolay şarj cihazı sağlayan Urban Foresight firması konu ile ilgili bir anket yaptı. Yanıt verenlerin %54’ü şarj kablosunun bagajdan alıp sonra tekrar oraya komayı ya “zor” ya da “çok zor” buluyor. Bununla birlikte %41’i kabloyu şarj cihazına taşımakta zorlanacaklarından korkuyor. %66’ı ise yolculuktaki tehlikeler ve şarj cihazı çevresindeki engeller yüzünden kendilerini emin hissetmeyeceklerini söyledi.

Ağır kablolar gibi birçok neden engelli sürücüler için birer sorun

Öne sürülen çok sayıda potansiyel sorun var. Bunlardan biri, ağır kabloların bağlanması ve noktaların erişilebilirliğindeki sorunlar. Bu gibi sorunlar özellikle tekerlekli sandalye kullanıcıları için bu işlemi çok zor bir hale getirmesi konusunda endişe var.

Yanıt verenlerin %61’i elektrikli araç kullanmaya olumlu bakıyor ancak engelleri nedeniyle bu kararı ertelemişler. Anketin yapıldığı kişiler; artrit, kas hastalığı veya bozulmuş motor fonksiyonlar ve felç gibi hastalıklardan muzdarip. Buna bir çözüm olarak 2017’de Urban Foresight kaldırımdan yükselen ve daha kolay kullanılan bir şarj cihazı yaptı. Firma geliştirdiği bu kolay çözümle 3 milyon pound değerinde bir ödül de kazandı.

Firmanın proje yöneticisi Clare Pennington çözmesine katkı sağladıkları bu sorun hakkında konuştu:

“Elektrikli araç şarjının şu anda toplulukların büyük bölümü için yarattığı sorunları anlamaya odaklandık. Bu zorlukları sadece yerel ve ulusal düzeyde öne çıkarmakla kalmıyoruz. Bununla birlikte çözümler geliştirmek için aktif şekilde çalışıyoruz.”

Geçmişte tasarlanan neredeyse her şeyin yapım sürecinde engelli insanları görmezden geldiği kesin. Ancak ufukta olan bu değişim, toplumsal sorunları düzeltmek için de bir fırsat. Geleceği temsil eden bu teknolojinin iddiasında olduğumuz modernliği karşılayacak şekilde toplumun tamamını kapsar biçimde hayatımızdaki yerini alması bizce çok önemli.

Diğer haberler

>> Apple Otomobil Projesi Hakkında Diğer Üreticiler Ne Düşünüyor? BMW Açıklama Yaptı

>> Otonom Sürüş Özelliği Daha Çok Tesla’ya Gelecek